Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Lindab könnyűszerkezetes megoldások felújításokhoz

Épületfelújítás 2012. 05. 14.
1. ábra - Tetőfelújítás Lindab Topline cserepeslemezzel a régi palafedés bontása nélkül
1. ábra - Tetőfelújítás Lindab Topline cserepeslemezzel a régi palafedés bontása nélkül

Családi ház, társasház, középület, csarnok – tető-, homlokzat felújítás és/vagy bővítés

A svédországi központú Lindab cég az 1950-es évektől kezdve fejleszt, gyárt és értékesít könnyűszerkezetű, tűzi horganyzott acél lemeztermékeket az építőipari piacon, vízelvezető rendszerek, tetőfedő és falburkolati anyagok, tartószerkezetek céljára. Az elemek pontos gyártási geometriája, magas teherbírása mellett a kis önsúlya, tartóssága, továbbá a rendszerek gyors, egyszerű, száraz technológiájú szerelhetősége nemcsak az új létesítésű épületek, hanem a meglévő szerkezeteink felújítása során is előnyös tulajdonságok.

Meglévő épületeink felújítására több indok is adódik, esztétikai (legyen szebb az épületünk), műszaki (karbantartás, hibaelhárítás, fejlesztés), funkcionális (változó felhasználás) és gazdasági (ingatlanpiaci) érdekek mindig együttesen kezelendő szempontok, a hangsúlyok persze egyedileg alakulnak konkrét megvalósítások során. Ennek megfelelően a felújítási tevékenység többféle szinten is jelentkezhet. Beszélhetünk egyszerűbb esetekben bizonyos épületszerkezeti elemek cseréjéről (pl. elavult ereszcsatorna vagy tetőfedés helyett újabb, korszerűbb rendszerek elhelyezése), bizonyos szerkezeti részek kiegészítéséről (pl. meglévő falazott szerkezetek utólagos, jobb hőszigetelést nyújtó homlokzat-burkolása) vagy összetettebb műszaki feladatot jelentő, nagyobb léptékű átalakításokról is (pl. beázásoktól szenvedő régi lapostetők felújítása új, nagyobb hajlású tetőszerkezettel és tetőfedéssel, vagy akár komplett új szint ráépítésével létrehozott bővítéssel).

A Lindab bevonatos, tűzi horganyzott acéllemez tetőfedő anyagok választéka a legszélesebb kínálatot nyújtja a felújítani kívánt tetőkre. A lakossági épületeken a Lindab Topline cserepeslemez-termékek minden tetőtípuson a cserép természetes megjelenését ötvözik kis önsúllyal, hosszú élettartammal és könnyű szerelhetőséggel; kiválóan alkalmasak meglévő épületek felújítása esetén is – a tetőszerkezet megerősítése, és akár a régi tetőburkolat (pl. pala, zsindely) elbontása nélkül is (1. ábra). A Lindab cserepeslemezeknek számos változata áll az építtetők rendelkezésére, mérettől, formától, bevonattól, színtől függően választható ki az épülethez legjobban illeszkedő típus. A tetőfedéshez kiválóan illeszthető a rendszerben kínált Rainline ereszcsatorna-rendszer és további kiegészítő elemek választéka (pl. tetőkibúvó, hóvágók, hófogók).

 Tetőfedés SRP Click előkorcolt tetőprofil alkalmazásával

2. ábra

     Lakó- és középületeken egyaránt tökéletes látványt és műszaki biztonságot nyújt a Lindab korcolt síklemezfedés. Az ún. PLX „lágy” acéllemezből helyszíni megmunkálással készített dupla állókorcos fedés összetett, tagolt, akár íves tetőformákon és homlokzaton is alkalmazható, míg a 2011-ben bevezetett „kemény” acéllemezből gyártósoron előállított SRP Click előkorcolt tetőprofil az egyszerűbb, sík tetőfelületeken biztosít nagyon gyors, egyszerű és esztétikus kivitelezést (2. ábra). A meglévő alátámasztó szerkezet megerősítése vagy esetleg teljes cseréje csak alapos szakmai felülvizsgálat alapján dönthető el.

     Ipari csarnokok, logisztikai épületek esetén nyújt nagyon gazdaságos tetőfelújítási lehetőséget a Lindab Coverline trapézlemezek bő választékú családja, amely profilmagasság és lemezvastagság függvényében jelentős fesztávok áthidalására alkalmas. A külső burkolat, illetve a Construline horganyzott acél tartószerkezeti elemekkel kiegészülve akár a teljes födém- és tetőszerkezet cseréjére tökéletes, gyors és biztonságos megoldást nyújt a rendszer.

Homlokzatfelújítás

3. ábra

     Meglévő falszerkezetek homlokzati felújítására kínál javított műszaki és esztétikai értéket a Lindab könnyű acél tartóvázszerkezetre szerelt bevonatos acéllemez-termékek teljes választéka (trapéz- vagy sinusprofilok, tálcás falkazetták). A kiegészítő szálas hőszigeteléssel ellátott, kiszellőztetett homlokzatburkolattal jelentősen fokozhatók a falszerkezet hőtechnikai/energetikai jellemzői, az épület külső megjelenését is előnyére változtatva (3. ábra).

 LindabRoof tetőfelújító rendszer

4. ábra

     Speciális alkalmazást jelent a lapostetők LindabRoof tetőfelújító rendszerrel történő felújítása, amelynek keretében egy alacsony hajlású, kéthéjú kiszellőztetett tetőszerkezet kerül megvalósításra. A tartószerkezet és a tetőfedés az előbb említett Lindab acél termékek választékából egyedileg tervezhető, az átalakított, megszépített külső megjelenés mellett a kiegészítő födémszigeteléssel együtt jelentősen javítja a hasznos tér épületfizikáját, energetikai mutatóit is. A megoldás egyaránt alkalmazható blokkos vagy paneltechnológiával készült lakóépületek, vázas középületek vagy ipari csarnokok esetén is (4. ábra).   

< >
Lindab Kft.
http://www.lindab.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?