Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

ASSA ABLOY tűzgátló- vészkijárati- és beléptetési megoldások

Nyílászárók 2012. 12. 03.

Tervezői felelősség a tűzgátló- és vészkijárati zármegoldások tervezésében

Lelakatolt pánikrúd

Számos esetben találkozhatunk a képen látható lelakatolt pánikrúddal, ami meggátolja az ajtó eredeti funkcióját. Biztosak vagyunk abban, hogy nem a tervező konszignálta a lelakatolt pánikrúdat, de vajon az üzemeltető igénye alapján történt az ajtó végleges vasalatainak meghatározása? Amennyiben tűzeset során baleset vagy haláleset történik, a szakhatóság kideríti, hogy ki volt a felelős. Miért fontos ez? Mert a tervező azért vállal felelősséget, hogy mit tervez be!

Miért igénylik a tűzoltók és az üzemeltetők az elektromechanikus zárakat?

Gyakran felvetődik a kérdés, hogy milyen megoldást tervezzünk egy ajtóra, ha az tűzgátló, vészkijárati és ráadásul beléptetési pont is egyben. Ahhoz, hogy a vonatkozó szabványok teljesüljenek, minősített és a rendszerben megfelelően működő eszközökre van szükség.

Vegyük sorra a vonatkozó szabványokat:

  1. Tűzgátló ajtó (EN 1634-es szabvány): Az ajtó zárva tartását minden körülmények között biztosítani kell akár 1000 fok esetén is, ajtóbehúzó és minősített bevésőzár alkalmazása kötelező.
  2. Vészkijárati/pánik ajtó (EN 179/EN 1125 szabvány): Az adott ajtón egy mozdulattal ki kell tudni jutni, bármilyen körülmények között akár 1000N előfeszítettség esetén is.

Látszólag a fenti kritériumok kizárják egymást, hiszen biztosítani kell az ajtó zárva tartását (EN1634), a vésznyitás lehetőségét (EN179) és az ajtó elektronikus vezérlését is (beléptetési pont).

A megoldás egy egyszerű ABLOY elektromechanikus zár és egy tűzálló minősítéssel rendelkező ajtóbehúzó.

ABLOY elektromechanikus zár

A zár rendelkezhet egy-, illetve kétirányú beléptetéssel. A zár az ajtólapba kerül beépítésre. Normál esetben az ajtó belépési pontként funkcionál, tűzjel esetén viszont a zár mindkét irányban nyitható, így a menekülők és a tűzoltó szabadon tud közlekedni az épületben (EN 179/EN 1125), de minden áthaladás után az ajtó bezáródik, a zár reteszel, biztosítva ezzel a 1634-es szabvány követelményeit is.

Ha ez nem lenne elég, a zár fogyasztása elhanyagolható, szinte egyenlő a nullával és öt állapot-visszajelző funkcióval is rendelkezik, biztosítva ezzel az épületfelügyeleti rendszerbe való hatékony integrálást és a beléptetési pont legmagasabb szintű védelmét.

Meglévő tűzgátló ajtó belépési pontként?

Számos esetben a mechanikus tűzgátló vagy vészkijárati ajtót utólag kell belépési ponttá alakítani. Ebben az esetben speciális eszközökre van szükség. A mechanikus tűzgátló ajtók beléptetési ponttá történő alakítása számos műszaki és gazdasági problémát felvet. A legfontosabb szempont, hogy a tűzgátló minősítésnek az átalakítást követően is érvényesnek kell lenni. Ugyanakkor az ajtótokban és az ajtólapban semmilyen átalakítás nem engedélyezett, s mivel az ajtó belseje ki van töltve tűzgátló töltőanyaggal, az átalakítás fizikai korlátokba ütközik. Így sem a tokban, sem az ajtó lapban nem oldható meg az utólagos kábelezés.

ASSA ABLOY DC700FT típusú ajtóbehúzó

Az egyik megoldás az ASSA ABLOY DC700FT típusú ajtóbehúzó, mely beépített vészkijáratra minősített EffEff zárfogadóval és tűzgátló minősítéssel rendelkező ajtóbehúzóval rendelkezik, így tűzgátló és vészkijárati ajtók esetében is alkalmazható. A felületszerelt megoldásnak köszönhetően az átalakítás gazdaságos, ráadásul műszaki szempontból is kifogástalan. További előnye, hogy bármilyen meglévő ajtóbehúzó helyére felszerelhető és így a tűzgátló minősítés továbbra is megmarad. Mivel a megoldás akár 3000N előfeszítettség alatt is biztosítja a nyitást a beléptető rendszeren keresztül, megfelel a vészkijárati ajtókra vonatkozó előírásoknak is.

Másik gazdaságos megoldás az Aperio vezeték nélküli technológiája, mely nem csak újonnan kialakított beléptető rendszereknél lehet célszerű megoldás, hanem abban az esetben is, ha már meglévő mechanikus ajtókat szeretnénk online beléptető rendszerbe integrálni. Az Aperio nyílt forráskódú technológiájának köszönhetően a meglévő mechanikus zárakat bármelyik meglévő online rendszerbe könnyen és költséghatékonyan be lehet csatlakoztatni. Ráadásul a telepítés sem jelent gondot és tetemes plusz költséget, hiszen az ASSA ABLOY által kínált Aperio technológiával kábelezés és az ajtó megváltoztatása nélkül rövid idő alatt le lehet cserélni a régebbi zárási mechanizmust. Az Aperio minden esetben a meglévő vasalatot (mely akár többpontos is lehet) fogja mozgatni.

Költséghatékony belépési pont

Az elkövetkező időszakban 52 kórház átépítése/felújítása/modernizálása folyik, melyeknél költséghatékony belépési pontok kialakítása a cél. Ebben az esetben a legjobb megoldás a kódkilincs! Telepítése rendkívül gyors, mindössze néhány percet vesz igénybe. A termék meglévő kilincs helyére is könnyen felszerelhető, és a korábbi cilinder is alkalmazható. A telepítés során nincs szükség sem kábelezésre, sem egyéb nehézkes kiegészítőkre. Használata szintén egyszerű, az ajtó a beprogramozott kóddal azonnal nyitható.

ASSA ABLOY kódkilincs

Az ASSA ABLOY kódkilincs ezen felül office módban is üzemeltethető, így ennek bekapcsolása után a kilincs mindaddig kód nélkül is nyitható és normál kilincsként használható, amíg újra nem aktiváljuk. Kódkilincs elérhető továbbá ablakokra, teraszajtókra, kapcsolószekrényekre is.

< >
ASSA Abloy Hungary Kft.
http://www.assaabloy.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?