Utolsó frissítés: 2021-12-01

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

MERO álpadlók alkalmazása épületfelújtásoknál

Épületfelújítás 2011. 10. 27.
Épületfelújításoknál a meglévő betonaljzat (padlósík) esetén nem kell ennek kialakításán változtatni, a szükséges új padlósík álpadlóval könnyen kialakítható
Épületfelújításoknál a meglévő betonaljzat (padlósík) esetén nem kell ennek kialakításán változtatni, a szükséges új padlósík álpadlóval könnyen kialakítható

Épületátalakításoknál, felújításoknál megfontolandó, hogy a padlókialakítást álpadlóval oldjuk meg. Sok esetben gazdaságosabb lehet álpadló alkalmazása, mint egyéb egyedi megoldás elkészítése.

Az S.P.DINÁM Építőipari és Kereskedelmi Kft. 17 éve a németországi MERO-TSK International GmbH & Co.KG termékeinek magyarországi forgalmazója és márkakivitelezője. Az eltelt években nagy tapasztalatot szereztünk álpadlós szerkezetek kivitelezésében épületátalakítások, felújítások esetében is.

Az álpadlóval készült helyiségekben a horganyzott acéllábakon támaszkodó 600/600 mm-es faforgács, vagy kálciumszulfát anyagú álpadlólapok adják a járófelületet, a lapok alatti tér magassága 4 cm-től akár 2 m-es magasságig is terjedhet.

MERO álpadló 

A lapok alatti tér magassága 4 cm-től, akár 2 m-es magasságig is terjedhet

Az álpadlólapok burkolat nélküli, vagy gyárilag applikált felülettel készülnek. A burkolat nélküli álpadlóra modul szőnyegpadló kerülhet, a gyárilag applikált lapok PVC, gumi, linóleum, vagy parketta felületet kaphatnak. A helyiség funkciójának megfelelően választhatók a burkolatok vezetőképes, antisztatikus illetve szigetelő kivitelben is. A korszerű burkolatragasztási technológiának köszönhetően az álpadlók a burkolat paraméterének megfelelő felületi levezetési ellenállással rendelkeznek.

Épületfelújításoknál a meglévő betonaljzat (padlósík) esetén nem kell ennek kialakításán változtatni, a szükséges új padlósík álpadlóval könnyen kialakítható, a szintkülönbségek áthidalására lépcsők, rámpák, homloklezárások készíthetők az álpadló szerkezetéből.

MERO álpadló 

A szintkülönbségek áthidalására lépcsők, rámpák, homloklezárások készíthetők az álpadló szerkezetéből

Ipari létesítmények felújításánál az elektromos kapcsolóhelyiségek kialakítása lényegesen egyszerűbb álpadlóval, ami alá az elektromos kábelek kötegei elhelyezhetők. A kapcsolószekrények akár önálló acélkeretekre, akár speciális, elektromos helyiségek céljára kifejlesztett MERO Typ 2 álpadlóra elhelyezhetők. Az ún. Typ 2 alátámasztó szerkezet használatával lehetőség nyílik a kapcsolószekrények tartókereteinek kialakítására, ez esetben a keretek szervesen kapcsolódnak az álpadló szerkezetéhez.

Fontos szempont, hogy álpadló beépítése esetén a kapcsolóhelyiségben, az álpadlólapok felemelésével bármikor, bárhol hozzáférhetőek a kábelek, megkönnyítve egy későbbi javítási, átalakítási munkát.

Az ipari létesítményeken túl irodaépületek felújításánál is gondolni kell ma már - a megnövekedett informatikai igény miatt - álpadló alkalmazására. Az irodaterületek álpadlós kialakítása lehetővé teszi, hogy könnyedén elérhetők legyenek informatikai kábelekkel az irodai munkahelyek. A szerverhelyiségbe befutó kábelkötegek könnyen elférnek az álpadló alatt, nincs szükség kábelcsatornákra, melyeknek az elhelyezése nehézkes.

Fontos szempont lehet az is, hogy egy régi épület meglévő födémének terhelhetősége esetleg már nem teszi lehetővé – megerősítés nélkül - új betonpadló kialakítását; érdemes megvizsgálni ez esetben, nem gazdaságosabb-e álpadló alkalmazása. Figyelemmel kell lenni arra, hogy az álpadló a terheket az álpadlólábak 600/600 mm-es raszteréhez igazodva adja át – így egyes esetekben szükség lehet teherelosztó, vagy kiváltó szerkezet beépítésére.

A mai gazdasági helyzetben – viszonylag kisebb kialakítási költsége miatt - megnőtt a meglévő tetőterek kihasználására is az igény, akár iroda céljára is. Az esetben például, ha kötőgerendás a tetőszerkezet, a padlókialakítás álpadlóval igen egyszerűen megoldható.

A felújítások során is fontos az akusztikai, tűzvédelmi követelmények betartására figyelemmel lenni.

Az általunk forgalmazott MERO álpadlók rendelkeznek ÉME engedéllyel, valamint az új OTSZ szerinti tűzvédelmi vizsgálatokat igazoló minősítéssel.

< >

Legújabb cikkek

Mire kell figyelni a tetőtér hőszigetelése során?

Hőszigetelés 2021. 10. 12.

A tetőtér hőszigetelésével rengeteg hőenergiát tarthatunk bent a hideg időben és a nyári hőség idején is élhetőbbé tehetjük a padlásteret, tetőteret. Spórolhatunk a fűtésköltségen és a klímára kiadott rezsiköltségen. Van azonban néhány szempont, amire figyelni kell a hőszigetelés tervezése, kivitelezése során. Többek között el kell dönteni azt is, hogy hagyományos szigetelőanyaggal vagy fújható szigetelőanyaggal dolgozunk

Mennyire éri meg napelemes rendszerbe fektetni Magyarországon?

Megéri-e napelemes rendszert tervezni egy családi házra, vagy ez inkább a nagyobb épületek, irodák, raktárak számára térül meg? Cikkünkben utánajártunk, mennyi idő alatt hozza be az árát – lakossági felhasználás esetén

Miért válasszon korszerű műanyag ablakokat otthonába?

Nyílászárók 2021. 08. 16.
Ha egyszerűen szeretnénk válaszolni a kérdésre, azért, mert a korszerű műanyag ablakkal hosszú távon kiváló nyílászáróra tehet szert. De nézzük, hogy milyen érvek szólnak a minőségi műanyag ablakok mellett!

Szakkönyv

Érezd magad otthon - Lakberendezés A-tól Z-ig

Lakberendezés 2021. 11. 24.
Hogyan hozzak létre egy otthont, amely az ízlésemnek, a rendelkezésemre álló térnek és az életformámnak egyaránt megfelel? Mi mutat jól és miért? Hogyan rendezzek be egy lakást, hogy abban valóban otthon érezzem magam? Napjaink egyik legnevesebb svéd lakberendezője, Frida Ramstedt világos stílusban, gyakorlati példákkal illusztrálva vezet be bennünket az otthonteremtés alapvető szabályaiba

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?