Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Kül- és beltéri felújítás Ytong és Multipor termékekkel

Épületfelújítás 2012. 11. 05.
Az Ytong előfalazó lapok belsőépítészeti célokra is felhasználhatóak
Az Ytong előfalazó lapok belsőépítészeti célokra is felhasználhatóak

A meglévő épületek felújítása esetében mind a költségek, mind a műszaki tulajdonságok szempontjából lényeges kötöttségek határolják be a beépítendő anyagok, szerkezetek alkalmazhatóságát. Ilyen speciális szempontok például: önsúly, hőszigetelő képesség, tűzvédelmi tulajdonságok, hanggátlás.

Az Ytong termékekkel az említett követelmények is könnyedén, hatékonyan teljesíthetőek.

Térdfalak, oromfalak építése

A tetőforma megváltoztatásával együtt járhat a térdfalak, oromfalak építésének igénye is. Ezek kialakításához jól használhatóak az Ytong P2-0,5-ös falazóelemei, kiegészítve a statikailag szükséges vasbeton merevítő bordákkal, térdfal konzolokkal, koszorúkkal. Ez utóbbiak megépítéséhez praktikus a Pu 20 és Pu 40-es zsaluelem család.

Válaszfalak építése

Az Ytong válaszfal lapok alkalmazása egyszerű és gazdaságos megoldást nyújt a különböző funkciójú helyiségek kialakításához. A válaszfalak kis önsúlya miatt a födém terhelése minimális mértékű, így a legtöbb födémtípus esetén alkalmazhatók. Az elemek homogén anyagszerkezete miatt könnyen alakíthatóak, ezért a legváltozatosabb alaprajzi kialakítások is egyszerűen és gazdaságosan kivitelezhetőek. Az elkészült falazatok végső felületképzése, vékonyvakolatok alkalmazásával rendkívül gazdaságosan és gyorsan elvégezhető, lehetővé téve így a kialakított lakórész mielőbbi használatba vételét.

Áthidalások

Az Ytong építési rendszer elemeit képező áthidalókkal a főfalakban és a válaszfalakban kialakított nyílások áthidalásai egyaránt könnyen elvégezhetők.

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése

A Multipor hőszigetelő lapokkal történő belső oldali hőszigetelés megoldást nyújt a szerkezet hőszigetelő képességének javítására ott, ahol a határoló szerkezet hőszigetelése a külső oldalon nem valósítható meg. A Multipor hőszigetelő lapok alacsony páradiffúziós ellenállása és kapilláris szerkezete biztosítja, hogy a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg nélkül kerüljön kialakításra, a teljes felületű ragasztással pedig elkerülhető a hőszigetelés mögötti páralecsapódás. Az anyagszerkezet képes felvenni a fűtött tér páratartalmát, majd azzal egyidejűleg a kapilláris szerkezetnek köszönhetően azt visszavezetni a belső tér felé. Ez a szabályozó tulajdonság biztosítja a belső tér ideális légállapotát, azaz a kellemes lakóklímát.

Alulról hűlő födémek hőszigetelése

Az alulról hűlő födémek hőszigetelő anyagának kiválasztásánál fontos a hőszigetelés tűzállósága, a rögzítés technikája és a felületképzés szükségessége. A hőszigetelés esztétikus kialakítása és annak egyszerű kivitelezése is fontos szempont. A  Multipor hőszigetelő lapok nem éghetőek (A1), illetve tűz esetén sem bocsátanak ki mérgező gázokat, nem keletkezik füst. A vízszintes szerkezetek Multipor hőszigetelő lapokkal történő hőszigetelése közvetlenül a födémre, teljes felületű ragasztással, dübelezés illetve mechanikus rögzítés nélkül is történhet.

Homlokzati falak külső oldali hőszigetelése

Az épületek hőveszteségének, energetikai mutatójának meghatározó eleme a homlokzati határoló szerkezetek hőszigetelő képessége. Ez meglévő épületek esetében a homlokzati falak utólagos külső oldali kiegészítő hőszigetelésével javítható. A hőszigetelő anyag kiválasztásának szempontjából a hőszigetelő tulajdonságokon kívül az anyag egyéb műszaki paraméterei is meghatározóak. Ilyen például, hogy a hőszigetelés természetes alapanyagú, kellően stabil szerkezetű, nem éghető, akusztikailag kedvező tulajdonságú és egyszerűen felhasználható legyen.

Belsőépítészet, dekoráció

Az Ytong előfalazó lapok használatával egyszerűen kialakíthatók az épületgépészeti strangok, fürdőkádak, zuhanytálcák elfalazása, falba nem süllyeszthető vezetékek, szerelvények el-takarása. Fentieken túlmenően alkalmazásukkal kialakíthatók falfülkék, falazott polcok, belsőépítészeti falazott dekorációs elemek is.

< >
Xella Magyarország Kft.
http://www.xella.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?