Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Homlokzatok felújítása WEBER rendszerekkel

Épületfelújítás 2012. 11. 27.
WEBER Classic homlokzati hőszigetelő rendszer felépítése
WEBER Classic homlokzati hőszigetelő rendszer felépítése

Az épülethomlokzatok elsődleges minőségi megítélése legtöbb esetben a felületképzők (színes vakolatok vagy festékek) állapotától függ. A felületképzők feladata kettős: egyrészt az „épület ruhájaként” - részben az alattuk lévő vakolatrendszerekkel együtt - biztosítják az épületszerkezet védelmét az időjárás hatásaitól, másrészt a színbeli és strukturális hatásokkal esztétikai élményt nyújtva segítik az épület és környezete összhangjának megteremtését.

A szakszerű homlokzatfelújítás alapja az alapos diagnosztika. A vizsgálat legegyszerűbb, de igen hatásos módja a szemrevételezés.

A felújítás legegyszerűbb, legolcsóbb módja a felületi szennyeződések eltávolítása, melyek  lehetnek szervetlen (por, szmog) vagy szerves (algásodás, pókosodás) eredetűek. A weber E709 homlokzattisztító a szervetlen szennyeződés mértékétől függően töményen vagy vízzel hígítva alkalmazható, a szerves szennyeződésekre ható weber G600 algaeltávolítóhoz hasonlóan. Mindkét termék esetében használható a nagynyomású, esetleg gőzborotvás eljárás is, ügyelve arra, hogy a tisztítandó felületi réteg mechanikailag ne károsodjon. Ha az algaeltávolítást követően ismételt felületképzésre is sor kerül, úgy weber 1613 biocid gombaölő adalékot célszerű a javító anyagba (színvakolat, homlokzatfesték) keverni.

Amennyiben a szemrevételezés mellett az egyszerű szilárdsági vizsgálat (kopogtatás kalapáccsal) eredménye azt mutatja, hogy a teljes felület több mint 1/3-án le kell verni a vakolatot, gazdaságosabb a teljes felületű vakolateltávolítást választani.

Ha a teljes felület 1/3-ánál kevesebb az eltávolítandó vakolatrész, úgy az ún. „foltszerű javítást” kell alkalmazni. Ennek lényege, hogy a hibásnak minősülő felületi részeknél a felületképzők alatti rétegeket (simítóvakolat, alapvakolat, gúz) a stabil alapfelületig vissza kell bontani. Az alapfelületet tapadásfokozóval (weber H706 tapadóemulzió) kell előkészíteni, s félszáraz állapotban ráhordani az első réteget. A javítást a korábbi rétegződésben, s ahhoz leginkább hasonló anyagokkal kell végezni, mivel a cél minden esetben az eredeti felületi struktúra és szín biztosítása, homogén (foltmentes) megjelenésben. Ennek érdekében a színes felületképző alatti réteget mindig célszerű teljes felületi rétegben, új rétegként kialakítani (simítóvakolat, tapadásfokozó alkalmazása mellett). Felületképzőként a weber.pas vékonyvakolatokat és a weber homlokzatfestékeket ajánljuk, az egész felületen.

Problémás, nedves, sóterhelt falaknál komplex faldiagnosztika szükséges, melyet az EN 998-1,2, EN 1015-12 szabványok, valamint MI-04-320:1992 és MI-04-88-5:1982 irányelvek szabályoznak.

A régi homlokzatok nagy részét érinti a felszívódó nedvesség problémája, amely a vízszigetelés hiányából, elöregedéséből származhat, azonban új épületeknél is előfordulhat, szakszerűtlen szigetelés esetén. Ez minden esetben károsíthatja az építőanyagokat, rontja a fal hőszigetelő képességét, és gyakran sókivirágzásként jelentkezik.

A falszerkezetbe bejutó víz a kapilláris hatás következtében a pórusokon, hajszálcsövecskéken keresztül, a talaj felől - a gravitációt is leküzdve - a felsőbb, szárazabb régiók felé tör. Mivel ez a víz legtöbbször vízben oldódó sókat is tartalmaz, ezek a párolgási felületen (vakolaton) kristályosodnak ki. Az ebből eredő feszítő hatás roncsolja is a vakolat külső rétegét. Az átnedvesedett vakolat télen sószennyezés nélkül is lefagyhat, a felületen kikristályosodott só pedig képes a levegő páratartalmából is vizet felvenni, ami ismételt kristályosodást eredményez, újabb vakolatmállást okozva.

A weber a probléma megoldására egyszerű, olcsó és azonnali eredményt adó vakolástechnikai megoldást ajánl.

Az ún. „falszárító” weber.san felújító vakolatrendszerek lényege, hogy a párolgási zónát a vakolat felületéről a vakolat és falazat határára (pl. gúz rétegbe) tolják el, ezáltal a vakolat felülete hibátlan marad. Így a kristályosodási folyamat is itt, a nagy szilárdságú és magas pórustartalmú rétegben zajlik le (weber.san gúz és alap- ill. javítóvakolat rétegek), ahol van hely a kristályok „hízására” illetve ellenállásra a vakolatroncsolódással szemben.

A párává alakult nedvesség pedig a további rétegeken keresztül, intenzíven és észrevétlenül távozik. A megoldás kívül-belül egyaránt alkalmazható, arra ügyelve, hogy a felületet ne zárjuk le párafékező színvakolattal vagy festékkel. A felületen alkalmazható, megfelelő páraáteresztéssel rendelkező anyagok a weber szilikon és szilikát tartalmú vékonyvakolatai és festékei, mint például a weber.pas silicon és silicate vékonyvakolatok, illetve a weber F055 szilikon, F100 és F110 szilikát festékek. Belső alkalmazásnál a légtérbe kerülő páratöbbletet természetes vagy mesterséges szellőztetéssel kell eltávolítani, nehogy párakicsapódást okozzon, ami a penészedés előfeltétele lehetne.

Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül az energiatudatos homlokzatfelújítás, a hőszigetelés, amely esetében kiemelten fontos a rendszerben való gondolkodás. Kizárólag olyan rendszereket érdemes használni, amelyekhez a gyártó cég ÉMI minősítéssel rendelkező rendszert tud felmutatni. A rendszergarancia csak  akkor érvényes, amennyiben komplett rendszert alkalmaznak a gyártó technológiai előírásainak megfelelően kivitelezve. A weber ezen rendszerei: a weber.therm prestige, classic (ld. a képen), classic graphite, clima és a lábazatok esetében alkalmazható weber.therm plus.

Saint-Gobain Weber Logo

Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.

www.weber-terranova.hu 

 

< >

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?