Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Miért TONDACH kerámia tetőcserép?

Tető, homlokzat 2012. 04. 26.
Levegőbevezetés az eresznél a fólia és a cserép közötti légrés szellőztetéséhez, eresz szellőzőszalag, -szellőzőelem alkalmazásával
Levegőbevezetés az eresznél a fólia és a cserép közötti légrés szellőztetéséhez, eresz szellőzőszalag, -szellőzőelem alkalmazásával

A tetőfedő anyag kiválasztásánál a szakembereknek (tervezőknek és tetőfedőknek) vagy az építkezőknek, felújítóknak több szempontot szükséges mérlegelniük. A döntést erősen befolyásolják a termékek műszaki és fizikai paraméterei, de fontos döntési szempont az esztétikai megjelenés is, hiszen a tető meghatározza az egész épület, sőt az épület környezetének arculatát is.

Az égetett agyagcserép, mely a legelterjedtebb tetőfedőanyag a világon, kiváló választás, akár új építésről, akár tetőfelújításról legyen szó. A TONDACH kerámia tetőcserepek kivétel nélkül megfelelnek a tetőfedő anyaggal szemben támasztott minden egyes követelménynek, melyek a következők:

 • csapadékbiztos, jó vízelvezető tulajdonság - A kerámia tetőcserepek vízzáró hornyaiknak illetve a kettős fedésnek köszönhetően teljes vízzárást és széllel szembeni ellenállást tesznek lehetővé még a legnagyobb viharokban is. A sajtolt tetőcserepek nemcsak a mellettük fekvőkhöz kapcsolódnak, hanem az alattuk és felettük elhelyezkedőkhöz is. Ha a rögzítésre vonatkozó szabályokat betartja a kivitelező, a tető maximális és hosszútávú védelmet biztosít minden időjárási hatással szemben.
 • fagyálló - Környezetbarát gyártási technológia révén lélegző, porózus szerkezet alakul ki. A kerámiacserepek kiégetett anyaga kapilláris szerkezetű, melynek köszönhetően a nedvességet felveszik és azt gyorsan le is adják, ezért fagyállóak és légáteresztőek. A kerámiatető – más tetőfedő anyagokkal szemben – lélegzik, átszellőzik, így nyáron a tetőtér nem melegszik fel annyira, míg télen kevésbé hűl le.
 • a mechanikai hatásokkal szemben ellenálló - A külső hatások közé sorolandó a hőhatás. A nyári melegben a cseréptető akár 80 C°-ra is felmelegedhet, télen pedig lehet akár -30 C°-os is. A tetőcserépnek tehát 110 C° hőingadozást kell elbírnia. Mivel a kerámia tetőcserepeket 950-1050 C°-on égetik készre, ez a hőingadozás semmilyen kárt nem tesz bennük. A kerámia tetőcserép nem éghető, ezért megfelel magas tűzállósági fokozatú épületekhez is. Az égetett kerámiának semmilyen káros anyag kibocsátása nincs.
 • kis felülettömeg - A kerámiacserepek agyag alapanyagukból adódóan könnyűek. Ennek köszönhetően takarékosabb anyagfelhasználással tudunk megfelelő tetőszerkezetet építeni, amely olcsóbb és kiváló statikai állékonyságot biztosít. A termékek felrakása egyszerű, gyors.
 • könnyen javítható és karbantartható - Könnyű kezelhetőség, egyszerű kiselemes fedés. Javításoknál és állagmegőrzéseknél gyors és könnyű munkát tesz lehetővé.
 • tűzálló - A kerámia anyagából eredően tűzálló és nem éghető. Robbanásbiztos, mivel robbanás esetén szabad hasadó felületet biztosít kiselemes tulajdonsága miatt.
 • tartós és korrózióálló - Mivel a kerámiacserép természetes anyagból, tradicionális technikával készül, így nincs szükség speciális felületkezelésre annak érdekében, hogy a maximális időtállóság és a környezeti hatásokkal szembeni ellenállóság biztosítva legyen. A kerámia tetőcserepek mesterséges bevonatot, védőréteget nem tartalmaznak.
 • biztosított a tartozékrendszere - Átfogó tetőfedési rendszer (alapcserepek + kerámia kiegészítők + nem kerámia kiegészítők) biztosítja a korrekt csomóponti megoldások kialakítását.
 • gazdaságos - Hosszú élettartam, bizonyítottan kb. 80-100 év: számos esetben generációkon keresztül szolgálnak és biztosítják az értékmegőrzést, az állandóságot. A kerámia tetőcserepek élettartamuk során többször újra felhasználhatóak.
 • esztétikus - Minden ízléshez és építészeti stílushoz esztétikusan illeszkedik. Széles formaválaszték (mintegy 31-féle forma), gazdag színvilág. A kerámia cserepeket nem mesterséges adalékokkal színezik. A téglavörös szín az égetés során alakul ki, az agyag összetételétől függő árnyalattal. A téglavörös tetőcserepek mellett természetes engóbozással (engób: agyagásvány tartalmú színezék) színezett, illetve mázas tetőcserepek gazdag kínálatából válogathatnak az építkezők, felújítók.
 • sokoldalú - Legyen szó tetőfelújításról, tetőtér-beépítésről, átépítésről vagy új építésű háztetőről, a TONDACH kerámiacserép alkalmazhatósága rendkívül széles körű. Műemlékek rekonstrukciójánál is alkalmazhatóak a kifejezetten erre a célra kifejlesztett TONDACH termékek (antikolt színű illetve óvárosi típusú tetőcserepek). Egyes kerámiacserepek alátéthéjazattal már 12˚-os tetőhajlásszögtől felrakhatóak.
 • vegyi hatásoknak ellenáll - A kerámia tetőcserép saválló (pl. savas eső) és lúgálló (pl. madárpiszok nem fakítja ki).

Az ember és a természet elválaszthatatlan egységet alkot. Az élet minden területén hódít a természetesség, a természetes anyagok használata. Fontos szempont, hogy milyen környezetben élünk, milyen anyagokkal vesszük körbe magunkat. A környezetünkben megtalálható természetes anyagok, mint a fa, a kő, a homok, az agyag, a tégla, a kerámia tetőcserép, a növények, a nád segítségével természetközeli, harmonikus otthont alakíthatunk ki. Lakókörnyezetünkkel szemben mára alapvető elvárássá vált, hogy az ne legyen sugárzó és mérgező. Manapság a környezet védelme és a hosszú élettartam jogos elvárás a tetőfedő anyagokkal szemben is. Magyarországon a háztetők zömét hagyományos égetett kerámia tetőcserepekkel fedik.

TONDACH Innovatív Tetőrendszer

A TONDACH Innovatív Tetőrendszer alapcserépből, kerámia kiegészítő elemekből és nem kerámia (TONDACH Tuning) kiegészítő elemekből álló komplex tetőt jelent, ahol minden csomóponti kialakításra van megoldás és építőelem. Ezek a tartozékelemek lehetnek kerámiából, fémből és műanyagból. Egy megfelelően működő tetőnek mindenképpen rendelkeznie kell egy minimális alapfelszereltséggel. Ennek alkotóelemei a következők:

 • kerámia alapcserép
 • kerámia szellőzőcserép
 • gerinccserép, kezdő gerinccserép, elosztó gerinccserép
 • TONDACH Tuning FOL-N, FOL-S, FOL-K stb. alátétfólia, a rétegrendi kialakításnak megfelelően
 • él/gerinc/élgerinc lezárószalag (ólom, alumínium)
 • eresz szellőzőszalag (pvc, alumínium)
 • eresz szellőzőelem (fésűvel vagy fésű nélkül, cseréptípustól függően)
 • eresz szellőzőfésű (csak nagyhullámos cserepeknél)
 • fém hófogóelem
 • tetőkibúvó
 • járórács garnitúra

Szellőzés

A tetőnél a legfontosabb szerkezeti kialakítás a szellőzés biztosítása. Ez a szellőzés a fólia feletti és a fólia alatti kiszellőztetést jelenti, attól függően, hogy egyszeresen vagy kétszeresen kiszellőztetett tetőről beszélünk. Ma már a kétszeresen kiszellőztetett tetőrendszer idejétmúlt, gazdaságtalan.

Egyszeresen kiszellőztetett tető: a fólia és a cserép közötti légrés szellőztetését kell megoldani. Ezt úgy érhetjük el, hogy a levegőt az eresznél be kell engedni. Ezt az eresz szellőzőszalaggal és az eresz szellőzőelemmel (fésűs vagy fésű nélküli) tudjuk elérni. A beszellőzési keresztmetszet szabvány szerint a szellőztetni kívánt tetőfelület 0,2%-a, de legalább 200 cm²/eresz fm legyen. A kiszellőzést a gerinc alatti második cserépsorban elhelyezett szellőzőcserepek biztosítják. A gerinc és élgerinc menti kiszellőző nyílások szabad keresztmetszete a hozzátartozó tetőfelület legalább 0,05%-a legyen.

Vonalmenti kiszellőzés a gerincnél

A gerinceknél és élgerinceknél a vonalmenti kiszellőzést az élgerincszalagok hívatottak biztosítani

Az alátéthéjazatot (tetőfóliát) az alábbi szempontok alapján kell kiválasztani:

 • az alkalmazott fedési elem előírt hajlásszöge
 • a tető tervezett hajlásszöge
 • a tetőtér hasznosítási jellege: üres tetőtér, beépített tetőtér
 • a tető formája, bonyolultsága
 • különleges időjárási körülmények: átlagostól eltérő hó-, csapadék- és szélviszonyok
 • egyéb körülmények: helyi építési előírások, műemléki védettség

Tetőbiztonsági rendszer

A tetőbiztonsági rendszert a hófogók, a tetőjárda és a tetőlépcső illetve ezek megléte esetén a tetőre való kijutást biztosító tetőkibúvó ablakok alkotják.

Hófogók, tetőjárda

1. ábra: Hófogók 2. ábra: Tetőjárda

Hófogók:

A frissen hulló hó a tetőfedés anyagától függő mértékben a felületen megtapad, ezért a friss hó bizonyos tetőhajlásszög értékig a felületen felhalmozódik. Belső hő hatására olvadáskor a fedésen a hóréteg alatt vékony vízfilm réteg alakul ki, amely a hó tapadását csökkenti , ennek következtében a tetőfelületen lévő teljes hómennyiség vagy annak egy része megcsúszik és az eresz vonala felé halad. A jelentős hótömeg az épületben, épületszerkezetekben kárt tud tenni, sőt balesetet is okozhat. A mai kor követelményeként a hófogó beépítése minden 25-75° közötti hajlásszögű tetőn szükséges, függetlenül a tető nagyságától, az eresz helyzetétől és magasságától.

A pontszerű hófogók a teljes tetőfelületen történő hófogásra szolgálnak. A 45°-os és annál kisebb tetőhajlás esetén megengedett a csak eresz menti hófogókkal történő hófogás is, bár ebben a lejtéstartományban is ajánlott a teljes felületű hófogó rendszer alkalmazása. A pontszerű hófogókat az eresztől számított 2. cserépsorban valamint szükség esetén a 3. (egyszeres fedések) illetve a 4. cserépsorban (kétszeres fedések esetén) kell elhelyezni.

Tetőjárdák, tetőlépcsők:

A tetőjárda a tetőn való közlekedést, a karbantartást teszi lehetővé.

< >

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?