Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Extrém sportpályák építése betonból

Extrém pályatípusok: Medence- (pool); kombinált-, városi tér (Plaza) típusú pályák; Görpályák használat közben – S-Tér Kft.
Extrém pályatípusok: Medence- (pool); kombinált-, városi tér (Plaza) típusú pályák; Görpályák használat közben – S-Tér Kft.

A beton felhasználása számtalan formában történhet. Mivel az anyag nagyon változatos módon alakítható, valamint időjárás- és kopásállósága kiemelkedő, alkalmas kültéri extrém sportpályák (görpályák), mászófalak, játszótéri elemek kialakítására. Nagy előnye a betonból készült pályáknak, hogy a hangelnyelő képességük jelentősen jobb a más anyagból készült pályákhoz képest.

EXTRÉM GÖRPÁLYÁK

A kialakításnak megfelelően kétféle extrém pályatípust különböztethetünk meg.

  1. medence (pool) típusú kialakítás
  2. városi tér (plaza) típusú kialakítás

A különböző igényű sportokhoz (gördeszka, kerékpár, görkorcsolya) más-más jellegű pályák alakíthatók ki. Az elemek, amiből a pályák felépülnek, alapvetően azonosak, viszont méretük és egymástól való távolságuk különbözik a használati eszköztől függően.

Az első medence (pool) típusú pályák az Egyesült Államokban készültek helyszíni kialakítással a ’70-es évek közepén. Ezek a pályák hagyományos technológiával készültek helyszínen szerelt vasbeton szerkezettel. A helyszínen készített vasbeton szerkezeteknél néhány év elteltével, az építési technológia miatt a betonfelület minőségének jelentős romlását lehetett tapasztalni – a betonmedence széleire gyakorolt nagy erőhatás miatt a beton megrepedezett, a helyszínen betonozott fém sarokelemek kimozdultak a helyükről.

Az elmúlt években előtérbe került az előre gyártott technológiával készült elemek alkalmazása az extrém pályák esetében. Ezek az elemek ipari körülmények között készülnek és vasbeton helyett üvegszál erősítéssel kerülnek kialakításra. Így a gyártás az időjárás viszontagságaitól független és a legmagasabb minőségű betont lehet kialakítani, valamint a fémből készült élvédelem behorgonyzásra kerülhet a betontestbe. A medence (pool) típusú pályák esetében gondoskodni kell a medence vízelvezetéséről.

Extrém görpálya tervezésénél a medence (pool) típusú pályát kombinálhatjuk városi tér (plaza) típusú kialakítással is. Ebben az esetben különböző igényeknek (gördeszka, kerékpár, görkorcsolya) megfelelő kombinált pályát lehet kialakítani.

Nagyobb méretű medence (pool) esetén a különböző méretű mélyített részek különböző sporteszközökkel használhatóak ideálisan. A kombinált pályák valamennyi extrém sporteszközzel jól használhatóak.

ÉPÍTÉSI FÁZISOK

Extrém görpálya építési fázisai

 

1. Alapozás; 2. Elemek előre gyártása, szállítása; 3. Helyszíni daruzás, összeszerelés; 4. Csatlakozási hézagok kitöltése; 5. A vízszintes felületek helyszíni kiöntése; 6. Dilatálás; 7. A kész pálya

MÁSZÓFALAK

Az előre gyártott betonelemek másik extrém sport alkalmazási lehetősége a különböző mászófalak építése. Az ilyen jellegű falak lehetnek természethez közeli vagy architektonikus kialakításúak.

  1. Játszótéri mászófal – természetes kialakítás;
  2. Játszótéri mászófal – architektonikus kialakítás; 3. Biztosítókötéllel használható mászófal

Az elemek mászási magasságától (esési magasságától) függően lehetnek:

  1. Közterületi játszótéren elhelyezhető elemek (esési magasság kisebb mint 3,00m)
  2. Biztosítókötéllel mászható falak (esési magasság nagyobb mint 3,00m)

Mászófalak

Az elemek előre gyártással készülnek, szállítás után daruzással kerülnek a helyükre.

Egyéb térépítészeti felhasználási lehetőségek:

Térelválasztók, játékfelület 

1. Térelválasztók;  2. Játékfelület

< >

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?