Utolsó frissítés: 2024-07-02

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Természetes szellőztetés - visszatérés a gyökerekhez

Komfortnövelés 2013. 03. 08.
ESSMANN sávfelülvilágítóba épített szellőztető felépítmény, középen felnyíló kupolával
ESSMANN sávfelülvilágítóba épített szellőztető felépítmény, középen felnyíló kupolával

Az épületgépészeti rendszerek bemutatása gyakran kezdődik a „már az ókori rómaiak is…” felvezetéssel. A megfelelő belső légállapot előállítására, az elhasznált levegő cseréjére a ventilátor (légcsavar) „feltalálása” előtt nem is volt más mód, mint a természetes (szabadáramlású, gravitációs) szellőzés, melyet az építés fejlődése során sikerült megfelelő elemekkel (kürtők, szellőztető csatornák) és a nyílászárókkal viszonylag jól megoldani. Az épületgépészet fejlődésével a mesterséges (ventilátoros) szellőzés nagy előrelépést jelentett, különösen a szabályozástechnika fejlesztéseivel kiegészülve. Ma szinte korlátlanok a technikai lehetőségek, így bármilyen belső térben csak pénzkérdés a kívánt légállapot elérése. Az energetikai, üzemeltetési szempontok (nagyon helyes) előtérbe kerülése miatt azonban ismét kezdjük felfedezni a természetes szellőztetés előnyeit.

Az alapelvek röviden:

Ahhoz, hogy a levegőt mozgásra késztessük és az elhasznált levegő helyét - azzal keveredve - a kívánt állapotot biztosító friss levegő vegye át, HAJTÓERŐ szükséges:

  • a belső hőfejlődés (hőforrás) hatására felmelegedett levegő felszáll és megfelelő szerkezetekkel (pl. kürtők, felül elhelyezett nyílászárók, felülvilágítók) a komfort zónából elvezethető, helyére pedig a kívánt helyről (padlócsatorna, alsó nyílászárók, lamellás szellőzők) friss levegő áramlik;
  • a szél hatása hasonló, itt viszont a nyomásviszonyokra kell tekintettel lenni és a nyílásokat ennek megfelelően nyitni és zárni.

A használt levegő kiengedése mellett biztosítani kell a friss levegő bejutását is. A korszerű nyílászáró-technika (motoros nyitású ablakok, lamellás szellőzők, felülvilágítók nyílószárnyai) és szabályozástechnika megteremtették a SZABÁLYOZOTT természetes szellőzések lehetőségét. Ezeknél a rendszereknél a levegő be- és kijutását biztosító nyílászárók motoros mozgatása - a belső légállapot függvényében - a különböző érzékelőktől érkező jelek (belső/külső hőmérséklet, CO és CO2 szint, páratartalom, nyomásviszonyok stb.) alapján az előre beállított jellemzőknek megfelelően AUTOMATIKUSAN történik és így ezek használata semmiben sem különbözik a mesterséges áramoltatású rendszereknél megszokott komfort szinttől.

A természetes szellőztetés előnyei:

  • rendkívül alacsony üzemeltetési költség (energiafelhasználása töredéke a mesterséges szellőztetésének);
  • alacsony karbantartási- és jóval alacsonyabb beruházási költség;
  • friss, természetes légállapot.

Felülvilágítók alkalmazásával további funkciók is biztosítottak: természetes fény (jobb belső fényviszonyok, energiamegtakarítás) valamint a passzív tűzbiztonság szempontjából elengedhetetlen hő- és füstelvezetés.

A természetes szellőztetés sajnos nem alkalmazható minden esetben és főleg nem bármely időjárási viszonyok közepette. Az év nagy részében azonban részben vagy teljesen mellőzhető a mesterséges szellőztetés üzemeltetése és megoldásként rendelkezésünkre áll még az ún. hibrid szellőztetés is, mikor csak a levegő bejuttatása történik ventilátorokkal, az elhasznált levegő pedig természetes úton, segédenergia felhasználása NÉLKÜL távozik.

Az ESSMANN a hagyományos termékek (felülvilágítók, hő- és füstelvezető rendszerek) mellett úttörő módon, az elsők között kezdett el foglalkozni a természetes szellőztető rendszerek tervezésével, telepítésével. Ez egyrészről a teljes körű termékpalettának köszönhető, hiszen a füstkupolák és sávfelülvilágítók mellett megtalálhatók kínálatunkban a középen felnyíló kupolák, lamellás szellőzők, esőben is szellőztetésre alkalmas tetőfelépítmények, homlokzatba építhető nyílószárnyak valamint a nyitáshoz szükséges nyitómotorok, sőt a szabályozott szellőztetés megvalósításához szükséges programozható vezérlések és érzékelőik is. Vevőinket szaktanácsadással, koncepciótervek kidolgozásával segítjük.

Fejlesztésünk másik fő célja a termékek hőszigetelő képességének javítása. Nyílászáróink már akár 0,7 W/(m²K) U értékkel is elérhetőek. Szintén nagy az előrelépés a termékek külső képének vonatkozásában. Esztétikus formájú lamellás szellőzőink és a Comfort Plus kupolák minden korlátozás nélkül illeszkednek az igényes lakóhelyi, irodai, közintézményi, szállodai, kereskedelmi környezetbe és nem ütnek el az épület homlokzatába beépített többi elemtől.

Cél: alkalmazzunk természetes szellőztetést, ahol lehetséges, mesterséges szellőztetést, ahol szükséges!

Meszléry Celesztin, okl. épületgépész

 

ESSMANN Hungária Kft.

ESSMANN Hungária Kft. 

www.essmann.hu

www.naturalvent.net

 

< >

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?