Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

„ALUKONSTRUKT SYSTEM” üvegkupola a 4-es Metrónál

Tető, homlokzat 2012. 05. 09.
Üvegkupola a 4-es Metró újbudai, Tétényi úti állomása felett
Üvegkupola a 4-es Metró újbudai, Tétényi úti állomása felett

A városlakók eddig csak az építéssel kapcsolatos finanszírozási és közlekedési problémákkal szembesültek a 4-es Metró projekttel kapcsolatban, ám lassan a felszínen is megjelennek látványos építészetei elemek. Ilyen hangsúlyos építményként került az újbudai Tétényi út állomás fölé egy, a környező parkból szemlélve a háromszög alumínium tálcákkal kialakított szoknya részből kinövő átlátszó üvegfelület.

A Palatium Stúdió Kft. és MTM Mérnökiroda Kft. tervezői által meghatározott geometria alapján az ALUKONSTRUKT KFT. munkatársai számítógépes modellezés segítségével készítették el a gyártmányterveket. A forgástest alakú kupola váza acél zártszelvényekből épül fel, melyek az építmény kontúrján végigfutó peremgerendára futnak le. A vasbeton lábazati fal feletti függőleges felületen tömör lemezelt mezők, illetve az építmény tűz esetén történő légutánpótlását szolgáló nyitható lamellás szellőzők helyezkednek el. Tűz esetén a közlekedési útvonalak gyors kiürítését segítő füstelvezetést és az igény szerinti átszellőztetést a gerinc mentén elhelyezett 84 db, háromszög alakú, motorosan nyitható tetőablak biztosítja.

Az acél vázszerkezet a szegedi telephelyen történt gyártás után szállítási egységekre bontva került kiszállításra, majd az ívszakaszok illesztési pontjainak ideiglenes alátámasztása segítségével összeállításra a 3D-s CAD-adatokra épülő geodéziai ellenőrzés mellett. A rúdelemek csomópontjainak tervezett pozíciótól való engedélyezett eltérése ±10 mm volt.

A megfelelő geometria kialakulása után lehegesztésre kerültek a helyszíni varratok, melyek megfelelőségét a bonyolult varratkép miatt mágnesezhető poros vizsgálattal igazoltuk. A teljes felület homokfúvással történő tisztítása után a korróziógátló alapozásra „Polylack A” 0,75 óra tűzállósági határértékű, szórt tűzvédő bevonat került. A karcsú rudakon az általánosan megszokott ecsettel, vagy teddy-hengerrel történő felhordás helyett a szórt felhordási mód biztosítja legelőnyösebb megjelenésű -erősen strukturált, de homogén- felületet. Esztétikai szempontból és a bevonat nedvességvédelme miatt NCS színskála szerinti fedőmázolás zárja a rétegrendet, melynek teljes rétegvastagsága 1070 µm.

Közvetlenül az acélszerkezetre egysíkú, kimondottan kupolaszerkezetekre kifejlesztett, központi elemmel kombinált vízelvezetéssel rendelkező „Alukonstrukt System” üvegtető rendszer épül. A rozsdamentes önfúró csavarokkal rögzített alumínium gerincprofil és EPDM üvegfogadó gumi a fej feletti üvegezés szabályainak megfelelő -kívül edzett, belül laminált TVG üvegtáblákból felépülő- strukturális üvegezést hordoz.

A jellemzően háromszög alakú hőszigetelő üvegtáblák peremtömítésébe kifelé nyitott „U” profilok kerülnek beragasztásra gyártóüzemben. Ezeket felhasználva, az alumínium gerincprofil középső hornyába 300 mm-ként rögzített, rozsdamentes üvegrögzítő rugókkal történik az üvegtáblák pontszerű rögzítése. A napsugárzás okozta hőterhelés csökkentése céljából az átlátszó felületek számítógépes modellezéssel meghatározott pozíciókban elhelyezett, porszórt alumínium fegyverzetű, hőszigetelő paneles mezőkkel váltakoznak. A tömör betétek peremkialakításában lévő hornyok biztosítják a pontszerű, rejtett rögzítés lehetőségét.

A kupola háromszög alakú mezőibe elhelyezett elemek (üveg, panel, tetőablak) közt kialakuló fugák egységesen fekete, 30 mm széles strukturális szilikon kitöltést kapnak.

A „SikaSil WS 605S” tömítés háttérkitöltésére zártcellás, nem korhadó, polietilén habelem szolgál, amelyet a csatlakozó elemek közti hézagba lazán benyomkodva, folyamatosan fektetünk, ügyelve a fuga mélység-szélesség arányára. A háttérkitöltésre nem tapad a szilikon, így biztosítható az optimális alakváltozás a jelentkező igénybevételekre.

A szoknyarész külső felületképzése csak célszerszámmal oldható (irius© fejű), rozsdamentes önfúró csavarral rögzített 3 mm vastag, sajtolt, domborított perforációjú, míg a kapuépítmény külső és belső része porszórt, tömör  alumínium tálcákból épül fel.

< >
Alukonstrukt Kft.
http://www.alukonstrukt.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Üvegtető, polikarbonát tető, felülvilágító

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?