Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Lapostető kialakítása X-Dek tetőpanellel

Tető, homlokzat 2013. 10. 14.
CE Glass gyártó- és logisztikai csarnok, Szatymaz – XM panel gyári PVC lemezzel
CE Glass gyártó- és logisztikai csarnok, Szatymaz – XM panel gyári PVC lemezzel

Lapostető tervezésekor a tervező az alábbiakkal szembesül a szerkezet kiválasztásakor:

  • Milyen minősített teherbírással, hőszigeteléssel, tűzállósággal rendelkezzen a tetőszerkezet?
  • Mennyire vízzáró?
  • Vannak-e speciális részelemek? Hogyan kell összeszerelni?
  • Mi lesz, ha nem úgy építik, ahogy meg lett tervezve?

A Kingspan az X-Dek tetőpanellel kompromisszumoktól mentes, biztonságos és egyszerű megoldást kínál a fenti kérdésekre, tervezőknek, beruházóknak, kivitelezőknek egyaránt.

Mi az X-Dek?

Ez egy szendvicspanel, mely magasbordás trapézlemez teherhordó rétegből, hozzá ragasztott FIREsafe IPN habból és egy felső vízszigetelésből áll. Ez utóbbit a helyszínen kell elhelyezni, vagy már gyárilag rajta van.

Négyféle X-Dek típus létezik:

  • XD, acél felső lemezzel - ha a teherbírás és tűzállóság igényli,
  • XG, üvegfátyol szövettel - helyszíni ragasztott vízszigetelésekhez,
  • XB, bitumennel impregnált - bitumenes vízszigetelésekhez,
  • XM, gyári PVC lemezzel - ha kompakt megoldás az igény.

Szerkezeti kialakítás

Az X-Dek könnyű, de nagy teherbírású a magasbordás trapézlemez miatt. Akár 7m fesztávot is képes önhordó szerkezetként áthidalni, megfelelve az Eurocode szerinti terheknek, másodlagos tartószerkezet igénye nélkül. A panelt acél, fa vagy vasbeton fogadószerkezethez egyaránt lehet rögzíteni.

Kingspan X-Dek tetőpanel

 XM, gyári PVC lemezzel - ha kompakt megoldás az igény

A maximális gyártási hossza 15 méter, ami felgyorsítja a beépítést. Gyári panelvég visszavágással készül, amivel akár 600mm-es átlapolásokat is meg lehet oldani.

A panelek rögzítése csavarokkal történik. Acél tartószerkezethez speciális rögzítőelemek lettek kifejlesztve, mint az X-Plate alátét vagy az Opticore csavar. Ezekkel lehetővé válik az X-Dek hibáktól mentes, gyors elhelyezése. Beton vázszerkezet esetén komplett rögzítési megoldást állítottunk össze az előfúrástól a rögzítésig.

Tűz, levegő, víz

Ezek az ősi elemek már régóta kompromisszumokra késztetik a tervezőket, gyártókat, kivitelezőket. Az X-Dek ezekre kínál megoldást anélkül, hogy bármelyik szempont lényeges hátrányt szenvedne.

Tűzvédelem tekintetében az OTSZ-ként ismert, a cikk írásakor legújabb 28/2011. BM rendeletnek megfelelően a panel akár B REI30 tűzállósággal rendelkezik, figyelembe véve az Eurocode szerinti rendkívüli tűzterhet is. Egy tető térelhatároló szerkezet esetében fontos paraméter, hogy az adott tűzállósághoz mekkora maximális teherbírás, illetve fesztáv tartozik. Kompakt termék lévén nem merül fel olyan probléma, mint a helyszínen szerelt rétegrendnél, hogy a megfelelő rendszerelemek kerültek-e beépítésre.

Hőszigetelés

Hőtechnikai minősítésére jelenleg a 7/2006-os rendelet irányadó, de az uniós törekvéseknek (EPBD 2010) megfelelően sokkal szigorúbb előírásokat kell egy épületnek 2020-ig teljesíteni. Ez a szigetelőképesség vagy a szigetelés vastagságának növelésével érhető el. Szerelt tetőknél, ha a tűzvédelmet is be kell tartani, a népszerű hőszigetelések - mint az ásványgyapot vagy a polisztirol - vastagságát vagy arányát lehet változtatni, viszont ekkor robosztusabb, ezáltal drágább lesz a tetőnk, vagy csökken a tűzállósága.

Egy 10cm vastagságú X-Dek tetőpanel 0,19W/m²K U-értékkel rendelkezik, mely THERMALsafe  nano IPN hab alkalmazásával tovább csökkenthető.

Amikor hőszigetelésről beszélünk, többnyire az U-érték merül fel. Ez a hővezető képességgel összefüggő tényező. Ha egy hőszigetelés meglehetősen „szellős”, mint a szálas anyagok általában, akkor érdemes a hőáramlást, hősugárzást, valamint az áramló levegő, sőt a nedvesség hatását is figyelembe venni. Ez mind rontja a megfelelően megtervezett és beépített szerkezet energetikai hatékonyságát. Ha egy ásványgyapot szigetelés nedvességtartalma csak 1%-kal növekszik, akkor hőszigetelő képessége akár 85%-kal is romolhat.

A víz hatása tehát különösen káros, ha a vízszigetelés hiányos, sérült vagy rosszul kivitelezett, a hőszigetelésben felgyűlő víz és pára utat talál az épület belsejébe.  Az X-Dek esetében ettől nem kell tartani, hiszen a gyári zártcellás hőszigetelő hab 100%-ban  kitölti a rendelkezésre álló teret, nem roskad, nincsenek kivitelezésből származó hézagok és nem vesz fel nedvességet. Az X-Dek esetében nincsenek ilyen „rejtett”, teljesítményt csökkentő tényezők

Gyorsan, jól, egyszerűen

„Gyorsan, jól és olcsón. Ebből mi kettőt garantálunk!” – tartja a mondás. Az X-Dek esetében a gyors és egyszerű a kompakt kialakításból adódik. Ehhez a költséghatékonyságot és biztonságot érdemes párosítani, ami hosszú távon teszi olcsóbbá a megoldást az energiamegtakarítások és alacsony karbantartási igény révén.

Lapostető = X-Dek

Az X-Dek korszerű, kizárólag a Kingspan által gyártott, védjeggyel ellátott termék. Rendkívül leegyszerűsíti a tervezés és a kivitelezés fázisait, hiszen a hozzá tartozó szolgáltatásokkal problémáktól mentessé válik az épület kialakítása. Igazolja ezt az a sok elkészült épület, mely az X-Dek 3 évvel ezelőtti bevezetése óta Magyarországon megépült. A Kingspan elkötelezett piacvezető gyártóként igyekszik egyszerű és megvalósítható utat biztosítani az energiatakarékos épületekhez.

< >
KINGSPAN
http://www.kingspan.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?