Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Padlófűtésre alkalmas parketták

Az ALI parkettagyár csaphornyos, tömör fa parkettája kiváló hővezetése mellett gyors hőleadású - Trópusifa Stúdió
Az ALI parkettagyár csaphornyos, tömör fa parkettája kiváló hővezetése mellett gyors hőleadású - Trópusifa Stúdió

A padlófűtés elterjedésével a fa szerelmeseinek hosszú évtizedeken át le kellett mondaniuk az igazi faburkolatról, és be kellett érniük a hidegburkolattal, hiszen a hagyományos parketták nem voltak alkalmasak erre a célra.

Ma azonban már nem kell kompromisszumot kötnie annak, aki korszerű, energiatakarékos padlófűtést terveztet, és ennek ellenére parkettát szeretne az otthonába! Bármilyen nehezen hihető – ez a vetemedésre hajlamos, kényes burkolat, amelyet ráadásul pontosan hőszigetelő tulajdonságai miatt szeretünk, megfelelő szakértelemmel gyártva és kivitelezve gond nélkül lerakható padlófűtésre is! 

Parkettatervezés padlófűtésre

Nagyon fontos már az építkezés elején eldönteni azt, hogy a padlófűtésre parketta kerül. Ebben az esetben a fűtéscsöveket mindig a teljes felületen egyenletesen kell fektetni, egymástól egyenlő távolságra. A csövek felett legalább 3 cm legyen a beton vastagsága, ami biztosítja az egyenletes hőelosztást.

A parketta fektetése

A parketta fektetése előtt az aljzatnak teljesen száraznak kell lennie. A beton nedvességtartalma CM (cementestrich) esetén nem haladhatja meg az 1,8 %-ot. A beton felületi egyenetlensége 2 méteren belül maximum 2 mm lehet. A parkettát a hűtött vagy fűtött felületre csak azután szabad leragasztani, ha a hűtő/fűtő rendszer már stabilan működik és a lerakó felszín hőmérséklete 20ºC körül van.  A folyamatot fokozatosan végezzük, célszerű naponta 5ºC-kal emelni az előremenő víz hőmérsékletét.

Fontos betartani, hogy fűtés során a beton hőmérséklete maximum 29ºC fok legyen. Ezt követően – normál működés esetén – a parketta hőmérséklete nem haladhatja meg a 25-27ºC -ot és nem lehet 15-17ºC alatt.  Mindig biztosítani kell a levegő 45-60% közötti relatív páratartalmát.

A parketta ragasztása

A parkettát minden esetben kiegyenlített, száraz aljzatra ragasszuk, a gyár által ajánlott kétkomponensű PU ragasztóval. A ragasztó felvitele előtt fontos az aljzat megtisztítása, a por, zsír, szennyeződés, stb. eltávolítása, annak érdekében, hogy minden, a ragasztó tapadását akadályozó anyagtól mentes legyen. A felhasznált minimális ragasztóanyag mennyisége 1,3 kg/m², amit egyenletesen, fogazott glettvas segítségével kell a lerakó felszínre felvinni. A fapadló elemek oldalait alkotó hosszú széleken ne használjunk ragasztót, akár hagyományos, akár felületkezelt parkettáról van szó. A felületkezelt parketták lerakása esetén fontos, hogy a felső részre ne kerüljön ragasztó. Amennyiben ez bekövetkezne, a felszínt azonnal meg kell tisztítani. Fektetéskor figyeljünk arra, hogy a padló elemek ne érjenek sem a falhoz, sem más padlóhoz. Mindig maradjon elegendő hely a fa - főleg haránt irányú - mozgására.

Nem minden fafajta alkalmas padlófűtésre

Padlófűtés igénye esetén kerüljük a juharfából vagy bükkből készült parkettákat, mert instabilitásuk miatt kimondottan használhatatlanok ehhez a fűtési rendszerhez. Padlófűtésre a  stabil és kemény fafajták betervezése ajánlott!

A padlófűtésre fektetett parkettánál három paramétert feltétlenül figyelembe kell venni:

  • a fa parketta keménységét

Minél keményebb a fa, annál sűrűbb a szerkezete, annál jobban vezeti a hőt (Hővezetés: az időegység alatt egységnyi keresztmetszeten 1ºC hőmérséklet-változás hatására, 1 m hosszan átvezetett hőmennyiség. Mértékegysége kcal/mh°C);

  • a parketta vastagságát

A 10 mm-es tömörfa parketta  fáziskésleltesése minimális, de a padlófűtéshez maximum 14 mm vastag parkettát ajánlunk (Fáziskésleltetés: azaz a fűtési rendszer által leadott hő impulzus a parketta aljától, hány perc múlva jelentkezik a parketta tetején. Mértékegysége: óra);

  • a fa stabilitását

A fafajták közül a teak, merbau, doussie és az iroko névre hallgató fajták nem csak gyönyörűek, de stabilitásuk miatt leginkább ezek ajánlhatók a padlófűtésre.

Az ALI parkettagyár felületkezelt, csaphornyos, tömör fa parkettája azért jó választás a padlófűtésre, mert vékony és a lehető legkeményebb, legsűrűbb szerkezetű fából készül, amely kiváló hővezetése mellett gyors hőleadású.

Számos ok szól az ALI parketta választása mellett

1. Ez a parketta 10 mm vastag, így a hővezetési ellenállása rendkívül alacsony, 0,048 m²K/W

Az alábbi táblázat mutatja összehasonlításként más parketta típusok hővezetési ellenállását:

Parketta típusának megnevezése

Parketta felépítéseVastagságHővezetési ellenállás (m²K/W)
Mozaikparketta teljes felületen ragasztvatömörfa8 mm0,038
Csaphornyos parketta teljes felületen ragasztvatömörfa10 mm0,048
Svédpadlótömörfa22 mm0,105
Többrétegű parketta ragasztássalkétrétegű10 mm0,048-0,065
Többrétegű parketta úsztatvakétrétegű15 mm0,11
Szalagparketta polifoamra lerakva3 rétegű  parketta15 mm0,225
Szalagparketta aljzatbetonra lerakva15 mm0,141
Szalagparketta padlópapírra lerakva15 mm0,155
Szalagparketta 3 mm-es habosított műanyagra15 mm0,219
Furnérozott burkolat polifoamra lerakva3 rétegű furnérozott burkolat7 mm0,17
Furnérozott burkolat betonaljzatra lerakva            7 mm0,06-0,07
Furnérozott burkolat padlópapírra lerakva7 mm0,08
Furnérozott burkolat 3mm-es habosított műanyagra7 mm0,16

2. Szinte mindegyik ALI parketta kemény trópusi fából készül, sűrű szerkezetű fafajokból. Ezért jó a hővezetése, és persze a kedvező mérete miatt jobban átengedi a hőt. Fázis késleltetése minimális: a padlófűtés  bekapcsolását követően szinte azonnal érezhető a meleg a parkettán keresztül.

3. Mind a négy oldala lakkozott (a nem látszó élei is a csaphoronynál), később már nem mozog, nem tud nedvességet felvenni, mindig stabil marad.

4. Gazdaságos kialakításának köszönhetően sokkal tartósabb, többször csiszolható, hosszabb életű, mint egy többrétegű parketta. A parketta teljes vastagsága 10 mm, ebből a csap felett 5 mm található - ez a csiszolható rész.

5. 100% tömör fa -  nincsenek benne ragasztórétegek, így soha nem kell attól félni, hogy az egymásra ragasztott rétegek elválnak egymástól.

6. Gyárilag felületkezelt, a frissen festett falakra nem száll mikropor.

7. Négy oldalán csaphornyos csatlakozású, a padló felszíne tökéletesen egyenletes.

8. A gyárban négy osztályba sorolják a parkettákat: elit-, első-, másod-, rusztikus osztályok. Így többféle, a lakberendezési stílushoz leginkább illő, homogén vagy rusztikusabb felület közül választhatunk.

9. Természetes színű és nem festett – ha a felújítás során le kell majd csiszolni,  utána ugyanolyan szép marad, megőrzi erezetét, mintáját.  Díszítésül a gyár intarziás elemeket, különböző mintázatban előre gyártott bordűröket kínál.

10. Hatféle felület közül lehet választani: natur, készre csiszolt, selyemfényű, matt és kemény lakkozott és kefélt felülettel.    

Kapcsolódó cikk:

Interakcióban a fával: merész, innovatív bemutatóterem Ebedli Gyulától

< >
Trópusifa Stúdió
http://www.tropusifaparketta.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?