Utolsó frissítés: 2024-07-02

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Leginkább szigetelésre és ablakcserére használnák az új otthonfelújítási támogatást

Hírek 2024. 07. 02.

Az ingatlantulajdonosok több mint felét (52%) érdekli az energiahatékonyság növelését célzó lakásfelújítási konstrukció – derül ki az OTP Otthon és az OTP Bank megbízásából készített 1000 fős kutatásból. Legtöbben a házak szigetelésében és az ablakok cseréjében gondolkodnak, de napelembe és hőszivattyúba is sokan beruháznának. Különösen, ha állami támogatást is kapnak.

Július 1-jén indul a lakossági otthonfelújítási támogatás, amelynek köszönhetően az 1990 végéig épült családi házak energetikai korszerűsítésére akár 6 millió forintot is biztosít az állam kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás formájában. Így ösztönzik a lakóépületek energetikai korszerűsítését, hozzájárulva több mint 20.000 családi ház felújításához. A költségek 14,3%-át önerőből kell finanszírozni, a kamatmentes hitel és a vissza nem térítendő támogatás maximális összege 6 millió forint lehet, továbbá a felújítással igazoltan legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni.

„Várakozásaink szerint nagy roham várható az otthonfelújítási támogatás indulásával, hiszen az elszálló rezsiárak miatt sok ingatlantulajdonos gondolkodik energiakorszerűsítésben. Ráadásul a nyílászárócsere vagy a homlokzat szigetelése akár 20-30 százalékkal emelheti az ingatlan értékét” – mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője.

Ezt igazolja az OTP Otthon és az OTP Bank közös kutatása is, amiből kiderül, hogy a teljes lakosság 38 százaléka tervez korszerűsítést, a felújításra készülők fele pedig szeretne legalább egy energiahatékonyságot növelő beruházást megvalósítani. A felújítási szándékkal rendelkezők háromnegyede (77%) tervez tisztasági festést, 44 százaléka a villamossági vezetékek felújítását, 43 százalék a belső dizájn változtatását. Az egyes energetikai felújítást tervezők aránya is hasonló: ablakcserét (41%), szigetelést (39%), napelemet, hőszivattyút, vagy más energiahatékonyságot növelő beruházást (19%) terveznek.

Természetesen a felújítási kedv jelentősen csökken az életkor előrehaladtával. A 25-34 évesek a leginkább vállalkozó kedvűek, ha felújításról van szó, az életkor előrehaladtával ez egyre csökken, 70 év felett már a megkérdezetteknek csak a 15%-a tervez korszerűsítést. Egy energiahatékonyság növelését célzó lakásfelújítási támogatás ugyanakkor az ingatlantulajdonosok felét érdekelné, sőt jelentősen növeli a felújítási kedvet minden korcsoportban, még a legidősebbek körében is.

A kutatásból kiderül az is, hogy területileg is van különbség a felújítási kedvben és a korszerűsítés típusában. A Dél-Alföldön élők gondolkodnak leginkább szigetelésben, az ablakcsere a Közép-Dunántúlon, a napelem és hőszivattyú Észak-Magyarországon népszerűbb a többi régióhoz képest. Az is látszik, hogy legkevésbé Dél-Dunántúlon (38%) és Észak-Alföldön (34%) terveznek felújítást. „Azon járások magasabb összegű támogatást kapnak, amelyek jövedelme az országos átlag 75 százalékánál alacsonyabb, ez motiválhatja a Dél-Dunántúlon és Északkelet-Magyarországon élőket is abban, hogy energiahatékonysági fejlesztésekbe kezdjenek” – tette hozzá Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője.

Az érdeklődők a 266 lakossági MFB Plusz Pont valamelyikén tájékozódhatnak, amelyek közül az ezeket a Plusz Pontokat üzemeltető konzorciumból az OTP Bank hálózatában 110-et érhetnek el az ügyfelek.

Forrás: Next9 Communications

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

A lakhatási szegénység ellen küzdő VIII. kerülettel fog együttműködni a Habitat lakásfelújítási programjában

Hírek 2024. 07. 02.
A IV. kerület mellett már a VIII. kerülettel is együttműködik a Habitat for Humanity Magyarország Második Esély programja keretében, a Fővárosi Szolidaritási Alap támogatásának köszönhetően. A szervezet már tervezte a program kiterjesztését, melyben önkormányzati szociális bérlakásokat újítanak fel önkéntesek segítségével, ahová családok átmeneti otthonából költözhetnek be a kiválasztott családok. Az építési munkálatokban az érintett családok és önkéntesek is részt vesznek, akik között influenszerek és előadóművészek is vannak

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?