Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

SZÍNES OTTHON

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Extrém sportpályák építése betonból

Extrém pályatípusok: Medence- (pool); kombinált-, városi tér (Plaza) típusú pályák; Görpályák használat közben – S-Tér Kft.
Extrém pályatípusok: Medence- (pool); kombinált-, városi tér (Plaza) típusú pályák; Görpályák használat közben – S-Tér Kft.

A beton felhasználása számtalan formában történhet. Mivel az anyag nagyon változatos módon alakítható, valamint időjárás- és kopásállósága kiemelkedő, alkalmas kültéri extrém sportpályák (görpályák), mászófalak, játszótéri elemek kialakítására. Nagy előnye a betonból készült pályáknak, hogy a hangelnyelő képességük jelentősen jobb a más anyagból készült pályákhoz képest.

EXTRÉM GÖRPÁLYÁK

A kialakításnak megfelelően kétféle extrém pályatípust különböztethetünk meg.

  1. medence (pool) típusú kialakítás
  2. városi tér (plaza) típusú kialakítás

A különböző igényű sportokhoz (gördeszka, kerékpár, görkorcsolya) más-más jellegű pályák alakíthatók ki. Az elemek, amiből a pályák felépülnek, alapvetően azonosak, viszont méretük és egymástól való távolságuk különbözik a használati eszköztől függően.

Az első medence (pool) típusú pályák az Egyesült Államokban készültek helyszíni kialakítással a ’70-es évek közepén. Ezek a pályák hagyományos technológiával készültek helyszínen szerelt vasbeton szerkezettel. A helyszínen készített vasbeton szerkezeteknél néhány év elteltével, az építési technológia miatt a betonfelület minőségének jelentős romlását lehetett tapasztalni – a betonmedence széleire gyakorolt nagy erőhatás miatt a beton megrepedezett, a helyszínen betonozott fém sarokelemek kimozdultak a helyükről.

Az elmúlt években előtérbe került az előre gyártott technológiával készült elemek alkalmazása az extrém pályák esetében. Ezek az elemek ipari körülmények között készülnek és vasbeton helyett üvegszál erősítéssel kerülnek kialakításra. Így a gyártás az időjárás viszontagságaitól független és a legmagasabb minőségű betont lehet kialakítani, valamint a fémből készült élvédelem behorgonyzásra kerülhet a betontestbe. A medence (pool) típusú pályák esetében gondoskodni kell a medence vízelvezetéséről.

Extrém görpálya tervezésénél a medence (pool) típusú pályát kombinálhatjuk városi tér (plaza) típusú kialakítással is. Ebben az esetben különböző igényeknek (gördeszka, kerékpár, görkorcsolya) megfelelő kombinált pályát lehet kialakítani.

Nagyobb méretű medence (pool) esetén a különböző méretű mélyített részek különböző sporteszközökkel használhatóak ideálisan. A kombinált pályák valamennyi extrém sporteszközzel jól használhatóak.

ÉPÍTÉSI FÁZISOK

Extrém görpálya építési fázisai

 

1. Alapozás; 2. Elemek előre gyártása, szállítása; 3. Helyszíni daruzás, összeszerelés; 4. Csatlakozási hézagok kitöltése; 5. A vízszintes felületek helyszíni kiöntése; 6. Dilatálás; 7. A kész pálya

MÁSZÓFALAK

Az előre gyártott betonelemek másik extrém sport alkalmazási lehetősége a különböző mászófalak építése. Az ilyen jellegű falak lehetnek természethez közeli vagy architektonikus kialakításúak.

  1. Játszótéri mászófal – természetes kialakítás;
  2. Játszótéri mászófal – architektonikus kialakítás; 3. Biztosítókötéllel használható mászófal

Az elemek mászási magasságától (esési magasságától) függően lehetnek:

  1. Közterületi játszótéren elhelyezhető elemek (esési magasság kisebb mint 3,00m)
  2. Biztosítókötéllel mászható falak (esési magasság nagyobb mint 3,00m)

Mászófalak

Az elemek előre gyártással készülnek, szállítás után daruzással kerülnek a helyükre.

Egyéb térépítészeti felhasználási lehetőségek:

Térelválasztók, játékfelület 

1. Térelválasztók;  2. Játékfelület

< >

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?