Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Fűtéskorszerűsítés és kéményfelújítás

Épületfelújítás 2012. 10. 30.
Kétkürtős, hőszigetelt kéményrendszer
Kétkürtős, hőszigetelt kéményrendszer

Kéményépítés vagy felújítás előtt érdemes először szakembertől tanácsot kérni.

Sok szó esik manapság kiváló hatásfokú kazánokról, utólagos kandalló beépítésről illetve CO2 semleges fűtésről. Ilyenkor nem szabad megfeledkezni az épület füstgáz-elvezető rendszerének - azaz a kéménynek - a korszerűsítéséről sem.

Kazáncsere előtt érdemes a meglévő kéményt bevizsgáltatni, hogy alkalmas-e például az új kondenzációs kazánhoz. Jó példa az utólagos kandalló, pellet kályha vagy faelgázosító kazán telepítése is, ugyanis ezekhez a megújuló energiát hasznosító tüzelőberendezésekhez megfelelően szigetelt, a magas hőmérsékletnek és a nedves üzemnek egyszerre ellenálló kéményrendszer szükséges.

Magyarországon nagyon sok a rossz kémény, mivel évtizedeken át nemigen foglalkoztak a karbantartásukkal, felújításukkal, valamint a korszerű gáztüzelés elterjedésével nem járt együtt a kémények korszerűsítése. A hagyományos, égetett téglából épített kémények egy bizonyos használati idő után felújításra szorulnak. A kéményszerkezet épületen kívüli része ki van téve az időjárás viszontagságainak, de gyakran felgyorsítják a károsodási folyamatot a helytelenül üzemeltetett tüzelőberendezések is. A gáz égéstermékének lényegesen kisebb kilépő hőmérséklete és nagyobb vízgőztartalma okozza a hagyományos falazott kémények intenzív állagromlását. A savas kondenzátum kioldja a téglakémény fugáiból a kötőanyagot, a nedvesség átáztatja a kémény falazatát, télen ez a víz megfagyhat, a falszerkezet tönkremegy, a téglák bedőlhetnek, megnehezítve, megakadályozva az égéstermék távozását. A hiba csak az egyrétegű kémények kibélelésével szüntethető meg.

A kéményfelújítás lépései

A szétfagyott, épületen kívüli kéményszakaszt vissza kell bontani, újra kell építeni, és a szabványoknak megfelelő béléscsővel bélelni kell.

Ha nem szükséges a kémény statikai megerősítése, akkor is szükséges a tüzelőberendezés működési módjának megfelelő béléscsővel ellátni a kéményt. A bélelés nagy gyakorlatot és szakértelmet igénylő feladat.

Schiedel - kéménybélelés

Az utólagos kéménybélelést szakemberrel végeztessük

A meglévő egyrétegű falazott kéményeknél béléscső utólagos beszerelésével elérhető, hogy gáz-, illetve olajtüzelésű tüzelőberendezéseket használjunk. A béléscsövezéssel csökken a kürtő átmérője, így a béléscsövezés előfeltétele, hogy a meglévő kéménykürtő megfelelő keresztmetszetű legyen. A béléscső nem szűkíthető, valamint függőleges és egyenes kell, hogy legyen.

A béléscsövezés megkezdése előtt ellenőrizni kell a kéményjárat falának állapotát, az esetleges sérüléseket pedig ki kell javítani. Meg kell győződni arról is, hogy nincs-e bekötve a kéménykürtőbe más tüzelőberendezés.

A béléscsövezés történhet:

  • Merev falú béléscsővel, amely egyenes (kürtőelhúzás nélküli) kéményjáratnál alkalmazható, mivel akár egy kisebb elhajlás is komoly nehézséget okozhat a béléscsövek elhelyezésénél. A béléscső anyagaként a rozsdamentes acélból készülő biztosítja a legtartósabb megoldást. A rozsdamentes acélból készült béléscsövek használata gáz- és olajtüzelésű tüzelőberendezéseknél ajánlatos. Szilárdtüzelésű tüzelőberendezések füstgáz-elvezetésére ugyanúgy alkalmazhatók, de ebben az esetben a béléscsövek élettartama rövidebb lesz. A béléscsövek hossza általában 1 m.
  • Kerámia béléscsövezést leginkább a szilárd tüzelésű berendezések égéstermék-elvezetésénél alkalmaznak. Az 1,33 m hosszú béléscsöveknek köszönhetően gyorsan összeszerelhetők. A béléscsöveket előzetesen megfelelő méretűre csatlakoztatják egymáshoz a bekötőidomok helyének figyelembevételével, majd csörlővel lassan leengedik. A kéményidomokat a kéményfal bontásakor keletkezett nyíláson keresztül építik be. A kerámiacsővel történő bélelés hosszú távú és biztonságos megoldás.
  • Flexibilis béléscsöveket leginkább az elhúzott füstjáratú kéményeknél alkalmaznak. Alumíniumlemezből készült flexibilis béléscső gázüzemű tüzelőberendezések égéstermékeinek elvezetésére már nem használható. A rozsdamentes acélból készülő csöveket 100, 110, 130, 140, 150, 160 stb. mm névleges átmérővel gyártják. A béléscsövekbe és a nyílásokba kerülő idomok beszerelése megegyezik a merev falú béléscsövekével. A béléscsöveket toldó idomokkal csatlakoztatják egymáshoz, hőálló anyaggal összeragasztva, amely egyben a tömítés is.

A beépítésre kerülő kémény-béléscsövekről, előre gyártott kéményekről mindig írásos nyilatkozatot kell kérni a gyártótól, amely igazolja, hogy a termék gyártásához szükséges anyagok megfelelnek az előírásoknak. Új kéményszerkezetet nem lehet üzembe helyezni a szabványok által előírt azonosító címke nélkül. Gázüzemű és olajtüzelésű tüzelő berendezések bekötését egyrétegű kéménybe az MSZ szabványok nem engedélyezik.

A kéményépítés, javítás, felújítás speciális szaktudást igénylő feladat. A rossz minőségű kivitelezés sok kellemetlenséget, jelentős anyagi kárt, életveszélyt is okozhat. A tüzelőberendezés és a hozzátartozó égéstermék elvezető berendezés megválasztásához feltétlenül kérjük ki épületgépész szakember tanácsát!

A kémények bélelése után vagy gázkészülék cseréje előtt a kéményseprői szakvélemény beszerzése kötelező: minden bélelési, javítási eljárás akkor zárul le, ha a javított kéményszerkezetet a helyi tüzeléstechnikai vállalkozás átvette, arról pozitív szakértői véleményt adott ki!

A magyar kéményszabvány kéményfelújítást érintő bekezdései (MSZ 845:2010)

„Égéstermék-elvezető berendezés felújítására, utólagos bélelésére csak az erre a célra megfelelőségi igazolással rendelkező, rendszer jellegű égéstermék-elvezető béléscső-rendszer használható.

Túlnyomásos kialakítás esetén csak a rendszer részét képező tömítés építhető be. Tömítőanyag használata nem megengedett.”

Azaz az utólagos bélelés esetén a fém béléscső rendszernek is minősítettnek (ÉMI minősítés, vagy CE jelzés) kell lennie. Csak a vele együtt minősített tömítőanyag használható, a rendszerhez nem tartozó tubusos tömítések nem alkalmazhatók.

„Flexibilis béléscső - más műszaki megoldás hiányában - csak gáztüzelő-berendezés égéstermék elvezető berendezésének felújítására használható.”

Ez az előírás anyagtól független, tehát bármilyen flexibilis cső csak gázzal üzemelő tüzelőberendezéshez és csak felújításra használható.

„Alumínium cső csak az MSZ EN 1856 szabványsorozat szerinti anyagminőségű lehet. Merev-falú kialakítás esetén legalább 1,0 mm, flexibilis kialakítás esetén legalább 0,5 mm falvastagságú legyen.”

„Alumínium cső csak gáztüzelésre és csak száraz üzemmódban használható. A száraz üzemmódot az MSZ EN 13384-1, -2 szerinti számítással igazolni kell.”

Ez a két szabványi előírás az alumíniumra vonatkozó legerősebb szigorítás. Csak száraz üzemben működhet. Alig-alig van olyan gázkészülék már, amelynek magas füstgázhőmérséklete biztosítaná a száraz üzemet.

Utólagos kéményépítés

Ha nem megoldható a meglévő kémény utólagos bélelése, akkor kerül szóba egy új kémény felépítése vagy szerelése.

Schiedel kerámiabélésű szerelt fémkémény

Utólag is felszerelhető, bármely tüzelőanyaghoz alkalmas kerámiabélésű szerelt fémkémény

A hazai piacon széles termékkínálatból választhatunk: a kerámia bélésű, épített kéményrendszerek és a szigetelt, háromhéjú fémkémény rendszerek nyújtják a legbiztonságosabb és a leginkább tartós megoldást. Esztétikailag is ezek a legjobbak, mert az épület homlokzatához igazíthatók, akár színben is.

Utólag épített Schiedel kémény

Kandallóépítés vagy fűtéskorszerűsítés esetén utólag is felépíthető egy megfelelően szigetelt és tartós kéményrendszer

Schiedel KERASTAR - rendszermegoldás számtalan variációra

A Schiedel új fejlesztésű terméke a KERASTAR, minden meglévő és jövőbeni technológiai követelménynek eleget tesz: kívül nemesacél, belül kerámia.

A kerámia füstcső, a 60 mm vastagságú szigetelés és a könnyű nemesacél köpeny tökéletes összhangja egyesíti a biztonságos és modern kéményrendszer előnyeit. A külső héj 1.4301-es nemesacélból készül. Ez a korrózióálló nemesacélköpeny maximális biztonságot és stabilitást biztosít. Indítható padlóról vagy konzolról.

A KERASTAR kéményrendszer új építéshez és felújításhoz egyaránt alkalmas. Kistömegű és nem szükséges körbefalazni, ideális a családi házak fűtésének korszerűsítésekor. A kerámia bélés lehetővé teszi, hogy a KERASTAR bármilyen tüzelőanyag égéstermékét is biztonsággal elvezesse. Alkalmas olaj, gáz ill. különösen fa- és széntüzeléshez. A KERASTAR építésekor elég 5 cm biztonsági távolságot hagyni az éghető épületszerkezetektől és elemektől. Ez a kémény ott, ahol a kémény látszik és látszódhat a házon, építészetileg is markáns és esztétikus épületelem.

Schiedel KERASTAR kémény

A KERASTAR kéményrendszer lelke a W3G minősített bordás kerámiacső

Ez a kéményrendszer egyszerre felel meg

  • a nedves üzem (W) követelményeinek,
  • bármilyen tüzelőanyagot használhatunk (3) és
  • ellenáll a koromégés (kéménytűz) hatásainak (G).

A hazai kéménygyártó a háztulajdonosok kéményt érintő kérdéseire szaktanácsadással és kéményméretezéssel áll rendelkezésre a tervezési és a kivitelezési fázisban egyaránt.

Kéményépítés és felújítás előtt szakembertől kérjen tanácsot!

< >
Schiedel Kéménygyár Kft.
http://www.schiedel.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Kémény
Fűtés
Kazánok

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?