Utolsó frissítés: 2021-09-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

A Liapor duzzasztott agyagkavics és néhány alkalmazása

Építőanyagok 2011. 03. 24.

A Liapor duzzasztott agyagkavicsot Jura földtörténeti kori, szerves anyagot tartalmazó agyagból készítik. Ezt egy 1200 °C-os klinker kemencében kiégetik. Itt először a külső héj olvad meg, majd ahogy a hő az anyag belsejébe hatol, a szerves anyag elég és a gázok felfújják a golyót, majd a külső héjat felszakítva távoznak, egy porózos belső szerkezetet hagyva maguk után. Az így kialakult golyó könnyű, nagy szilárdságú, savnak lúgnak ellenáll, fagyálló, tűzálló, a hangot jól abszorbeálja, környezetbarát (idegen anyagot az agyagon kívül nem tartalmaz) és tartós, stabil, nem bomlik. Ezért az építőiparban kiválóan alkalmazható. Az építőipari alkalmazás lehet a Liapor golyó tisztán, vagy könnyűbeton termékként. A legfontosabb alkalmazási területek: feltöltések, szerkezeti betonok, falazó elemek, házpanelek.

1. Feltöltések

Liapor feltöltéseket alkalmaznak a mélyépítésben (erről itt nem lesz szó) és a magasépítésben, régi boltívek feltöltésénél, egyéb szintkiegyenlítéseknél, tetőtérbeépítéseknél, faszerkezetek mellé, faszerkezetes falak készítésekor.

Liapor feltoltes

1.ábra: fagerendás feltöltési példa;  2. ábra: a skandináv államokban a Liaport tetőszigetelés-ként is alkalmazzák, lapostetőkre, a lenti előnyök miatt. A szél ellen a felületet járólapok letételével biztosítják.

Miért alkalmazzák a Liaport feltöltésként?

  • Könnyű. Egy Liapor NW 4/8 típusú feltöltés halmazsúlya 390 kg/m³. Így minimális plusz födémterhelést jelent, ami a födémszerkezet megóvását jelenti pl. műemlékvédelemnél, vagy egyszerűbb, olcsóbb födémet eredményez új szerkezetnél.
  • Egyszerű bedolgozás. A Liaport silós kocsiból fújják a megfelelő helyre. Itt utólagos döngölés nem szükséges. Elterítés, és a felső sík lehúzása kész.
  • Jó páraáteresztő. Ez itt kiemelt szerepet kap, különösen akkor, ha fagerendák mellé építik be az anyagot, ahol a fa lélegzése fontos, vagy műemléknél, ahol az esetleges nedvesség akar eltávozni.
  • Nagy szilárdság (az NW golyó 2,5 N/mm² esetén roppan össze. Ez kb. 1000-szer nagyobb egy lépésálló polisztirol lemez szilárdságánál) 
  • Tűzálló – ez tetőterek esetén elengedhetetlen követelmény
  • Jó hangszigetelő – ami a dobogásgátlás esetén kedvező.
  • Egyéb jó tulajdonságok, mint pl. fagyállóság, sav, lúg ellenállás, környezetbarátság és tartósság egészítik ki a palettát.

A Liapor feltöltés azonban nem olcsó. Ára a hagyományos salak feltöltések sokszorosa.

Lélegző ( nem hézagtömör) Liapor beton feltöltések

Ha a Liapor agyaggolyót cementtejben megforgatom, és úgy öntöm ki, 48 óra után járható, un. drénbetont kapok. Ezt is használják feltöltésre.

tulajdonság

egységLiapor NW4/8drén- betonPS-beton 1PS-beton 2

halmazsúly / térfogatsúly

kg/m³350550350700
nyomószilárdságN/mm²2-2,5*1,5-2,50,61,5
páraáteresztési szám(µ)-3511,320,7
hővezetési együttható (λ)W/mK0,080,12-0,150,080,16
tűzállóság-nem éghető
* egy golyó nyomószilárdsága 

A Liapor drénbeton fizikai tulajdonságait a táblázat mutatja. Összehasonlítva a polisztirol betonnal, a Liapor beton jobb, egyes esetekben sokkal jobb (pl. tartósság, tűzállóság, nyomószilárdság, stb) fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, viszont a polisztirol beton valamivel olcsóbb. Bár a polisztirol beton sem éghető, (megfelelő adalékolás esetén,) azonban a hő hatására bomlik, és mérgező gázok keletkeznek.

Fafödém Liapor drénbetonos feltöltése esetén a járófelület szárazestrich. Amennyiben a drénbetonra még friss korában egy min. 2 cm vastag cementhabarcs simítást húzunk, akkor az így kialakított felület is alkalmas járólapok, vagy szalagparketta fektetésre. Viszont a csavarokat csak speciális, drága dűbellel tudja megfogni, ezért szárazépítésű falak alsó sínjének megfogására nem alkalmas. Oda inkább a hézagtömör variánst ajánljuk, amelyet együtt lehet betonozni a drénbetonnal. Hasonlóképpen alkalmas a drénbeton-fa kombináció jó hőszigetelésű fa-falak készítéséhez.

2. Liapor hézagtömör betonok

Liapor hézagtömör betonok előállíthatók LC 8-tól LC 50-ig. Ezek mindegyike könnyebb, jobb hőszigetelő, jobb hangszigetelő, mint a normál beton. Az LC 8/10 minőségű hézagtömör Liapor betont az aljzatbetonoknál alkalmazzák. Az LC 20/22 minőségű szerkezeti könnyűbetont pedig betongerendáknál, kihajló csökkentett hőhidas szerkezeteknél alkalmazzuk. Ilyen pl. egy kihajló erkélylemez. Ezt ma két módon készítik, vagy bebugyolálják polisztirollal, ami egy konstrukciós magasságot jelent, és egy extra aljzatlemezt az erkélyen, valamint rengeteg hibalehetőséget. A másik megoldás a szigetelő elem, (pl. isokorb elem) beépítése. Ez megszakítja a vasalást, komplikálja a kivitelezést, és nagyon drága.

 Liapor - hohidmentes erkelylemez

Liapor könnyűbeton alkalmazása erkélylemeznél

A Liapor könnyűbeton javaslat: A vasalás végigmehet, a betonozásnál kétfajta betont használjunk, a külső erkélylemezt egészen a fal belső síkjáig (A2 sík) betonozzuk Liapor szerkezeti LC20/22 könnyűbetonnal, és egyidőben a belső részt normál betonnal. A két beton összeköt. Az így elkészített erkélylemez esetén a belső felületi hőmérséklet 12°C fölött van a kritikus helyeken és nem történik párakicsapódás, így a penészesedés veszélye nem áll fent. Ezt a számítógépen modellezés is mutatja. Így az erkély métereként legalább 20 000 Ft megtakarítható. Ez körfolyosók (gangok) esetén milliókra rúgó összeg. Ilyen erkélylemezt számos helyen találhatunk, pl. ilyen a Riverside lakótelep, vagy az Aquaword szálló, mindkettő Budapesten. A könnyűbetonokhoz letölthető egy német nyelvű statikai tervezési segédlet a www.liapor.hu oldalról (új EN szabvány szerinti)

Liapor konnyubeton erkelylemez

A hézagmentes könnyűbetonokat helyileg is lehet keverni, de bármelyik nagyobb transzportbeton előállító cégnél is kaphatóak. (Holcim, Frissbeton, Betonpartner Hungária, Cemex, ReadyMix, stb.) Az egyszerű receptúra nem pumpálható, hanem csak konténerből (daruval) betonozható. De létezik pumpálható, sőt öntömörödő Liapor könnyűbeton is.

3. Liapor falazóblokkok

Könnyű, részlegesen szemcsehézagos Liapor betonból gyártható mind külső falazóblokk, mind pedig hangszigetelő közfalazó blokk.

Liapor falazoblokkok

Balról jobbra: Top Therm, SL, LiaTop, Liaphon falazóblokkok

A Top Therm falazóblokk olyan hőszigetelő képességűre állítható, amilyenre akarjuk a polisztirol (salakgyapot, vagy más mineralikus szigetelőanyag) vastagságának megválasztásával. A Top Term azért jobb mint egy egyszerű téglafal, mert az nem tudja a megfelelő hangcsillapítást (itt 50 dB léghanggátlás) nem fagyálló, és a mechanikai tulajdonságai is gyengébbek. Az SL falazóblokk több falvastagságban készül. A 36,5 cm vastagságú U=0,23-0,25 W/m²K hőáteresztéssel rendelkezik, egy 1 cm könnyűhabarcs vakolattal, még az 50 cm vastagságú U< = 0,2 w/m²K  már vakolatlanul is. Töltőanyagként lehet tiszta mineralikus, vagy polisztirolbetonos megoldás. Ezek a blokkok alacsonyenergiás házak építésére alkalmasak. A LiaTop falazóblokk kifejezetten passzív házra készült, 50 cm falvastagságban U=0,11 W/m²K értéket mutat. Ez világszínvonalú termék. (Hátránya, hogy drága.) A Liaphon közfalazó elem nagy léghanggátlásával emelkedik ki. 20 cm falvastagságban 58 dB a léghanggátlás. Ezt az értéket a mészhomok vagy klinkertéglák 30 cm vastagságban érik el. Ezért a Liaphon használatával értékes alapterület nyerhető. (10 m hosszon, 1 m²) A Liaphon könnyebb is, mint hangcsillapító társai. A födémet kevésbé terheli meg. Ennek oka, hogy a Liapor > 3 dB hangabszorpcióval is rendelkezik, és csak a maradékot kell tömeggel csillapítani.

4. Liapor könnyűbeton falpanelek gyártása

Hazánkban több helyen gyártanak Liapor készház paneleket. Előnye, hogy rendelkezik a készházépítés előnyeivel, azaz gyorsan készül el. Ugyanakkor rendelkezik a masszívházak előnyeivel is, időtálló, tartós, állandó karbantartást nem igényel. Tartóssága felülmúlja a téglaházakét, mert ez fagyálló is, és a vizet kevésbé szívja. Ár szempontjából  a téglaház és a Liapor ház körülbelül egy szinten van.

Itt kell megemlíteni, hogy létezik előregyártott ferde tetőszerkezet is, amely a házépítést jelentősen meggyorsítja, és amely a tetőtérbeépítést sokkal könnyebbé és a szerkezetet sokkal masszívabbá, tűzállóbbá, hangszigeteltebbé teszi.

Forrás: Liabau Kft.

Frissítés 2017.12.08-án: 

< >

Legújabb cikkek

Mennyire éri meg napelemes rendszerbe fektetni Magyarországon?

Megéri-e napelemes rendszert tervezni egy családi házra, vagy ez inkább a nagyobb épületek, irodák, raktárak számára térül meg? Cikkünkben utánajártunk, mennyi idő alatt hozza be az árát – lakossági felhasználás esetén

Miért válasszon korszerű műanyag ablakokat otthonába?

Nyílászárók 2021. 08. 16.
Ha egyszerűen szeretnénk válaszolni a kérdésre, azért, mert a korszerű műanyag ablakkal hosszú távon kiváló nyílászáróra tehet szert. De nézzük, hogy milyen érvek szólnak a minőségi műanyag ablakok mellett!

Csináld tökéletesen! Fugázás kompromisszumok nélkül!

Építőanyagok 2021. 07. 27.

A vízszigetelő és ragasztó anyagokhoz hasonlóan a fugázó anyagok területén is fontos szerepe van a termékfejlesztésnek. Az egyre speciálisabb, egyre magasabb szintű elvárásokra egyre gyorsabban kell a gyártóknak reagálni. Számos versenytárssal ellentétben a Sika koncepciója nem az, hogy meglévő, hagyományos, flexibilis hagyományos kötésidővel, szűkebb felhasználási területtel rendelkező fugázót alakítanak át, végeznek azon folyamatosan „ráncfelvarrásokat”, hanem a fugázóhabarcsokkal szembeni műszaki elvárásokat csoportokra osztva több fugázócsaládot is kifejlesztenek úgy, hogy természetesen mindegyik családnak az alapvető közös jellemzője a tartósság és az esztétikusság

Szakkönyv

Szenes István belsőépítész

Építészet, művészet 2021. 09. 10.
A sorozat legújabb kötetében Dvorszky Hedvig értő tolmácsolásában Szenes István változatos életútjának meghatározó mérföldköveit ismerhetjük meg. A személyes hangvételű kötetben a pályatársak mellett maga az alkotó is szót kap

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?