Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Nagyelemes alumínium burkolatok az Alukonstrukt Kft. kivitelezésében

Tető, homlokzat 2011. 03. 18.
Nagyelemes alumínium burkolat - Ferihegy, Sky Court - Alukonstrukt Kft.
Nagyelemes alumínium burkolat - Ferihegy, Sky Court - Alukonstrukt Kft.

FERIHEGY - SKY COURT 

HOMLOKZATI TÁLCÁS BURKOLATOK

Az alumínium tálcás burkolatokkal kialakított felületek szokványos átszellőztetett homlokzatként kerültek kialakításra. A vasbeton teherhordó falakat 12 cm üvegfátyol kasírozású ásványgyapot hőszigetelés, 4 cm átszellőztetett légrés, majd függőleges U-profilokból álló sínrendszerre függesztett, Ral 9006 színű tálcák burkolják. A kifutópálya felőli homlokzaton álló (akár 2000x5000 mm méretű), az oldalhomlokzatokon fekvő elrendezésű (4200x1000 mm-es), 4 mm vastag alumínium lemezből készülő elemeket 20 mm széles nyitott fugák határolják. A járófelületekhez csatlakozó részeken (2 m magasságig) szórt technológiával felhordott, vízbázisú dübörgésgátló bevonat került a tálcák hátoldalára.

A Sky Court belső és külső felületein alkalmazott homlokzatburkolási rendszer „ALUKONSTRUKT SYSTEM” néven 1999-ben Construma nagydíjat nyert, és flexibilitását kihasználva több, igen eltérő építészeti formavilágú épületen (West End városközpont, Center Point I. és II. irodaházak, Allee bevásárlóközpont, stb.) is sikerrel alkalmaztuk. A tág határok között változtatható raszterméretek, a fugák zárt, vagy nyitott megoldása és a tálcák élképzésének lágy/hajlított, vagy éles/vágott kialakítása mellett lehetőség van párkányok, pilaszterek, zsalus, vagy üvegezett mezők elhelyezésére is.

A FŐTARTÓK BELTÉRI BURKOLATA

A felülvilágító sáv görbületét követő felület a felső szakaszokon trapéz alakú, majd az erősebb görbületű részeken kúppalást, illetve hiperbolikus paraboloid alakú elemekkel van burkolva. A bonyolult geometria kialakításához a gyártmánytervezés és a helyszíni szerelés koordinálása 3D-s számítógépes modellezéssel történt. A 4 mm vastag, 1850x4500 mm befoglaló méretű, túlméretes alumínium lemezből gyártott tálcák a nagy fesztávú rácsostartók alakváltozásait is kompenzáló, 20 mm széles zárt fugákkal csatlakoznak. A különleges felületi megjelenést a Qualicoat minősítési rendszer előírásainak megfelelő technológiával felhordott, egyedi receptúra szerint készült, fényes fehér porlakk bevonat biztosítja. A lemezek hátoldalára rögzített merevítő profilokon elhelyezkedő, műanyag bevonatú csapok oldják meg a burkolat sugárirányú U-profil háttérszerkezethez történő rejtett rögzítését.

Az üvegsávhoz csatlakozó függőleges felület sajtolt alumínium lamellákkal takarja a csarnoktér füstelszívásához szükséges légtechnikai idomokat, csatornákat.

A főtartókban, illetve az orr-részben lévő búvótereket a burkolati rendszerbe integrált ajtókon keresztül lehet megközelíteni.

A FŐTARTÓK KÜLTÉRI BURKOLATA

Műszaki megoldásaiban lényegében megegyezik a beltéri burkolattal, természetesen a szélterhelésnek ellenálló, erősített háttérszerkezettel. A tető Rib-Roof burkolatához csatlakozó függőleges blende felület lamellák helyett alumínium tálcás burkolatot kapott, mely a földi oldali térburkolattól egészen az orr csúcsáig végigfut. A különösen magas hangszigetelési igények következtében speciális kompozit felépítésű homlokzatképzés került kialakításra a héjazat mögött. A tervezett megoldás műszaki megfelelőségét laboratóriumi vizsgálatokkal igazolták. A belső acél és a külső alumínium lemez fegyverzet között gipszkarton réteg és összesen 12 cm vastagságú, eltérő térfogatsúlyú szálas hangszigetelés képezi a panel magvát.  Az üzemben elkészített egységek közötti illesztési hézagot többsoros duzzadó szalag, PUR-bázisú tömítőanyag és EPDM membrán zárja le.

Az orr burkolatának ívesített háttérszerkezetére látszó, rozsdamentes csavarok rögzítetik a 4200x1860 mm raszter méretű, 4 mm vastag alumínium lemezeket.

< >
Alukonstrukt Kft.
http://www.alukonstrukt.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Fém falburkolatok
Burkolatok

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?