Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Betonszerkezetek szigetelése kristályosodó technológiával – Xypex® termékcsaláddal

Technológiák 2012. 11. 07.

A Xypex termékek a használatuk során, kihasználva a betonszerkezetek természetes porozitását, behatolnak azok pórusaiba és kapillárisaiba, ahol a Xypex alkotóelemei reakcióba lépnek a cementhidratáció melléktermékeivel és mélyen a beton belsejében egy oldhatatlan kristályos szerkezetet alakítanak ki. A beton vízzáróvá válik és megakadályozza a folyadékok, vegyszerek bármely irányból történő behatolását, akár extrém hidrosztatikai nyomás alatt is. Nedvesség hatására a kristályosodás bármikor újra beindul, így a beton öngyógyító lesz.

A Xypex kristályos technológia a beton belsejében dolgozik, ezáltal elkerüli a hagyományos szigetelőanyagok tipikus problémáit:

  • alkalmazható nedves betonfelületen,
  • a vízszigetelő hatása nem függ a felületi tapadástól,
  • szemben a hagyományos bevonatokkal, nincs kitéve sérülésnek a szigetelés,
  • a Xypex állandó és a víz jelenlétekor újra aktiválódik,
  • alkalmazható a betonfelület negatív és/vagy pozitív oldalán,
  • nem mérgező, nem tartalmaz illékony szerves vegyületeket,
  • a szigetelés a beton teljes élettartamán át tart, sőt jelentősen (akár 40 évvel is) megnöveli azt.

A betonalapok szigetelési problémái

Az épület alapok szerkezeti integritását, legyenek azok mély vagy sekély helyen, komolyan tudja befolyásolni a hidrosztatikai nyomás, a vízszivárgások és a talajvízszint, illetve egyes esetekben az árvíz-szint. A nem megfelelő vízszigetelés, a repedések és a hibás szerkezeti illesztések azok a problémák, amelyek az alapzatokba szivárgó vizet és ezáltal a beton korrózióját eredményezik. Ha rosszul kezelik ezeket a problémákat, az a betonszerkezetek gyors állagromlásához vezet, ami költséges felújítást, jelentősen csökkenő hasznos élettartamot eredményez és idővel meggyengíti az épület szerkezetét.

Új betonszerkezetek

A Xypex Admix betonadalék választását javasoljuk az új építésű betonalapok, mélygarázsok, liftaknák, sprinkler tartályok, zöldtetők és teraszok Xypex kristályos technológiával történő ellátásához. Mivel a Xypex Admix betonadalékot a keveréskor adagolják a betonhoz, a betonszerkezet szerves részévé válik, ami csökkenti a vízszivárgás és a betonkorrózió potenciálisan hátrányos hatásait.

Rugalmasan alkalmazható, mert bekeverhető előregyártott elemekbe, de a vízben oldódó csomagolás segíti a helyben öntött betonszerkezeteknél és a lőttbetonnál történő alkalmazását is. Használatával kiválthatók a hagyományos szigetelési rétegrendek (fóliák, geotextíliák, műanyag, műgyanta és bitumenes lemezek és kent szigetelések, vakolatok), megtakarítható a szigetelés munkaerő költsége és technológiai időszükséglete.

A Xypex technológia alkalmazási területei

1. kép: Előre gyártott betonelemek; 2. kép: Helyszínen öntött betonszerkezetek; 3. kép: Lőttbeton

Felújítások és javítások

A Xypex bevonó- és javítóanyagok lehetővé teszik, hogy a tulajdonosok, a mérnökök és a kivitelezők gazdaságilag hatékonyan állítsák helyre a nem megfelelő vagy rossz állapotú betonszerkezeteket, akár a negatív oldalon is.

A Xypex Concentrate és a Xypex Modified termékek bevonóanyagként alkalmazhatók a beton felszínére. A Xypex termékek nagy előnye - eltérően más termékektől -, hogy azokat nedves betonfelületen kell alkalmazni, ami a javítandó betonszerkezetek egyik tipikus tulajdonsága. Ez a nedves környezet kifejezetten megkönnyíti a Xypex kristályosodás kialakulását.

Xypex

A Xypex Patch’n Plug és a Xypex Concentrate javítóanyagként alkalmazható az olyan tipikus betonhibák szigetelésének megoldására, mint a fészkesedés, statikus repedések, hibás szerkezeti illesztések, alapzat és oldalfal csatlakozások, csőáttörések.

 Xypex_Logo

Aqua Stop Concrete Kft. 

www.xypex.hu

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Vízszigetelés
Speciális betontechnológiai eljárások

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?