Utolsó frissítés: 2020-06-02

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Magaságyások

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

„ALUKONSTRUKT SYSTEM” üvegkupola a 4-es Metrónál

Tető, homlokzat 2012. 05. 09.
Üvegkupola a 4-es Metró újbudai, Tétényi úti állomása felett
Üvegkupola a 4-es Metró újbudai, Tétényi úti állomása felett

A városlakók eddig csak az építéssel kapcsolatos finanszírozási és közlekedési problémákkal szembesültek a 4-es Metró projekttel kapcsolatban, ám lassan a felszínen is megjelennek látványos építészetei elemek. Ilyen hangsúlyos építményként került az újbudai Tétényi út állomás fölé egy, a környező parkból szemlélve a háromszög alumínium tálcákkal kialakított szoknya részből kinövő átlátszó üvegfelület.

A Palatium Stúdió Kft. és MTM Mérnökiroda Kft. tervezői által meghatározott geometria alapján az ALUKONSTRUKT KFT. munkatársai számítógépes modellezés segítségével készítették el a gyártmányterveket. A forgástest alakú kupola váza acél zártszelvényekből épül fel, melyek az építmény kontúrján végigfutó peremgerendára futnak le. A vasbeton lábazati fal feletti függőleges felületen tömör lemezelt mezők, illetve az építmény tűz esetén történő légutánpótlását szolgáló nyitható lamellás szellőzők helyezkednek el. Tűz esetén a közlekedési útvonalak gyors kiürítését segítő füstelvezetést és az igény szerinti átszellőztetést a gerinc mentén elhelyezett 84 db, háromszög alakú, motorosan nyitható tetőablak biztosítja.

Az acél vázszerkezet a szegedi telephelyen történt gyártás után szállítási egységekre bontva került kiszállításra, majd az ívszakaszok illesztési pontjainak ideiglenes alátámasztása segítségével összeállításra a 3D-s CAD-adatokra épülő geodéziai ellenőrzés mellett. A rúdelemek csomópontjainak tervezett pozíciótól való engedélyezett eltérése ±10 mm volt.

A megfelelő geometria kialakulása után lehegesztésre kerültek a helyszíni varratok, melyek megfelelőségét a bonyolult varratkép miatt mágnesezhető poros vizsgálattal igazoltuk. A teljes felület homokfúvással történő tisztítása után a korróziógátló alapozásra „Polylack A” 0,75 óra tűzállósági határértékű, szórt tűzvédő bevonat került. A karcsú rudakon az általánosan megszokott ecsettel, vagy teddy-hengerrel történő felhordás helyett a szórt felhordási mód biztosítja legelőnyösebb megjelenésű -erősen strukturált, de homogén- felületet. Esztétikai szempontból és a bevonat nedvességvédelme miatt NCS színskála szerinti fedőmázolás zárja a rétegrendet, melynek teljes rétegvastagsága 1070 µm.

Közvetlenül az acélszerkezetre egysíkú, kimondottan kupolaszerkezetekre kifejlesztett, központi elemmel kombinált vízelvezetéssel rendelkező „Alukonstrukt System” üvegtető rendszer épül. A rozsdamentes önfúró csavarokkal rögzített alumínium gerincprofil és EPDM üvegfogadó gumi a fej feletti üvegezés szabályainak megfelelő -kívül edzett, belül laminált TVG üvegtáblákból felépülő- strukturális üvegezést hordoz.

A jellemzően háromszög alakú hőszigetelő üvegtáblák peremtömítésébe kifelé nyitott „U” profilok kerülnek beragasztásra gyártóüzemben. Ezeket felhasználva, az alumínium gerincprofil középső hornyába 300 mm-ként rögzített, rozsdamentes üvegrögzítő rugókkal történik az üvegtáblák pontszerű rögzítése. A napsugárzás okozta hőterhelés csökkentése céljából az átlátszó felületek számítógépes modellezéssel meghatározott pozíciókban elhelyezett, porszórt alumínium fegyverzetű, hőszigetelő paneles mezőkkel váltakoznak. A tömör betétek peremkialakításában lévő hornyok biztosítják a pontszerű, rejtett rögzítés lehetőségét.

A kupola háromszög alakú mezőibe elhelyezett elemek (üveg, panel, tetőablak) közt kialakuló fugák egységesen fekete, 30 mm széles strukturális szilikon kitöltést kapnak.

A „SikaSil WS 605S” tömítés háttérkitöltésére zártcellás, nem korhadó, polietilén habelem szolgál, amelyet a csatlakozó elemek közti hézagba lazán benyomkodva, folyamatosan fektetünk, ügyelve a fuga mélység-szélesség arányára. A háttérkitöltésre nem tapad a szilikon, így biztosítható az optimális alakváltozás a jelentkező igénybevételekre.

A szoknyarész külső felületképzése csak célszerszámmal oldható (irius© fejű), rozsdamentes önfúró csavarral rögzített 3 mm vastag, sajtolt, domborított perforációjú, míg a kapuépítmény külső és belső része porszórt, tömör  alumínium tálcákból épül fel.

< >
Alukonstrukt Kft.
http://www.alukonstrukt.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Üvegtető, polikarbonát tető, felülvilágító

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?