Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Mi a haszna a DELTA® lég- és párazáró rendszernek?

Tető, homlokzat 2010. 07. 05.
A BlowerDoor módszerrel mérhető az épület légcsere értéke
A BlowerDoor módszerrel mérhető az épület légcsere értéke

Egy épület energiaigényét, így működésének költségét nem csupán a beépített anyagok minősége határozza meg. A hőszigetelés vastagságának növelése önmagában még nem tesz egy házat energiatakarékossá. Legalább ilyen mértékben befolyásolja az energia felhasználást a többi elem és a beépítés módja. Különösen fontossá válik mindez a tetőtér-beépítéses épületek és könnyűszerkezetes épületrészek esetében, ahol a megfelelően kivitelezett pára- és légzáró réteg nem csak számos épületkár kialakulását akadályozhatja meg, de jelentősen csökkentheti az épület energiaigényét is.

Hol távozhat az energia: egy érdekes példa

Amíg egy átlagos téli napon a kül- és beltér közötti 20ºC hőmérsékletkülönbség és 2 Pa nyomáskülönbség mellett 1 m² tetőfelületen 1 nap alatt diffúzió hatására mindössze 1 gramm pára jut a kültérbe, addig ugyanannyi idő alatt mindössze egyetlen 1 m hosszú, 1 mm széles résen a távozó pára mennyisége 360 gramm. Ez a vízgőz a hőszigetelő rétegbe jutva és ott kicsapódva un. hőhidak kialakulásához vezet, jelentősen emelve ezzel az épület energiafelhasználását; valamint károsítja a tető tartószerkezetét is. Természetesen ezen károsító hatás a passzív háznak szánt épület oldalfalain is létrejöhet.

Mérjük meg, hol távozik az energia: egy mérési módszer, a BlowerDoor teszt 

Az épület illetve annak pára- és légzáró réteg minőségét, működésének hatékonyságát már az építés során tesztelhetjük a BlowerDoor mérési módszerrel. Ennek során mérhető az épület légcsere értéke, valamint meghatározható az esetleges tömítetlenségek helye, így azok már az építés során, bontás nélkül javíthatóak. Porózus falazó elemekből készült falazatok vakolatlanul nem légzáróak. A cementes vakolattal vakolt fal légáteresztő képessége 0,001-0,002m³ négyzetméterenként 1 óra alatt, 50Pa nyomáskülönbség hatására, ez az érték már légzárónak minősül.

A BlowerDoor teszt során 50 Pa túlnyomás illetve vákuum mellett mérik a nyomáskülönbség fenntartásához szükséges levegőáramot. Ilyen nyomáskülönbség természetes körülmények között az épület külső és belső tere között 30 km/h szélsebesség esetén alakul ki.

A készülék alkalmas az épület használati állapotában, de a kivitelezés során is, a levegő csereérték mérésére: a mérés eredménye azt mutatja meg, hogy az 50 Pa-os nyomáskülönbség hatására az épület légtérfogata óránként hányszor cserélődik ki.

Ha egy átlagos családi ház kb. 300-450 m³-es légtérfogata óránként 2-3 alkalommal kicserélődik, akkor a téli időszakban a beltéri meleg, felfűtött levegő helyére óránként 600-1350 m³ hideg levegő áramlik, amelyet szintén fel kell fűteni ahhoz, hogy a beltéri +20°C hőmérsékletet biztosítani tudjuk. Ez elég energiapazarló megoldás, és igen messze van az energiatakarékosan üzemeltethető, esetleg passzív háztól.

A klímaberendezésnek ugyancsak aránytalanul magas lesz az energiaszükséglete, ha a lehűtött levegő idő előtt, illetve ellenőrizhetetlenül távozik a hűtött térből.

A mérés eredménye jól használható könnyűszerkezetes épületrészekkel, pl. tetőtér-beépítéssel rendelkező épület valós fűtési energiaszükséglet tervezéséhez illetve a méréssel ellenőrizhető a légzáró réteg beépítésének minősége.

A passzív házaknál ezen mérés eredménye ugyan csak egy kritérium a minősítéshez, viszont ezen is könnyű elbukni, hiszen itt a maximálisan megengedhető n50-es légcsere szám 0,6 1/óra.

Miért olyan fontos az épület fűtött teret határoló szerkezetének légzárása egy passzívház esetében?

A passzívház gépészeti szellőző berendezéssel, tervezett módon biztosítja a friss levegő utánpótlást az épület összes helyiségében, sőt a téli időszakban az elszívott levegő melegével fűti fel részben a beáramló friss levegőt. Ha lukas a ház határoló szerkezete, akkor az olyan, mint a lyukas búvárharang. Egyes helyiségek lehet, hogy a gondos tervezés ellenére sem kapnak a friss levegőből.

Sajnos jelenleg még igen kevés épület légzárás mérőeszköz működik Magyarországon (kevesebb mint tíz).

A Dörken Kft 2002-óta üzemeltet BlowerDoor készüléket, s nagy örömmel tölt el bennünket, hogy lassan ugyan, de mégiscsak javulnak az épületeink ezen mutatói. Az viszont szomorú, hogy még napjainkban is akadnak 10 vagy e fölötti légcsere számmal kivitelezett házak. Tapasztalataink szerint szinte kizárólag azon házak légzárása felel meg a követelményeknek, amelyeknél már a tervezés során odafigyeltek az érdekeltek ( tervezők, kivitelezők, megbízók) ezen energetikailag sem elhanyagolható épületszerkezetre. A Dörken Kft. komplett légzáró rendszert (fóliák, ragasztók, tömítő masszák) kínál, akár helyszíni tanácsadással.

< >
DÖRKEN Kft.
http://www.doerken.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?