Utolsó frissítés: 2022-01-17

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Viharbiztonsági megoldások

Tető, homlokzat 2013. 10. 14.
Mediterrán Danubia cserép viharálló rögzítése eresz-, valamint viharkapoccsal
Mediterrán Danubia cserép viharálló rögzítése eresz-, valamint viharkapoccsal

A globális felmelegedés a köztudatban általánosan elterjedt jelenség. Függetlenül attól, hogy ez átmeneti jellegű-e illetve az emberi tevékenység eredménye-e, megállapítható, hogy a légkör felmelegedésével párhuzamosan egyre nagyobb energiájú viharok kialakulására kell számítanunk. Az elmúlt években a híradások is számos szélsőséges időjárási eseményről számoltak be. A szélsőségek gyakoribbá válása következtében azok a műszaki megoldások, amelyek a múltban még megfelelőek voltak, a következő évtizedekben már elégtelennek bizonyulhatnak, és a korábbiaknál nagyságrenddel nagyobb épületkárokat okozhatnak. Annak érdekében, hogy az épület tulajdonosait, de a tervezőket és kivitelezőket is megóvjuk a károktól, illetve a kártérítési kötelezettségtől, a viharbiztonsági intézkedéseket célszerű már a tervezés során meghozni, majd terv szerint kivitelezni.

A nagyobb szélviharok elsősorban azokat a könnyű tetőfedőanyagokat veszélyeztetik, amelyek rögzítése nincs a mértékadó szélterhelés emelő erejére méretezve. A szél ezeket a tetőfedő anyagokat gyakran egyben bontja le a tetőről. A közepes tömegű kiselemes fedőanyagok (ilyen pl. az egyrétegű betoncserép fedés a maga jellemzően 40-45 kg/m² tömegével) az emelőszéllel szemben jelentős ellenállást tudnak kifejteni. Az ilyen tetőfedő anyaggal fedett tetőkön csak a peremzónákban fordulhat elő, hogy a szél lesodorja a cserepeket, ez is csak akkor, ha a tetőfedés szakszerűtlenül készült el. A peremzónák által övezett belső zónákban a cserép tömegéből eredő leterhelő erő elegendő a biztonságos rögzítéshez a 45 fokot meg nem haladó tetőhajlásszögek esetében.

A hazai gyakorlatban elterjedten alkalmazzák a gerinc menti kúpcserepek rögzítésére a kúprögzítő elemet, szintén bevett gyakorlat az oromszegélyek mentén alkalmazott szegélycserepek csavarozással történő rögzítése. Igaz, kizárólag a szélső sor elemeit szokás rögzíteni, a kifogástalan megoldáshoz azonban több sor szélességben kell gondoskodni minden második vagy harmadik cserép rögzítéséről.

A gyakorlatban a legnagyobb elmaradás az előírásszerű rögzítéshez képest az eresz menti tetőszakaszon tapasztalható. A gyártók előírják ugyan az eresz menti cserepek rögzítését, de a gyakorlatban ez nem mindig teljesül. Az eresz mentén az MSZ EN 1991-1-4 (EUROCODE 1) szerinti mértékadó szélterhelés ugyan alacsonyabb, mint az orom esetében, azonban a cserépfedés leterhelő ereje önmagában nem elegendő a szabványnak megfelelő biztonságos rögzítéshez.

Az eresz menti zónában a héjazat viharállóságát elsősorban viharkapcsokkal és ereszkapcsokkal célszerű biztosítani. A viharkapcsok a csavarozáshoz hasonlóan rejtett megoldást adnak a horony által eltakart pozícióban. A viharkapcsok előnye a csavarozással szemben egyfelől a statikailag kedvezőbb pozícióban, a horony alsó szakaszán történő rögzítés, másfelől a könnyebb karbantarthatóság. További, nem elhanyagolható szempont, hogy sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb kivitelezést tesz lehetővé. Az eresz menti első cserépsort az univerzális ereszkapoccsal kell rögzíteni, a felette lévő sorokban a cserép profiljához illeszkedő viharkapocs alkalmazandó.

A viharkapcsoknak korrózióálló anyagból kell készülniük. A horganyzott acél esetében legalább 360 g/m²-nyi bevonatot kell felhordani, ami 50 μm vastagsággal egyenértékű. Műszaki okok miatt ez a megoldás nem praktikus, a rozsdamentes acél pedig nagyon drága, így az optimális megoldást a cink-alumínium ötvözetből készült viharkapcsok jelentik.

Az orom és a gerinc menti sorokban a szegezés nem, de a csavarozás is megfelelő megoldás lehet. A csavarozásra vonatkozó előírások: korrózióálló kivitel, min. 4,5 mm-es átmérő. A csavarokat legalább 24 mm mélységig be kell hajtani a lécezésbe.

A peremzónákon túlmenően a tetőfelépítmények, kontyok, vápák környezetében kell számítani megnövekedett emelőhatásra, ami ellen a cserepek rögzítésével kell védekezni.  45 fok feletti hajlásszögtartományban a belső zónákban is indokolt minden harmadik vagy minden második cserép rögzítése, míg 60 fok feletti hajlásszög esetén minden cserepet rögzíteni kell.

A fenti viharbiztonsági intézkedések a héjazat megvalósítási költségeihez mérve szinte elhanyagolható tételek, az eresz menti rögzítés alapesetben a héjazat teljes költségének néhány ezrelékére rúg. A viharbiztonsági intézkedések anyagi okok miatti elhagyása nem lehet valós érdeke sem az építtetőnek, sem a tervezőnek.

< >
Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.
http://www.terranteto.hu

Legújabb cikkek

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Mire kell figyelni a tetőtér hőszigetelése során?

Hőszigetelés 2021. 10. 12.

A tetőtér hőszigetelésével rengeteg hőenergiát tarthatunk bent a hideg időben és a nyári hőség idején is élhetőbbé tehetjük a padlásteret, tetőteret. Spórolhatunk a fűtésköltségen és a klímára kiadott rezsiköltségen. Van azonban néhány szempont, amire figyelni kell a hőszigetelés tervezése, kivitelezése során. Többek között el kell dönteni azt is, hogy hagyományos szigetelőanyaggal vagy fújható szigetelőanyaggal dolgozunk

Mennyire éri meg napelemes rendszerbe fektetni Magyarországon?

Megéri-e napelemes rendszert tervezni egy családi házra, vagy ez inkább a nagyobb épületek, irodák, raktárak számára térül meg? Cikkünkben utánajártunk, mennyi idő alatt hozza be az árát – lakossági felhasználás esetén

Szakkönyv

Érezd magad otthon - Lakberendezés A-tól Z-ig

Lakberendezés 2021. 11. 24.
Hogyan hozzak létre egy otthont, amely az ízlésemnek, a rendelkezésemre álló térnek és az életformámnak egyaránt megfelel? Mi mutat jól és miért? Hogyan rendezzek be egy lakást, hogy abban valóban otthon érezzem magam? Napjaink egyik legnevesebb svéd lakberendezője, Frida Ramstedt világos stílusban, gyakorlati példákkal illusztrálva vezet be bennünket az otthonteremtés alapvető szabályaiba

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?