Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Ütéscsillapító gumilapok, gumitéglák

Ütéscsillapító gumiburkolatok
Ütéscsillapító gumiburkolatok

Cégünk 1991 óta gyárt rugalmas gumiburkolatokat, melyeket a káros gumiabroncs hulladékok összegyűjtését követően, az általunk újrahasznosított, textil- és fémszálmentes gumiőrlemény felhasználásával állítunk elő. Rugalmas, ütéscsillapító, csúszásmentes, vízáteresztő, kopásálló, színtartó tulajdonságú gumiburkolataink többféle formában és esésvédelmi képességgel készülnek. Felhasználhatóak játszótereken, játszóeszközök ütéscsillapító talajburkolataként, sportpálya burkolatként, uszodák, strandok, medencék körüli csúszásmentes járófelületként, melyek csökkentik egy esetleges baleset veszélyeit. Célkitűzésünk a rohanó világ által felhalmozódó káros gumiabroncs hulladékok összegyűjtése, újrahasznosítása és ezzel környezetünk védelme.

Köztéri/közintézményi játszótéri alkalmazás esetén termékskálánkból való választásnál figyelembe kell venni, hogy a gumiburkolat kritikus esésmagassága (HIC) egyezzen meg a játszótéri eszköz szabadesés-magasságával (MSZ EN 1176-1 szabvány előírásai szerint) vagy annál nagyobb legyen. Termékeink az MSZ EN 1177:2008 szabvány szerinti megfelelőségi tanúsítvánnyal rendelkeznek:

ALKALMAZÁSI JAVASLAT 

Megnevezés, méretek

Alkalmazási terület
Gumilap, 75 mm vastag, 1000x750 mm3,41 m magas játszóeszközök alá
Gumilap, 60 mm vastag, 1000x750 mm2,20 m magas játszóeszközök alá
Gumilap, 60 mm vastag, 500x500 mm1,88 m magas játszóeszközök alá
Gumilap, 50 mm vastag, 1000x750 mm1,70 m magas játszóeszközök alá, sportpályákra (tenisz, kosárlabda), iskola-, óvoda udvarokra,
Gumilap, 45 mm vastag, 500x500 mm1,56 m magas játszóeszközök alá
Gumilap, 32 mm vastag, 500x500 mm0,80 m magas játszóeszközök alá
Gumilap, 20 mm vastag, 500x500 mmIskola-, óvoda udvarokra, teraszokra, járdákra, medencék köré, stb.
POLO istállólap, 60 mm vastag, 1000x750 mmBoxokba, állattartó területekre. A lótartást és ápolást megkönnyíti, gazdaságossá teszi, akár 70%-kal kevesebb szalmaalomra lehet szükség. A lovak izületi bántalmai is drasztikusan csökkenti, szigetelő, lépésruganyosító hatása miatt
Dupla T gumitégla, 40 mm vastag, 200x160 mmSzemélygépkocsi bejárókra, parkolókba
Dupla T gumitégla, 30 mm vastag, 200x160 mmPing-pong asztal alatti területre, kerti utakra, járdákra

TELEPÍTÉS

a./ Telepítés kavicságyra

Csak a 40 mm-nél vastagabb, önhordó gumiburkolatoknál javasoljuk!

  • A várható terheléstől függően készítsünk vízelvezető, teherhordó, fagyvédő alapot műanyag-, gumi-, beton- vagy fa szegéllyel. Az alap vastagsága a 40 mm vastag gumitégla, ill. a 45-50-60-75 mm vastagságú gumilapok alkalmazása esetén várható terhelés alapján 15-20 cm legyen. Az alap lehetőleg 0/35 szemcse-méretű humuszmentes, homokos kavics, zúzott kőzet, vagy ezek egyenlő arányú keverékéből készüljön, melyet tömörítsünk le. Vízelvezetésről minden esetben gondoskodni kell (drainage).
  • A kialakított alapra 2/5 szemcseméretű zúzalékból, vagy 0/5 szemcseméretű homokból 2-4 cm vastagságú ágyazatot kell lazán felhordani a burkolattal megegyező eséssel. Ezt léccel le kell húzni, de nem szabad tömöríteni. Ez a réteg a gumiburkolat fektetése után tömörödik, ezért ezt a szintet 1-1,5 cm-rel a kívánt szintnél magasabbra kell kiképezni.
  • A lehúzott homokágyra rálépni nem szabad, a gumiburkolatot a már lerakott elemekkel előrehaladva kell telepíteni.
  • Annak érdekében, hogy kiküszöböljük az 500x500 mm gumilapok egymástól való elmozdulását, a  szemben lévő oldalakat 4-4 db, 8 mm átmérőjű furattal gyártjuk. Összekapcsolásukat műanyag összekötő csapokkal, soreltolással (kötésbe fektetés) lehet megvalósítani.
  • Szegő- és fél elemek nem kaphatók, mivel a gumiburkolat kézi fűrésszel a helyszínen igény szerint méretre szabható.
  • Fektetés után a gumiburkolatot fugázni, illetve besöpörni nem szükséges, a lerakott felületet vibrálólappal vagy döngöléssel kell tömöríteni.
  • Ezek elvégzése után a gumiburkolat azonnal terhelhető.

b./ Ragasztás szilárd burkolatra

A 20-32 mm vastag gumilapok/gumilemezek telepítését csak szilárd burkolatra ragasztással javasoljuk!

A meglevő szilárd burkolat felületi minőségétől függően a gumiburkolatot lehet ragasztani, illetve egyenetlen felületű, de szilárd tulajdonságú alapra (pl. felfagyott beton) kiegyenlítő homokréteg, ill. geotextília alkalmazásával lehet telepíteni, a vízelvezetés biztosítása mellett. A ragasztandó felületnek por-, szennyezés- és nedvességmentesnek kell lennie. Friss betonfelületek alkalmatlanok ragasztásra.

A ragasztó csak vékony rétegben, hézagosan hordható fel, hogy a természetes és a mesterséges víz elfolyása biztosított legyen. A gumiragasztót teddy-hengerrel, ecsettel, spaklival lehet felvinni a ragasztandó gumiburkolat alsó felületének négy sarkára. A teljes felület leragasztása megakadályozza a víz megfelelő elvezetését, mely felfagyást és a gumiburkolat felpúposodását okozza. Az általunk forgalmazott ragasztóanyag anyagigénye: 0,2 kg/m². A telepített burkolat terhelhetősége teljes mértékben az alépítménytől függ, nagyobb terhelés esetén a gumiburkolaton nem marad maradandó elváltozás. A telepítés során fellépő hőmérsékletváltozásokkal együtt járó térfogatváltozást (± 1%) is figyelembe kell venni.

KIEGÉSZÍTŐ TERMÉKEK

Homokozó profil

Homokozók körül alkalmazható gumiszegély, kétféle méretben, íves (köralakú), illetve négyszögletű formájú homokozók építéséhez. A profilok tömör és könnyített formában készülnek. A könnyítetteket meglévő homokozók betonperemére lehet ráhelyezni, a tömör elemeket új homokozó építéséhez lehet felhasználni. A termékből reprezentatív támfal is építhető. Az elemek 12 mm átmérőjű furatokkal vannak ellátva, betonvassal rögzíthetők egymáshoz.

Gumiszegély

Gumiburkolatok körül, kiemelt szegélyként alkalmazható, a hagyományos beton kerti szegélynek megfelelő méretben készül. Játszóterek építésekor az esési teret szegélyezi. Beton vagy kavicságyazatba lehetséges beépíteni, az elem alsó részén található 40x20mm-es kikönnyítés megakadályozza az elmozdulást a kavics ágyazatba történő telepítésnél.

U homokozó profil

Homokozók körül alkalmazható szegély, amely meglévő U-beton profilokra ráhelyezhető. Rögzítése ragasztással oldható meg beton felületre.

Műanyag burkolatszegély

Az 1 m hosszú, 10 cm-enként erős bordázattal ellátott, 45x80 mm-es L-profilú, toldható, jól ívelhető burkolatszegéllyel könnyen, olcsón megvalósítható minden 45mm és ennél vastagabb gumiburkolat és egyéb szilárd burkolat elem megtámasztása: játszótereken, ahol a betonszegély használata nem kívánatos; bármilyen típusú út szegélyezésére (de a műanyag burkolatszegélyen csak gyalogos és kerékpár forgalom hajthat át!); gyep-, talajtakaró felület és a burkolat közvetlen kapcsolatának kialakítására; gyakran változó vonalvezetésű területre; díszfák íves földterületének szegélyezésére. A műanyag burkolatszegély alapanyaga révén - LDPE-HDPE keverék - mindenféle vegyi hatásnak jól ellenáll, -20 ºC és +60 ºC között szilárd és rugalmas marad.

A műanyag burkolatszegélyt a megtámasztani kívánt burkolat alapjával egyező rétegrendű és tömörségű alapra kell helyezni, úgy, hogy a szegély a burkolat minél nagyobb felületét támassza meg. A szegély lerakás után teljes mértékben a burkolatot szegélyező anyag (föld, gyep, fenyőkéreg, aprószemcsés talajtakaró anyagok) alá kerül, így az elkészült szegély takarva van, és a gumiburkolat közvetlenül a környező burkolattal találkozik. 

 

Jatszoteri alkalmazas

Játszótéri és sportpálya burkolatok 

Sportpalya burkolat

< >
C.S.O. Kereskedelmi és Gumifeldolgozó Kft.
http://www.csogumi.eu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?