Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Sportburkolatok gumiból

Aszódi Evangélikus Gimnázium: kültéri, tekercses gumi sportburkolatok
Aszódi Evangélikus Gimnázium: kültéri, tekercses gumi sportburkolatok

Kültéri és beltéri sportcélú burkolatok számos anyagtípusból készülnek (pl. műgyanta, PVC, linóleum, stb.) Miért ajánljuk hát éppen a gumit?

Mert ez az egyetlen anyag, melyet a természet saját, természetes rugalmassággal áldott meg. Nincs szükség adalékra, lágyítókra, stb., a gumi rugalmassága tartós, időtálló.

Nem egyféle gumi létezik:

  • Az eredeti, természetes gumi (latex, illetve az ebből gyártott poliizoprén) nagyszerű tulajdonságokkal rendelkezik – de a nyersanyag-forrás korlátozott.
  • A gépkocsi abroncsokhoz használt szintetikus gumi alapanyaga SBR, azaz sztirén-butadién. Gumiabroncsnak és más, műszaki célokra kiválóan megfelel – de nem sportcélokra fejlesztették ki. Ráadásul nem környezetbarát (a használt gumiabroncs sem dobható ki az általános hulladékkal).
  • Az EPDM (etilén-propilén-dién) szintetikus gumi inkább megfelelő (pl. környezetbarát), azonban sportcélokra önmagában ez sem tökéletes.

A megoldás: a kifejezetten sportcélokra fejlesztett és gyártott, különféle gumi nyersanyagok felhasználásával, polimerizációjával, vulkanizálással készült tekercses sportpadló. Tulajdonságai a sportoláshoz ideálisak – és a hosszú, akár több évtizedes életciklus végén az anyag veszélytelen hulladékként deponálható.

Az anyag sikere jól szemlélhető például az Olimpiai Játékok történetében. A Montreali Olimpia (1976) óta sorban, minden olimpián, az atlétikai burkolatok tekercses, vulkanizált gumiból készültek – és ezt fogják használni az atléták 2012-ben, Londonban is. Az olimpiákon kívül a legtöbb kültéri és fedettpályás kontinens- és világbajnokságon is ilyen burkolatot találunk, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség ajánlásával. Elismeri és ajánlja a Nemzetközi Kosárlabda és Tenisz Szövetség is.

Ez nem jelenti azt, hogy a tekercses gumi burkolat más sportcélokra nem alkalmas – sőt! Beltérben, labdasportokhoz, általános testnevelés célra is optimális. A Nemzetközi Szövetségek (Röplabda, Kézilabda, Kosárlabda, Tenisz…) elfogadott és ajánlott burkolata. Két különleges felhasználási terület: az edzőtermek, ahol a súlyzók leesésére lehet számítani, és korcsolyapályák környezete: a dinamikus, pontszerű terhelésnek is ellenáll az erre célra kifejlesztett gumiburkolat.

A tekercses gumi sportburkolat további előnyei az öntött, felületén gumiőrleményt tartalmazó műgyanta burkolatokkal szemben:

  • vastagsága, minősége, egyenletessége gyárilag garantált, a helyszíni körülményektől független (pl. időjárási viszonyok; a keverést végző személy felkészültsége, stb.);
  • a több napon át végzett burkolási munka sem okoz gondot (nincs változás a mechanikai minőségben, színben, stb.);
  • környezetbarát, nem tartalmaz használt gumiabroncs őrleményt, nincs „kipergés”, környezetszennyezés;
  • a színezés a burkolat anyagában történik, gyárilag: a használat során elszíneződés, színkopás nincs.

A beltéri linóleum, illetve PVC burkolatokkal szemben:

  • természetesen, önmagában rugalmas;
  • nem zsugorodik, nem keményedik;
  • felületi tapadása és fényvisszaverése sportcélokra optimalizált.

A kivitelezésről:

Beltérben az aljzattal szemben támasztott elvárások ugyanazok, mint más melegburkolat esetén: sík, sima, szilárd, repedésmentes, tiszta és tartósan száraz legyen. Az önterülő kiegyenlítés szinte minden esetben szükséges. A gumi burkolatokhoz 4 mm vastagságig használható diszperziós ragasztó is (figyelembe véve a ragaszó gyártójának ajánlásait!). Ennél vastagabb burkolatokhoz javasolt a kétkomponensű poliuretán ragasztó használata.

Kültérben: a tekercses gumi sportburkolat vízálló, vízzáró. Dréncsövezésre nincs szükség – ezzel jelentős költség megtakarítás érhető el. A pálya kb. 1,5%-os döntése (egy irányba, vagy középtől kifelé) elvezeti a csapadékvizet. A pálya széléről folyókával a további elvezetést biztosítani kell. Az alap képzése hasonlatos az útépítésben szokásoshoz: kb. 40 cm mélységben kiemelt tükör, tömörítés, 2 réteg hengerelt kavics. E fölé vagy egy önhordó, vasalt betonaljzat, és arra aszfalt réteg, vagy a kavicságyra (a betonlemez kihagyásával) 2 rétegben készített aszfalt kerül. Felülete legyen sima, kátyú- és repedésmentes. Míg az utaknál ez közömbös, a párazáró gumi burkolatnál ügyelni kell arra, hogy az aszfalt „beérjen”: ne tartalmazzon illékony, folyékony és gáznemű zárványokat. Ez az aszfalt 2-3 hetes pihentetését jelenti, az időjárás/hőmérséklet függvényében. A folyamat az aszfalt napi rendszerességgel elvégzett, vizes lemosásával gyorsítható.

A kültéri burkolat ragasztója minden esetben a burkolat gyártója által rendszerben ajánlott, anyagában színezett,  kétkomponensű poliuretán ragasztó. Lényeges itt megjegyezni, hogy a 2k PU ragasztási technológiák csak tartósan +15°C felett (alap- és léghőmérséklet) és száraz környezetben alkalmazhatók.

 

Mondo gumi sportburkolatok 

A tekercses gumi sportburkolatok gyártója, az olimpiai és világversenyek beszállítója a MONDO, magyarországi forgalmazója a Top Trade Kft.

© 2011 Kende László

< >
Top Trade Kft.
http://www.toptrade.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?