Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

A műfüves sportpályák tervezése és karbantartása

A műfüves sportpályák iránti folyamatosan növekvő igény megkérdőjelezhetetlen. Míg egy élő füves pálya heti 24 órában, addig egy műfüves pálya akár a nap 24 órájában is használható. A műfű számtalan előnnyel bír az élő fűvel szemben - használata annyira egyszerű és kényelmes, hogy az ember azt gondolja: bárhová megépítheti és karbantartást sem igényel.

A valóság teljesen más. Hazánkban sportpályák százai mennek 2-5 éven belül teljesen tönkre a hibás tervezés és a nem megfelelő vagy nem elegendő karbantartás miatt. Elsőre nem gondolnánk, de a tervezés és a karbantartás nagyon is összefügg!

Nyugat-Európában egy sportpálya beruházásának tervezésénél a műfű teljes élettartamára vetítve vizsgálják a költségeket. Nem csak a megépítés bekerülésének összege számít, hanem a pálya fenntartásával, karbantartásával, valamint az elhasználódott pálya megsemmisítésével járó kiadásokkal is számolnak.

Hazánkban ez a fajta gondolkodás még egyáltalán nem terjedt el – az esetek döntő hányadában kizárólag a pálya megépítésének költségét veszik figyelembe, így legtöbbször csak az ár számít. Ez nem minden esetben a megrendelő hibája. Sok, szakmailag megkérdőjelezhető tapasztalattal, múlttal és felszereltséggel rendelkező cég használja ki a piac információhiányos helyzetét és a tervezők, valamint a magukat szaktanácsadó cégként feltűntetett irodák sem hívják fel a figyelmet a további fontos szempontokra, valamint az azzal szorosan összefüggő kiadásokra.

Már a beruházás tervezésénél kalkulálni kell a pálya karbantartásának költségével. Ha szakszerű karbantartó gépet vásárolunk, az a beruházás értékét hozzávetőlegesen 10%-kal növeli meg. Amennyiben szakcég bevonásával végeztetjük el a karbantartás egyes részeit, úgy kb. 5 év alatt érjük el ugyanezt az arányt.

Az ápolással járó költségek racionalizálása elsősorban a pályalokáció és kialakítás átgondolt megtervezésével érhető el. Egy műfüves pályát olyan helyre érdemes építeni, ahol minél kevesebb fa vagy bokor van a közelben. Levelek, tüskék, magok kerülhetnek a pályába, aminek eltávolítása különösen a tavaszi-őszi hónapokban körülményes. A fák árnyékot vetnek, ami eső után megnehezíti a beszóróanyag kiszáradását. Ez akadályozza azonnali tisztítást és elgazosodáshoz vezet. A nedves feltőltőanyagot tisztítani lehetetlen, mert a gumigranulátum összetapad, a homok elkenődik, a finom port pedig képtelen megszűrni a mélytisztító berendezés. Ráadásul a karbantartó gépekben komoly károkat okozhat.

Gyakran telepítenek labdafogó sövényt vagy kerítést közvetlenül a sportpálya köré. Ez több szempontból is hibás elgondolás. Egyfelől - mint minden élő növényzetről - rengeteg levél kerül a burkolatra, másfelől azon szennyeződések, melyeket a szél egyébként könnyedén lefújna a felszínről, fennakadnak a sövényen vagy a kerítésen és utána csak kézzel vagy lombszívó segítségével távolíthatóak el.  Az sem szerencsés, ha a sportpályát rézsű vagy töltés direkt szomszédságába építik, mivel egy nagyobb esőzés során a szennyeződés akadálytalanul folyik közvetlenül a burkolatra. A trágyás, kéregmulcsos területek különösen nagy veszélyt jelentenek, mivel a homokfeltöltéssel elegyedve kiváló táptalaja minden gaznak, humusznak vagy egyéb növényzetnek. Az erősen elhanyagolt pályáknál előfordulhat, hogy az egyszerű mélytisztítás már nem elegendő: vegyszeres kezeléssel, vagy hosszadalmas és fáradságos kézi gyomlálással lehet elhárítani a problémát, mivel a szennyeződés jóval hamarabb bekerül a rendszer mélyebb rétegeibe. 

A sportpályával közvetlenül határos vegetációs területek is számos kellemetlenséget okoznak. A keskeny szegélykővel történő elválasztás esztétikus és a költséghatékonyság szempontjából egyszerű megoldás, de a karbantartás oldaláról nézve több szempontból is aggályos. A szél, eső, egyéb időjárási tényezők és a növényzet közvetlen közelsége miatt szintén fennáll az elgazosodás veszélye.

Ha mégis erdős-fás környezet mellé épült a pálya, érdemes külön lombszívó vagy lombfúvó berendezést vásárolni a nagyméretű, még a pálya felszínén lévő szennyeződések gyorsabb eltávolítása végett.

A pálya védelme érdekében ajánlott a pályát körbe ölelő, széles járda megépítése, mely gátolja a szennyeződés pályára történő közvetlen bejutását, valamint megkönnyíti a karbantartást is. Fontos, hogy a járda kötött legyen, ugyanis a kavicsútról bekerülő éles kövek roncsolják a műfű szálait, valamint hamar a feltöltőanyag mélyére kerülnek.

A téli karbantartás különösen fontos, ugyanis egy pályában a legtöbb kárt a téli időszakban lehet okozni. A friss havat érdemes minél hamarabb letakarítani a burkolatról, mivel a hóba hamar belefagy a feltöltőanyag. így nemcsak a havat, hanem a gumigranulátumot vagy a homokot is kitoljuk a pályáról. Ha széles járda van a pálya szélén, úgy a hó elolvadása után a megmaradt feltöltőanyagot tisztított formában újra betölthetjük a pályába. Az állagmegóvás érdekében nyugaton elterjedt a fűtött pályatechnológia, mellyel a hótolás a pálya megóvása érdekében kiváltható.

Egy pálya éves karbantartásában a legnagyobb költség a pálya újbóli feltöltése. Egy év alatt a játékosok több tonna feltöltőanyagot hordanak ki egy pályáról, nem beszélve arról a mennyiségről, melyet a hó letolásával veszítünk. A feltöltött rendszereknél létfontosságú a mihamarabbi utántöltés. Ennek elsődleges célja a műfűszálak stabilitásának megtartása és a szálkásodás megakadályozása.

Ma már a negyedik generációs műfüvek világát éljük, mely a feltöltetlen rendszereket jelenti. A legtöbb sportpálya mégis feltöltött műfűből készül, mivel a megépítéssel járó költség ez utóbbinál jóval kevesebb. Ha a megsemmisítéssel járó költségeket nem is számoljuk - csak a karbantartással járó kiadásokat vesszük figyelembe - megállapítható, hogy pl. egy nagy pályánál 10-15 ezer Eurót is spórolhatunk. A karbantartó gépek egy részét nem kell megvásárolni és az újratöltéssel sem kel bajlódni. Ráadásul a homok hiánya miatt ezek a felületek jóval nehezebben gazosodnak és sokkal hamarabb száradnak, mint feltöltött társaik. Gyakorlatilag a pálya lehúzásán, mélytisztításán, a lombszíváson és a hótoláson kívül mással nem is kell foglalkozni.

Megfelelő karbantartás mellett egy műfüves pálya élettartama akár a 15 évet is elérheti anélkül, hogy minőségéből, sportfunkcionális tulajdonságaiból veszítene.

Fontos kiemelni, hogy az eleve rosszul megépített pályát szinte lehetetlen megfelelően ápolni, minősége a karbantartással csak kismértékben javítható!

Alapszabály: amit nem kötünk el a pálya megfelelő, szakszerű tervezésére és kivitelezésére, annak később többszörösét költjük pályarekonstrukcióra és karbantartásra!

Molnár Andrea SMG képviselő

< >

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?