Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Világújdonság az egészségügyi padlók terén

A Graboplast Padlógyártó zRt. stratégiai törekvéseiben kiemelt szerepet játszik a speciális igényeket szolgáló padlóburkolók fejlesztése, ennek érdekében éves árbevételének közel 2%-át fordítja új termékek, technológiák kutatására. Ezen kutatások eredményeként jött létre a TECHSurface nevű, szabadalmaztatott technológiánk, amely lehetőséget nyújt nanokompozitok alkalmazására. A nanotechnológiáról egyre többet hallunk napjainkban, hiszen évről-évre rohamosan nő azon termékek száma, amelyek előállítása során valamilyen nanotechnológiai eljárást alkalmaztak. Említhetnénk például a kozmetikai- és textilipart, az autógyártást, az információs technológiát valamint az elektronikát, az élelmiszeripart, az egészségügyet, de megjelent az építőipar területén is karcálló lakkok, antibakteriális festékek, öntisztuló üveg, légtisztító beton és szigetelőanyagok gyártásával.

A nanotechnológia alkalmazásával a Graboplast kifejlesztette a Grabo Silver Knight rugalmas padlóburkolót, amely megoldást nyújt az egészségügy legsürgetőbb problémájára, a kórházakban terjedő fertőzésekre.

A kórházi fertőzéseket vírusok, gombák és baktériumok okozzák, s ezek közül a „szuperbaktériumoknak” nevezett kórokozók a legveszélyesebbek.  Hogy miért? Mára a kórokozó baktériumoknak olyan törzsei fejlődtek ki, melyek szinte minden használatban lévő antibiotikummal szemben ellenállóak (rezisztensek). Különösen aggasztóak azok az ún. Gram-pozitív baktériumok (mint például a staphylococcusok vagy enterococcusok), amelyek tüdőgyulladásért és más, sokszor halálos kimenetelű betegségekért felelősek. A legveszélyeztetettebbek az idős vagy legyengült immunrendszerű, intenzív és rehabilitációs osztályokon fekvő betegek. Ezek multirezisztens kórokozók, tehát a gyógyszertári forgalomban kapható antibiotikumok többségére nem reagálnak. Csak néhány, nagyon drága gyógyszerre érzékenyek, így az általuk előidézett betegségek kezelése hosszadalmas, nehézkes és rendkívül költséges. A szuperbaktériumok jelentette fenyegetés hatására az egészségügyben már megjelentek az antibakteriális orvosi műszerek, gyógyászati segédeszközök illetve egyéb berendezési tárgyak pl. falburkolók, kilincsek. Ebben a harcban hatékony fegyver lehet a Graboplast új padlóburkolója, amely 2010-ben a Chicago-ban megrendezett Neocon szakkiállításon nagydíjat nyert termék-innováció témakörben.

A Grabo Silver Knight egyedülálló önfertőtlenítő felülettel rendelkezik, amelyet nanoezüst és nanotitándioxid részecskék alkotta kettős védelmi rendszer biztosít. Az ezüst antibakteriális tulajdonsága már több mint 3000 éve ismert, melyre jó példa az ezüst evőeszközök és edények használata. Az orvosok a 19. század vége óta fertőtlenítő-szerként is használják az ezüstöt. Az antibakteriális hatás tehát mindenféle vegyszer használata nélkül érhető el, hiszen az ezüstionok blokkolják a sejtcella-osztódást, és megszakítják az enzimek anyagcseréjét. Az első védelmi vonal, azaz a nanoezüst alkalmazásával a baktériumok ugyan elpusztulnak, de a felületen maradva ezek egy „biofilmet” képezhetnek, mely viszont táptalaja lehet új baktériumok növekedésének.

Ezt akadályozza meg a második védelmi vonal, a nanotitán-dioxid, amely fotokatalitikus, azaz fénnyel történő aktiválás révén fejti ki hatását, vagyis hasonló elven működik, mint a növények klorofilja.  A Titán-dioxid hatására lejátszódó kémiai oxidációs folyamat a kórokozókat valamint a szerves szennyeződéseket ártalmatlan összetevőikre bontja. Ennek eredményeként a felületről eltűnnek, eloxidálódnak a kórokozók, és nem csak a kórokozók, hanem a szerves szennyeződések is. Tehát a Grabo Silver Knight nagy előnye, hogy nem csak a baktériumokat semmisíti meg, hanem „öntisztuló” felületet is képez.

A fotokatalitikus öntisztuló felületek viszonylag új jelenségnek számítanak, amelyek felülmúlják az „easy-to-clean” / könnyen takarítható tulajdonságot. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a padlóburkolót egyáltalán nem kell takarítani, megfelelő karbantartás, tisztítás továbbra is szükséges, viszont könnyebbé válik a felület tisztán tartása. Elegendő fény hatására ugyanis a nanoméretű TiO2 megnöveli a felületi feszültséget, így a felszín hidrofil tulajdonságúvá válik. Más szóval a burkolat nem taszítja a vizet, így az nem cseppformában jelenik meg, hanem szétterül rajta, ezáltal a felületen a szennyeződések kevésbé tapadnak meg, könnyebben eltávolíthatók. A folyamathoz mindössze normál nappali fényre, oxigénre és a levegőben lévő páratartalomra van szükség. Az öntisztuló felület a fentiek alapján a következőket jelenti:

  • jelentősen könnyebb tisztítás
  • kevesebb tisztítószer használata
  • a környezeti egyensúly fokozása 
  • meghosszabbodott tisztítási időintervallum
  • a legmagasabb fokú tisztaság a termék környezetében.

A Grabo Silver Knight öntisztuló tulajdonsága következtében az egészségügyi intézmények takarítási ciklusai jelentősen meghosszabbodnak, kevesebb tisztítószer használata mellett a padlóburkolatok is kevésbé használódnak el.

A nano Titán-dioxid használata további pozitív tulajdonsággal ruházza fel a Grabo Silver Knight-ot, lehetővé teszi ugyanis a levegő minőségének javítását is, hiszen a fotokatalízis segítségével a kellemetlen szagok, vagy pl. a nikotin és a formaldehid is semlegesíthetők.

A Grabo Silver Knight speciális padló teljesen új utat nyit az egészségügy területén, hatékonyságát laboratóriumi vizsgálatok sora bizonyította. Kórházi eredetű baktériumok, vírusok és gombák következtében évente közel százezer ember hal meg szerte a világon. A Grabo Silver Knight padlóburkoló alkalmazásával kevesebb betegekre fordítandó költség mellett, rövidebb kórházi tartózkodással, alacsonyabb kórházi halálozási kockázatot, vagyis biztonságosabb kórházi környezetet tudunk teremteni.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Burkolatok

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?