Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Terasz (erkély) felújítása Henkel termékekkel

Épületfelújítás 2012. 11. 22.
Karbonátosodott vasbeton az erkélyen
Karbonátosodott vasbeton az erkélyen

Az épületek kültéri részeinek felújítása vagy helyreállítása mindig nagy kihívás, hiszen meg van kötve a kezünk: nincs mindig lehetőség bontásra, a felújítás gyakran már csak „tűzoltást” jelent. Kültérben, az időjárás negatív hatásai miatt különösen fontos szempont a javításnál felhasználandó építési termékek fagyállósága, rugalmassága, megfelelő szigetelőképessége stb.

Ezek figyelembe vételével néhány tippet szeretnénk Önöknek adni Ceresit és Cimsec termékek felhasználásával, a felújítás esetleges sorrendjében.

1) Régi, nem kellően szilárd, szétfagyott vagy megégett betonaljzat a teraszon: A felvált, gyengén tapadó járólapok eltávolítását követően nagynyomású gőzborotvával meg kell tisztítani a felületet a rárakódott piszoktól, majd a puha, gyengén tapadó részek drótkefével, csiszolással vagy marással történő eltávolítása után ipari porszívóval fel kell porszívózni.

a) Az aljzatbeton megfelelő szilárdsága esetén (min. C12) az aljzatot célszerű kiegyenlíteni (az előírt lejtést meghagyva) a Padlopon Express Univerzális kültéri aljzatkiegyenlítővel (3-20 mm, egy rétegben), előtte alapozás a Padlopon Univerzális alapozóval. A felfagyás megakadályozására alternatív szigetelést javaslunk: a Ceresit CR 166 kétkomponensű vízzáró cementhabarcsot - két rétegben felhordva. Az előírt száradási idő után megkezdhető a fagyálló lapok (pl. greslap) ragasztása - extra flexibilis ragasztóval: CM 17 (CE jelölés: C2TE S1). Nagyméretű és világos lapok ragasztása esetén különösen javasolt a CM 77 UltraFlex modifikált szilán polimer bázisú reaktív ragasztó alkalmazása (CE jelölés: R2T S2). Ez a ragasztó törés nélkül hajlítható, ezért az alakváltozásokat jól tűri. A cementtartalmú ragasztót kétoldalasan (üregmentesen) javasoljuk felhordani, nehogy a fugákon átjutó nedvesség - az üregekben megfagyva - lefeszíthesse a lapokat. A CM 77 Ultraflex ragasztó egyoldalasan is felhordható (a megfagyott víz nem tud kárt tenni a rugalmas ragasztóban).

b) Ha a beton szilárdsága nem éri el a C12 keménységet, meg kell erősíteni CO 81 felületerősítő és impregnáló folyadékkal, két rétegben. Az aljzat szilárdsága jelentősen megnő, a felület vízlepergetővé válik. Ebben az esetben a nagyobb mélyedések a CM 17 flexibilis ragasztóval kijavíthatók és a lapok ugyanezzel a ragasztóval rögzíthetők.

2) Beázik a pince, de a terasz burkolata még nem károsodott: Ez olyan esetben fordul elő, ha az alápincézett terasz burkolásánál nem-, vagy rosszul alkalmazták a vízzáró cementhabarcsot. Ekkor vagy felszedjük a régi burkolatot (bonyolult és költséges) vagy a régi lapokra burkolunk, alternatív szigetelés alkalmazásával. Ez esetben alaposan meg kell tisztítani a régi burkolatot (pl. CT 98 tisztítófolyadékkal és nagynyomású gőzborotvával). Alapozás után (CT 19 töltőanyaggal dúsított alapozó) 2 rétegben vigyük fel CR 166 2K vízzáró cementhabarcsot. Ragasztás: kb. 3 nap elteltével, az előzőekben már ismertetett flexibilis ragasztókkal.

3) Fugázás: a Cimsec fugázó termékcsalád termékeivel, elsősorban a magas kopásállóságú Prémium Széles fugázóval (2-20 mm), vagy a Prémium Nagyszilárdságú fugázóval (2-30 mm), amely gőzborotvával tisztítható és ellenáll a jégmentesítéshez használt só káros hatásának is. A dilatációs és csatlakozási hézagok tömítésére a szilikon alapú Cimsec Prémium Fugenflex vagy a Cimsec Fugenflex Multi modifikált szilán polimer bázisú reaktív tömítő a javaslatunk.

Teraszfelújítás

Korrodálódott vasbeton szerkezet

4) Vasbeton épületszerkezetek, aljzatbeton kitöréseinek és fészkesedésének javítása: A környezeti hatások (pl. eső, fagy, széndioxid a levegőben stb.) a vasbetonszerkezetek gyors károsodását okozhatják (karbonátosodás). A Ceresit PCC (Polymer Cement Concrete) betonjavító rendszer kiválóan alkalmazható statikus terhelésnek kitett épületszerkezetek esetében (pl. a betonba ágyazott terasz-, erkély- és lépcsőkorlát stb).

Javítás előtt tökéletesen el kell távolítani a korrodálódott betonrészeket és meg kell tisztítani a rozsdás fém részeket (drótkefével vagy homokszóró berendezéssel). A CD 30 kettő az egyben termék: korrózióvédő (passziválja a betonvasat és a vasszerkezet betonba ágyazott részeit) és egyúttal tapadóhídként is szolgál. A (vas)beton szerkezetek mély kitöréseinek javítására a durva szemcseméretű CD 26 betonjavító szárazhabarcsot javasoljuk (30-100 mm). Ha ennél kisebb kitöréseket kell javítani a CD 25 (5-30 mm) közepes-, vagy a CD 24 (max. 5 mm) finom szemcseméretű betonjavító habarcs a megoldás illetve ezek kombinációja.

Gyakori probléma az is, hogy nem védi elegendő betonvastagság a betonvasat. Ilyen esetben a javítás elvégzését követően javasoljuk a CR 166 vízzáró habarcs felhordását a betonfelületre, két rétegben. Ez a bevonat jelentősen lassítja a karbonátosodás kialakulását: 3 mm vastagságban felhordva 7 cm vastag betonfedéssel egyenértékű védelmet biztosít a vasbeton szerkezeteknek.

Henkel-Ceresit

 

Henkel Magyarország Kft.

www.henkel.hu

Kapcsolódó cikk:  

A terasz professzionális szigetelése, burkolása

< >

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?