Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Zöldtetők

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Homlokzatok felújítása WEBER rendszerekkel

Épületfelújítás 2012. 11. 27.
WEBER Classic homlokzati hőszigetelő rendszer felépítése
WEBER Classic homlokzati hőszigetelő rendszer felépítése

Az épülethomlokzatok elsődleges minőségi megítélése legtöbb esetben a felületképzők (színes vakolatok vagy festékek) állapotától függ. A felületképzők feladata kettős: egyrészt az „épület ruhájaként” - részben az alattuk lévő vakolatrendszerekkel együtt - biztosítják az épületszerkezet védelmét az időjárás hatásaitól, másrészt a színbeli és strukturális hatásokkal esztétikai élményt nyújtva segítik az épület és környezete összhangjának megteremtését.

A szakszerű homlokzatfelújítás alapja az alapos diagnosztika. A vizsgálat legegyszerűbb, de igen hatásos módja a szemrevételezés.

A felújítás legegyszerűbb, legolcsóbb módja a felületi szennyeződések eltávolítása, melyek  lehetnek szervetlen (por, szmog) vagy szerves (algásodás, pókosodás) eredetűek. A weber E709 homlokzattisztító a szervetlen szennyeződés mértékétől függően töményen vagy vízzel hígítva alkalmazható, a szerves szennyeződésekre ható weber G600 algaeltávolítóhoz hasonlóan. Mindkét termék esetében használható a nagynyomású, esetleg gőzborotvás eljárás is, ügyelve arra, hogy a tisztítandó felületi réteg mechanikailag ne károsodjon. Ha az algaeltávolítást követően ismételt felületképzésre is sor kerül, úgy weber 1613 biocid gombaölő adalékot célszerű a javító anyagba (színvakolat, homlokzatfesték) keverni.

Amennyiben a szemrevételezés mellett az egyszerű szilárdsági vizsgálat (kopogtatás kalapáccsal) eredménye azt mutatja, hogy a teljes felület több mint 1/3-án le kell verni a vakolatot, gazdaságosabb a teljes felületű vakolateltávolítást választani.

Ha a teljes felület 1/3-ánál kevesebb az eltávolítandó vakolatrész, úgy az ún. „foltszerű javítást” kell alkalmazni. Ennek lényege, hogy a hibásnak minősülő felületi részeknél a felületképzők alatti rétegeket (simítóvakolat, alapvakolat, gúz) a stabil alapfelületig vissza kell bontani. Az alapfelületet tapadásfokozóval (weber H706 tapadóemulzió) kell előkészíteni, s félszáraz állapotban ráhordani az első réteget. A javítást a korábbi rétegződésben, s ahhoz leginkább hasonló anyagokkal kell végezni, mivel a cél minden esetben az eredeti felületi struktúra és szín biztosítása, homogén (foltmentes) megjelenésben. Ennek érdekében a színes felületképző alatti réteget mindig célszerű teljes felületi rétegben, új rétegként kialakítani (simítóvakolat, tapadásfokozó alkalmazása mellett). Felületképzőként a weber.pas vékonyvakolatokat és a weber homlokzatfestékeket ajánljuk, az egész felületen.

Problémás, nedves, sóterhelt falaknál komplex faldiagnosztika szükséges, melyet az EN 998-1,2, EN 1015-12 szabványok, valamint MI-04-320:1992 és MI-04-88-5:1982 irányelvek szabályoznak.

A régi homlokzatok nagy részét érinti a felszívódó nedvesség problémája, amely a vízszigetelés hiányából, elöregedéséből származhat, azonban új épületeknél is előfordulhat, szakszerűtlen szigetelés esetén. Ez minden esetben károsíthatja az építőanyagokat, rontja a fal hőszigetelő képességét, és gyakran sókivirágzásként jelentkezik.

A falszerkezetbe bejutó víz a kapilláris hatás következtében a pórusokon, hajszálcsövecskéken keresztül, a talaj felől - a gravitációt is leküzdve - a felsőbb, szárazabb régiók felé tör. Mivel ez a víz legtöbbször vízben oldódó sókat is tartalmaz, ezek a párolgási felületen (vakolaton) kristályosodnak ki. Az ebből eredő feszítő hatás roncsolja is a vakolat külső rétegét. Az átnedvesedett vakolat télen sószennyezés nélkül is lefagyhat, a felületen kikristályosodott só pedig képes a levegő páratartalmából is vizet felvenni, ami ismételt kristályosodást eredményez, újabb vakolatmállást okozva.

A weber a probléma megoldására egyszerű, olcsó és azonnali eredményt adó vakolástechnikai megoldást ajánl.

Az ún. „falszárító” weber.san felújító vakolatrendszerek lényege, hogy a párolgási zónát a vakolat felületéről a vakolat és falazat határára (pl. gúz rétegbe) tolják el, ezáltal a vakolat felülete hibátlan marad. Így a kristályosodási folyamat is itt, a nagy szilárdságú és magas pórustartalmú rétegben zajlik le (weber.san gúz és alap- ill. javítóvakolat rétegek), ahol van hely a kristályok „hízására” illetve ellenállásra a vakolatroncsolódással szemben.

A párává alakult nedvesség pedig a további rétegeken keresztül, intenzíven és észrevétlenül távozik. A megoldás kívül-belül egyaránt alkalmazható, arra ügyelve, hogy a felületet ne zárjuk le párafékező színvakolattal vagy festékkel. A felületen alkalmazható, megfelelő páraáteresztéssel rendelkező anyagok a weber szilikon és szilikát tartalmú vékonyvakolatai és festékei, mint például a weber.pas silicon és silicate vékonyvakolatok, illetve a weber F055 szilikon, F100 és F110 szilikát festékek. Belső alkalmazásnál a légtérbe kerülő páratöbbletet természetes vagy mesterséges szellőztetéssel kell eltávolítani, nehogy párakicsapódást okozzon, ami a penészedés előfeltétele lehetne.

Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül az energiatudatos homlokzatfelújítás, a hőszigetelés, amely esetében kiemelten fontos a rendszerben való gondolkodás. Kizárólag olyan rendszereket érdemes használni, amelyekhez a gyártó cég ÉMI minősítéssel rendelkező rendszert tud felmutatni. A rendszergarancia csak  akkor érvényes, amennyiben komplett rendszert alkalmaznak a gyártó technológiai előírásainak megfelelően kivitelezve. A weber ezen rendszerei: a weber.therm prestige, classic (ld. a képen), classic graphite, clima és a lábazatok esetében alkalmazható weber.therm plus.

Saint-Gobain Weber Logo

Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.

www.weber-terranova.hu 

 

< >

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?