Utolsó frissítés: 2023-08-04

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Mielőtt beszakad a tető

Tető, homlokzat 2012. 11. 23.

Napjainkban sok szó esik a globális klímaváltozásról, illetve ennek egyik következményéről, a rendkívül nagy intenzitású esőzésekről. Az utóbbi években gyakoriak voltak az olyan nagy felhőszakadások, melyek korábban csak 30-50 évente, vagy még ritkábban fordultak elő, illetve ezek akár egy szezonon belül többször is bekövetkezhettek.

Milyen hatásuk lehet ezeknek a nagy kiterjedésű lapos-tetők csapadékvíz elvezető rendszereinek tervezésére, melyeknél a leggyakrabban alkalmazott megoldás a leszívásos (vákuumos) rendszer? Ugyanis, ha a rendkívüli körülményekre nem fordítunk kellő figyelmet, akár komoly statikai problémák is bekövetkezhetnek.

A leszívásos csapadékvíz elvezető rendszereket egész közép-Európában 300 l/s,ha záporintenzitási alapadatra ajánlott méretezni.

Hónap

ápr.

máj.

jún.

júl.

aug.

szept.

10 perces maximum (mm)

5

12,5

20,4

12

20,7

5,9

Eső intenzitás (l/s,ha)

83

208

340

200

345

98

A fenti táblázat az 1997 és 2008 közötti időszak csapadékvíz méréseit foglalja össze, a tavasztól őszig terjedő időszakban. Látszik, hogy két olyan hónap is van, amikor a zápor-intenzitás meghaladja a javasolt méretezési alapadatot. (A táblázatban a tíz perces záporintenzitás csúcs-részösszegek kerültek rögzítésre.)

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy az ilyen rendszerek tervezésénél hogyan járjunk el? Hogyan vegyük figyelembe a megváltozott időjárási körülményeket, úgy, hogy a gazdaságosság és a biztonság szempontjai ne sérüljenek. A vákuumos csapadékvíz elvezető rendszereket, az ajánlottnál nagyobb záporintenzitásra méretezni nem volna ésszerű, mert ez nagyobb csőátmérőket eredményezne, és ezért ritkábban következne be az ilyen rendszerekre jellemző öntisztulás.

Különösen a könnyűszerkezetes födémeknél javasolható az óvatosság, még akkor is, ha mint közismert, Magyarországon a statikusok jelentős hóteher figyelembevételével méreteznek.

A kézenfekvő megoldás ilyen esetben a vésztúlfolyók tervezése lehet.

Az attika falakban kialakítható vésztúlfolyó nyílások alakja különböző lehet. Kivitelezési (tetőszigetelési) szempontból a téglalap alakú nyílás kiképzése a legegyszerűbb és legmegfelelőbb, a vízszigetelés biztonságos kialakíthatósága miatt. A nyílásokat a tetősík és az attika fal találkozási vonalától számított 5 cm magas küszöbbel javasolt kialakítani, vagyis eddig a magasságig a víz visszatorlódása rendkívüli esetben még megengedhető. A vésztúlfolyó csak az ezt meghaladó vízoszlop magasságnál lép működésbe. A nyílások szükséges szelvény-keresztmetszetének meghatározására könnyen kezelhető diagram szolgál.

A tapasztalatok szerint legkritikusabb a helyzet a klasszikus vápacsatornákkal rendelkező tetőknél. Ilyenkor az első lépés a vápacsatorna szükséges mélységi és szélességi méreteinek meghatározása, ellenőrzése kell, hogy legyen. Ehhez a tervezéshez szintén egyszerű diagram áll rendelkezésre. A vésztúlfolyók száma ebben az esetben általában kettő szokott lenni, mivel a nyílások kialakítására a vápa két végpontján van lehetőség, hacsak nem egy meglévő, magasabb épülethez való hozzáépítésről van szó. A megengedhető küszöbmagasság ebben az esetben mindig a vápa mélység fele.

Nagykiterjedésű lapos-tetőknél gyakran előfordul, hogy a vésztúlfolyó rendszert egy másodlagos leszívásos rendszer kialakításával oldják meg, pl. a túl hosszú víz utak miatt. Ezeket a rendszereket a várható legmagasabb rendkívüli, és az ajánlott záporintenzitás különbségére érdemes méretezni. A kitörési pontot pedig nem javasolt a közműhálózathoz csatlakoztatni, mert az, a rendkívüli körülmények miatt, jelentősen túlterhelt. Ilyen esetben érdemes tehát a csapadékvizet közvetlenül a terepre vezetni. Normál üzemi körülmények esetén a másodlagos vésztúlfolyó rendszer mindig száraz.

A vésztúlfolyó nyílások és a vésztúlfolyó rendszerek tervezésének még egy fontos oka is lehet. Ez pedig a külső közműhálózat kapacitása, elvezető képessége, illetve az ezzel kapcsolatos bizonytalanság. Ugyanis más méretezési eljárást, segédleteket és irányelveket alkalmaznak a létesítmények csapadékvíz elvezető rendszereit tervező épületgépész-, és a külső közműhálózatokat tervező építő mérnökök. Utóbbiak más logikát követve, nagyobb kockázatvállalással méreteznek.

< >
GEBERIT Kft.
http://www.geberit.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

A kertészkedés öröme

Kertépítés 2023. 05. 08.

"Kötelező olvasmány minden lelkes organikuskert-művelő számára" Alan Titchmarsh, A kertész leszek népszerű szerzője

Monty Dont, A kertész kertje című sorozat szenvedélyes kertművelőjét és szemet gyönyörködtető birtokát a magyar tévénézők is jól ismerik. A neves brit kertész hosszú pályafutása során mindvégig arra törekedett, hogy a természettel összhangban, vadon élő állatokkal körülvéve nevelgesse csodálatos növényeit

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?