Utolsó frissítés: 2023-08-04

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Miért TONDACH kerámia tetőcserép?

Tető, homlokzat 2012. 04. 26.
Levegőbevezetés az eresznél a fólia és a cserép közötti légrés szellőztetéséhez, eresz szellőzőszalag, -szellőzőelem alkalmazásával
Levegőbevezetés az eresznél a fólia és a cserép közötti légrés szellőztetéséhez, eresz szellőzőszalag, -szellőzőelem alkalmazásával

A tetőfedő anyag kiválasztásánál a szakembereknek (tervezőknek és tetőfedőknek) vagy az építkezőknek, felújítóknak több szempontot szükséges mérlegelniük. A döntést erősen befolyásolják a termékek műszaki és fizikai paraméterei, de fontos döntési szempont az esztétikai megjelenés is, hiszen a tető meghatározza az egész épület, sőt az épület környezetének arculatát is.

Az égetett agyagcserép, mely a legelterjedtebb tetőfedőanyag a világon, kiváló választás, akár új építésről, akár tetőfelújításról legyen szó. A TONDACH kerámia tetőcserepek kivétel nélkül megfelelnek a tetőfedő anyaggal szemben támasztott minden egyes követelménynek, melyek a következők:

 • csapadékbiztos, jó vízelvezető tulajdonság - A kerámia tetőcserepek vízzáró hornyaiknak illetve a kettős fedésnek köszönhetően teljes vízzárást és széllel szembeni ellenállást tesznek lehetővé még a legnagyobb viharokban is. A sajtolt tetőcserepek nemcsak a mellettük fekvőkhöz kapcsolódnak, hanem az alattuk és felettük elhelyezkedőkhöz is. Ha a rögzítésre vonatkozó szabályokat betartja a kivitelező, a tető maximális és hosszútávú védelmet biztosít minden időjárási hatással szemben.
 • fagyálló - Környezetbarát gyártási technológia révén lélegző, porózus szerkezet alakul ki. A kerámiacserepek kiégetett anyaga kapilláris szerkezetű, melynek köszönhetően a nedvességet felveszik és azt gyorsan le is adják, ezért fagyállóak és légáteresztőek. A kerámiatető – más tetőfedő anyagokkal szemben – lélegzik, átszellőzik, így nyáron a tetőtér nem melegszik fel annyira, míg télen kevésbé hűl le.
 • a mechanikai hatásokkal szemben ellenálló - A külső hatások közé sorolandó a hőhatás. A nyári melegben a cseréptető akár 80 C°-ra is felmelegedhet, télen pedig lehet akár -30 C°-os is. A tetőcserépnek tehát 110 C° hőingadozást kell elbírnia. Mivel a kerámia tetőcserepeket 950-1050 C°-on égetik készre, ez a hőingadozás semmilyen kárt nem tesz bennük. A kerámia tetőcserép nem éghető, ezért megfelel magas tűzállósági fokozatú épületekhez is. Az égetett kerámiának semmilyen káros anyag kibocsátása nincs.
 • kis felülettömeg - A kerámiacserepek agyag alapanyagukból adódóan könnyűek. Ennek köszönhetően takarékosabb anyagfelhasználással tudunk megfelelő tetőszerkezetet építeni, amely olcsóbb és kiváló statikai állékonyságot biztosít. A termékek felrakása egyszerű, gyors.
 • könnyen javítható és karbantartható - Könnyű kezelhetőség, egyszerű kiselemes fedés. Javításoknál és állagmegőrzéseknél gyors és könnyű munkát tesz lehetővé.
 • tűzálló - A kerámia anyagából eredően tűzálló és nem éghető. Robbanásbiztos, mivel robbanás esetén szabad hasadó felületet biztosít kiselemes tulajdonsága miatt.
 • tartós és korrózióálló - Mivel a kerámiacserép természetes anyagból, tradicionális technikával készül, így nincs szükség speciális felületkezelésre annak érdekében, hogy a maximális időtállóság és a környezeti hatásokkal szembeni ellenállóság biztosítva legyen. A kerámia tetőcserepek mesterséges bevonatot, védőréteget nem tartalmaznak.
 • biztosított a tartozékrendszere - Átfogó tetőfedési rendszer (alapcserepek + kerámia kiegészítők + nem kerámia kiegészítők) biztosítja a korrekt csomóponti megoldások kialakítását.
 • gazdaságos - Hosszú élettartam, bizonyítottan kb. 80-100 év: számos esetben generációkon keresztül szolgálnak és biztosítják az értékmegőrzést, az állandóságot. A kerámia tetőcserepek élettartamuk során többször újra felhasználhatóak.
 • esztétikus - Minden ízléshez és építészeti stílushoz esztétikusan illeszkedik. Széles formaválaszték (mintegy 31-féle forma), gazdag színvilág. A kerámia cserepeket nem mesterséges adalékokkal színezik. A téglavörös szín az égetés során alakul ki, az agyag összetételétől függő árnyalattal. A téglavörös tetőcserepek mellett természetes engóbozással (engób: agyagásvány tartalmú színezék) színezett, illetve mázas tetőcserepek gazdag kínálatából válogathatnak az építkezők, felújítók.
 • sokoldalú - Legyen szó tetőfelújításról, tetőtér-beépítésről, átépítésről vagy új építésű háztetőről, a TONDACH kerámiacserép alkalmazhatósága rendkívül széles körű. Műemlékek rekonstrukciójánál is alkalmazhatóak a kifejezetten erre a célra kifejlesztett TONDACH termékek (antikolt színű illetve óvárosi típusú tetőcserepek). Egyes kerámiacserepek alátéthéjazattal már 12˚-os tetőhajlásszögtől felrakhatóak.
 • vegyi hatásoknak ellenáll - A kerámia tetőcserép saválló (pl. savas eső) és lúgálló (pl. madárpiszok nem fakítja ki).

Az ember és a természet elválaszthatatlan egységet alkot. Az élet minden területén hódít a természetesség, a természetes anyagok használata. Fontos szempont, hogy milyen környezetben élünk, milyen anyagokkal vesszük körbe magunkat. A környezetünkben megtalálható természetes anyagok, mint a fa, a kő, a homok, az agyag, a tégla, a kerámia tetőcserép, a növények, a nád segítségével természetközeli, harmonikus otthont alakíthatunk ki. Lakókörnyezetünkkel szemben mára alapvető elvárássá vált, hogy az ne legyen sugárzó és mérgező. Manapság a környezet védelme és a hosszú élettartam jogos elvárás a tetőfedő anyagokkal szemben is. Magyarországon a háztetők zömét hagyományos égetett kerámia tetőcserepekkel fedik.

TONDACH Innovatív Tetőrendszer

A TONDACH Innovatív Tetőrendszer alapcserépből, kerámia kiegészítő elemekből és nem kerámia (TONDACH Tuning) kiegészítő elemekből álló komplex tetőt jelent, ahol minden csomóponti kialakításra van megoldás és építőelem. Ezek a tartozékelemek lehetnek kerámiából, fémből és műanyagból. Egy megfelelően működő tetőnek mindenképpen rendelkeznie kell egy minimális alapfelszereltséggel. Ennek alkotóelemei a következők:

 • kerámia alapcserép
 • kerámia szellőzőcserép
 • gerinccserép, kezdő gerinccserép, elosztó gerinccserép
 • TONDACH Tuning FOL-N, FOL-S, FOL-K stb. alátétfólia, a rétegrendi kialakításnak megfelelően
 • él/gerinc/élgerinc lezárószalag (ólom, alumínium)
 • eresz szellőzőszalag (pvc, alumínium)
 • eresz szellőzőelem (fésűvel vagy fésű nélkül, cseréptípustól függően)
 • eresz szellőzőfésű (csak nagyhullámos cserepeknél)
 • fém hófogóelem
 • tetőkibúvó
 • járórács garnitúra

Szellőzés

A tetőnél a legfontosabb szerkezeti kialakítás a szellőzés biztosítása. Ez a szellőzés a fólia feletti és a fólia alatti kiszellőztetést jelenti, attól függően, hogy egyszeresen vagy kétszeresen kiszellőztetett tetőről beszélünk. Ma már a kétszeresen kiszellőztetett tetőrendszer idejétmúlt, gazdaságtalan.

Egyszeresen kiszellőztetett tető: a fólia és a cserép közötti légrés szellőztetését kell megoldani. Ezt úgy érhetjük el, hogy a levegőt az eresznél be kell engedni. Ezt az eresz szellőzőszalaggal és az eresz szellőzőelemmel (fésűs vagy fésű nélküli) tudjuk elérni. A beszellőzési keresztmetszet szabvány szerint a szellőztetni kívánt tetőfelület 0,2%-a, de legalább 200 cm²/eresz fm legyen. A kiszellőzést a gerinc alatti második cserépsorban elhelyezett szellőzőcserepek biztosítják. A gerinc és élgerinc menti kiszellőző nyílások szabad keresztmetszete a hozzátartozó tetőfelület legalább 0,05%-a legyen.

Vonalmenti kiszellőzés a gerincnél

A gerinceknél és élgerinceknél a vonalmenti kiszellőzést az élgerincszalagok hívatottak biztosítani

Az alátéthéjazatot (tetőfóliát) az alábbi szempontok alapján kell kiválasztani:

 • az alkalmazott fedési elem előírt hajlásszöge
 • a tető tervezett hajlásszöge
 • a tetőtér hasznosítási jellege: üres tetőtér, beépített tetőtér
 • a tető formája, bonyolultsága
 • különleges időjárási körülmények: átlagostól eltérő hó-, csapadék- és szélviszonyok
 • egyéb körülmények: helyi építési előírások, műemléki védettség

Tetőbiztonsági rendszer

A tetőbiztonsági rendszert a hófogók, a tetőjárda és a tetőlépcső illetve ezek megléte esetén a tetőre való kijutást biztosító tetőkibúvó ablakok alkotják.

Hófogók, tetőjárda

1. ábra: Hófogók 2. ábra: Tetőjárda

Hófogók:

A frissen hulló hó a tetőfedés anyagától függő mértékben a felületen megtapad, ezért a friss hó bizonyos tetőhajlásszög értékig a felületen felhalmozódik. Belső hő hatására olvadáskor a fedésen a hóréteg alatt vékony vízfilm réteg alakul ki, amely a hó tapadását csökkenti , ennek következtében a tetőfelületen lévő teljes hómennyiség vagy annak egy része megcsúszik és az eresz vonala felé halad. A jelentős hótömeg az épületben, épületszerkezetekben kárt tud tenni, sőt balesetet is okozhat. A mai kor követelményeként a hófogó beépítése minden 25-75° közötti hajlásszögű tetőn szükséges, függetlenül a tető nagyságától, az eresz helyzetétől és magasságától.

A pontszerű hófogók a teljes tetőfelületen történő hófogásra szolgálnak. A 45°-os és annál kisebb tetőhajlás esetén megengedett a csak eresz menti hófogókkal történő hófogás is, bár ebben a lejtéstartományban is ajánlott a teljes felületű hófogó rendszer alkalmazása. A pontszerű hófogókat az eresztől számított 2. cserépsorban valamint szükség esetén a 3. (egyszeres fedések) illetve a 4. cserépsorban (kétszeres fedések esetén) kell elhelyezni.

Tetőjárdák, tetőlépcsők:

A tetőjárda a tetőn való közlekedést, a karbantartást teszi lehetővé.

< >

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

A kertészkedés öröme

Kertépítés 2023. 05. 08.

"Kötelező olvasmány minden lelkes organikuskert-művelő számára" Alan Titchmarsh, A kertész leszek népszerű szerzője

Monty Dont, A kertész kertje című sorozat szenvedélyes kertművelőjét és szemet gyönyörködtető birtokát a magyar tévénézők is jól ismerik. A neves brit kertész hosszú pályafutása során mindvégig arra törekedett, hogy a természettel összhangban, vadon élő állatokkal körülvéve nevelgesse csodálatos növényeit

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?