Utolsó frissítés: 2021-04-06

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

A terasz professzionális szigetelése, burkolása

A Ceresit rendszertermékek alkalmazása garanciát nyújt a hosszú élettartamú terasz kialakítására
A Ceresit rendszertermékek alkalmazása garanciát nyújt a hosszú élettartamú terasz kialakítására

A terasz érintkezhet a talajjal vagy szolgálhat tetőként, pl. alápincézett lakóházak esetében. Természetes tehát, hogy ennek a szerkezeti elemnek a víz elleni szigetelése még az erkélynél is bonyolultabb. Tartóssága nagyban függ a szigetelés minőségétől, ami a kritikus pont a burkolat elkészítésekor. Ez azt jelenti, hogy a tökéletes vízszigetelés két lépésben történik és szükség lehet hőszigetelés alkalmazására is (alápincézett épület).

Az évszakváltozások, de még inkább a nyáron gyakran előforduló hirtelen hőmérséklet változások (zápor, zivatar)  komoly kihívást jelentenek, különösen a fűtött pince vagy szuterén felett elhelyezkedő és kerámia burkolattal ellátott teraszok esetében:

 • Az éves hőmérsékletingadozás a felületen elérheti a 100°C-ot is, ami egy 6 m hosszú betonfödém esetében 6-12 mm-es hőtágulást is eredményezhet.
 • Ezért csak olyan fagyálló, flexibilis ragasztót célszerű alkalmazni, amely képes komolyabb hőtágulásra (keresztirányú alakváltozás S1 vagy S2 – MSZ EN 12002:1998 szabvány szerint).
 • Fontos azonban az is, hogy a lapokat üregmentesen kell leragasztani, hogy a – fugán keresztül – ragasztóba kerülő víz megfagyva, ne tudja azokat lefeszíteni. Ezért vagy meg kell kenni a lapok hátoldalát is (kétoldalas ragasztás), vagy folyékonyágyas ragasztót kell alkalmazni (megfelelő felületi simaság szükséges).
 • Fugázáshoz szintén nagyszilárdságú, rugalmas, víztaszító fugázó anyagot javaslunk a repedezések elkerülése és a színtartósság biztosítása érdekében.
 • Télen: a szigetelés, az aljzat és a burkolat tartósságát leginkább a – teraszt alkotó ásványi anyagok pórusain keresztül – behatoló víz fagyását kísérő erózió veszélyezteti.

Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a terasz építéséhez felhasznált építőanyagok jól tudjanak alkalmazkodni a különböző hőmérsékleti viszonyokhoz, miközben a vízszigetelés sem károsodhat.

A professzionális Ceresit rendszertermékek alkalmazása garanciát nyújt a beázásmentes és hosszú élettartamú terasz  kialakítására.

Ceresit rendszerajánlás a tetőterasz szigetelésére, burkolására

Ceresit rendszerajánlás a tetőterasz szigetelésére, burkolására:

 1. Tisztítsuk meg a nedvszívó (cement alapú), teherbíró födémet és alaposan nedvesítsük elő.
 2. A terasz megfelelő lejtése (2-2,5%) a Padlopon Gyorsesztrich alkalmazásával biztosítható (Előtte alapozó iszap készítése saját anyagából).
 3. Alapozzuk le a megszáradt felületet a Bonobit BT 26 bitumenes alapozóval.
 4. A Bonobit BT 18  öntapadós szigetelőlemezt vágjuk méretre és 8 cm átfedéssel ragasszuk fel a lealapozott felületre. Nyomóhenger segítségével alaposan préseljük az aljzathoz.
 5. Megfelelő vastagságú lépésálló hőszigetelő lapok elhelyezése a párazáró rétegre (hőtechnikai számítás alapján).
 6. A hőszigeteléssel ellátott felületre kerül egy polietilén fólia, majd rá a 40 – 45 mm vastag, úsztatott esztrich réteg (Ceresit Padlopon Gyorsesztrich).
 7. 20-25 m2-ként – a még képlékeny esztrichben – kb. 1,5 cm széles dilatációs (mozgási) hézagokat célszerű kialakítani. Ezeken a helyeken, később a burkolatot is dilatálni szükséges (CS 29 poliuretán tömítő segítségével).
 8. Kb. 5 nap elteltével vigyük fel az első réteg Ceresit CR 166 kétkomponensű vízszigetelő habarcsot a felületre glettvas (ecset ) segítségével.
 9. A dilatációs és csatlakozási hézagok lezárására a Ceresit CL 52 vagy 152 sarokszigetelő szalagot ágyazzuk a szigetelésbe.
 10. Az első réteg száradása után (kb. 2 óra elteltével) hordjuk fel a második réteg szigetelést is. A teljes vastagság 3 mm legyen.
 11. 72 órával a második réteg felhordását követően elkezdődhet a burkolólapok ragasztása a Ceresit CM 17 extra flexibilis ragasztó (CE jelölés: C2TE S1) vagy a CM 29 gyorskötésű, folyékonyágyas ragasztó segítségével. Fedett terasz esetén a CM 16 Flexibilis ragasztó is alkalmazható.
 12. A fugázáshoz a Ceresit CE 43 Grand Elit fugázó anyag a jó megoldás, hiszen vízlepergető, szennyeződéstaszító, időjárásálló és képes megakadályozni nagyobb mennyiségű nedvesség bejutását az aljzatba. Ugyancsak kiváló választás a Cimsec Prémium fugázó termékcsalád Nagyszilárdságú fugázó-ja, amely magasnyomású gőzborotvával is tisztítható, fagy- és sóálló.
 13. A dilatációs réseket, valamint a fal- és a padló csatlakozások hézagait töltsük ki a Ceresit CS 25 szaniter szilikonnal vagy a CS 29 poliuretán tömítővel.

Talajjal érintkező terasz rétegrendje annyiban különbözik a tetőteraszétól, hogy nincs szükség lépésálló hőszigetelésre és így a 4,0 – 4,5 cm vastag Padlopon Gyorsesztrichre sem, és elegendő – „csak” – az alternatív víz szigetelés (CR 166 vízszigetelő habarcs) alkalmazása a ragasztó alá.

Teraszburkolatok

 

Henkel-Ceresit

Henkel Magyarország Kft.

www.henkel.hu

Kapcsolódó cikk:

Terasz (erkély) felújítása Henkel termékekkel

< >

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?