Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Mielőtt beszakad a tető

Tető, homlokzat 2012. 11. 23.

Napjainkban sok szó esik a globális klímaváltozásról, illetve ennek egyik következményéről, a rendkívül nagy intenzitású esőzésekről. Az utóbbi években gyakoriak voltak az olyan nagy felhőszakadások, melyek korábban csak 30-50 évente, vagy még ritkábban fordultak elő, illetve ezek akár egy szezonon belül többször is bekövetkezhettek.

Milyen hatásuk lehet ezeknek a nagy kiterjedésű lapos-tetők csapadékvíz elvezető rendszereinek tervezésére, melyeknél a leggyakrabban alkalmazott megoldás a leszívásos (vákuumos) rendszer? Ugyanis, ha a rendkívüli körülményekre nem fordítunk kellő figyelmet, akár komoly statikai problémák is bekövetkezhetnek.

A leszívásos csapadékvíz elvezető rendszereket egész közép-Európában 300 l/s,ha záporintenzitási alapadatra ajánlott méretezni.

Hónap

ápr.

máj.

jún.

júl.

aug.

szept.

10 perces maximum (mm)

5

12,5

20,4

12

20,7

5,9

Eső intenzitás (l/s,ha)

83

208

340

200

345

98

A fenti táblázat az 1997 és 2008 közötti időszak csapadékvíz méréseit foglalja össze, a tavasztól őszig terjedő időszakban. Látszik, hogy két olyan hónap is van, amikor a zápor-intenzitás meghaladja a javasolt méretezési alapadatot. (A táblázatban a tíz perces záporintenzitás csúcs-részösszegek kerültek rögzítésre.)

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy az ilyen rendszerek tervezésénél hogyan járjunk el? Hogyan vegyük figyelembe a megváltozott időjárási körülményeket, úgy, hogy a gazdaságosság és a biztonság szempontjai ne sérüljenek. A vákuumos csapadékvíz elvezető rendszereket, az ajánlottnál nagyobb záporintenzitásra méretezni nem volna ésszerű, mert ez nagyobb csőátmérőket eredményezne, és ezért ritkábban következne be az ilyen rendszerekre jellemző öntisztulás.

Különösen a könnyűszerkezetes födémeknél javasolható az óvatosság, még akkor is, ha mint közismert, Magyarországon a statikusok jelentős hóteher figyelembevételével méreteznek.

A kézenfekvő megoldás ilyen esetben a vésztúlfolyók tervezése lehet.

Az attika falakban kialakítható vésztúlfolyó nyílások alakja különböző lehet. Kivitelezési (tetőszigetelési) szempontból a téglalap alakú nyílás kiképzése a legegyszerűbb és legmegfelelőbb, a vízszigetelés biztonságos kialakíthatósága miatt. A nyílásokat a tetősík és az attika fal találkozási vonalától számított 5 cm magas küszöbbel javasolt kialakítani, vagyis eddig a magasságig a víz visszatorlódása rendkívüli esetben még megengedhető. A vésztúlfolyó csak az ezt meghaladó vízoszlop magasságnál lép működésbe. A nyílások szükséges szelvény-keresztmetszetének meghatározására könnyen kezelhető diagram szolgál.

A tapasztalatok szerint legkritikusabb a helyzet a klasszikus vápacsatornákkal rendelkező tetőknél. Ilyenkor az első lépés a vápacsatorna szükséges mélységi és szélességi méreteinek meghatározása, ellenőrzése kell, hogy legyen. Ehhez a tervezéshez szintén egyszerű diagram áll rendelkezésre. A vésztúlfolyók száma ebben az esetben általában kettő szokott lenni, mivel a nyílások kialakítására a vápa két végpontján van lehetőség, hacsak nem egy meglévő, magasabb épülethez való hozzáépítésről van szó. A megengedhető küszöbmagasság ebben az esetben mindig a vápa mélység fele.

Nagykiterjedésű lapos-tetőknél gyakran előfordul, hogy a vésztúlfolyó rendszert egy másodlagos leszívásos rendszer kialakításával oldják meg, pl. a túl hosszú víz utak miatt. Ezeket a rendszereket a várható legmagasabb rendkívüli, és az ajánlott záporintenzitás különbségére érdemes méretezni. A kitörési pontot pedig nem javasolt a közműhálózathoz csatlakoztatni, mert az, a rendkívüli körülmények miatt, jelentősen túlterhelt. Ilyen esetben érdemes tehát a csapadékvizet közvetlenül a terepre vezetni. Normál üzemi körülmények esetén a másodlagos vésztúlfolyó rendszer mindig száraz.

A vésztúlfolyó nyílások és a vésztúlfolyó rendszerek tervezésének még egy fontos oka is lehet. Ez pedig a külső közműhálózat kapacitása, elvezető képessége, illetve az ezzel kapcsolatos bizonytalanság. Ugyanis más méretezési eljárást, segédleteket és irányelveket alkalmaznak a létesítmények csapadékvíz elvezető rendszereit tervező épületgépész-, és a külső közműhálózatokat tervező építő mérnökök. Utóbbiak más logikát követve, nagyobb kockázatvállalással méreteznek.

< >
GEBERIT Kft.
http://www.geberit.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?