Utolsó frissítés: 2021-04-06

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Világújdonság az egészségügyi padlók terén

A Graboplast Padlógyártó zRt. stratégiai törekvéseiben kiemelt szerepet játszik a speciális igényeket szolgáló padlóburkolók fejlesztése, ennek érdekében éves árbevételének közel 2%-át fordítja új termékek, technológiák kutatására. Ezen kutatások eredményeként jött létre a TECHSurface nevű, szabadalmaztatott technológiánk, amely lehetőséget nyújt nanokompozitok alkalmazására. A nanotechnológiáról egyre többet hallunk napjainkban, hiszen évről-évre rohamosan nő azon termékek száma, amelyek előállítása során valamilyen nanotechnológiai eljárást alkalmaztak. Említhetnénk például a kozmetikai- és textilipart, az autógyártást, az információs technológiát valamint az elektronikát, az élelmiszeripart, az egészségügyet, de megjelent az építőipar területén is karcálló lakkok, antibakteriális festékek, öntisztuló üveg, légtisztító beton és szigetelőanyagok gyártásával.

A nanotechnológia alkalmazásával a Graboplast kifejlesztette a Grabo Silver Knight rugalmas padlóburkolót, amely megoldást nyújt az egészségügy legsürgetőbb problémájára, a kórházakban terjedő fertőzésekre.

A kórházi fertőzéseket vírusok, gombák és baktériumok okozzák, s ezek közül a „szuperbaktériumoknak” nevezett kórokozók a legveszélyesebbek.  Hogy miért? Mára a kórokozó baktériumoknak olyan törzsei fejlődtek ki, melyek szinte minden használatban lévő antibiotikummal szemben ellenállóak (rezisztensek). Különösen aggasztóak azok az ún. Gram-pozitív baktériumok (mint például a staphylococcusok vagy enterococcusok), amelyek tüdőgyulladásért és más, sokszor halálos kimenetelű betegségekért felelősek. A legveszélyeztetettebbek az idős vagy legyengült immunrendszerű, intenzív és rehabilitációs osztályokon fekvő betegek. Ezek multirezisztens kórokozók, tehát a gyógyszertári forgalomban kapható antibiotikumok többségére nem reagálnak. Csak néhány, nagyon drága gyógyszerre érzékenyek, így az általuk előidézett betegségek kezelése hosszadalmas, nehézkes és rendkívül költséges. A szuperbaktériumok jelentette fenyegetés hatására az egészségügyben már megjelentek az antibakteriális orvosi műszerek, gyógyászati segédeszközök illetve egyéb berendezési tárgyak pl. falburkolók, kilincsek. Ebben a harcban hatékony fegyver lehet a Graboplast új padlóburkolója, amely 2010-ben a Chicago-ban megrendezett Neocon szakkiállításon nagydíjat nyert termék-innováció témakörben.

A Grabo Silver Knight egyedülálló önfertőtlenítő felülettel rendelkezik, amelyet nanoezüst és nanotitándioxid részecskék alkotta kettős védelmi rendszer biztosít. Az ezüst antibakteriális tulajdonsága már több mint 3000 éve ismert, melyre jó példa az ezüst evőeszközök és edények használata. Az orvosok a 19. század vége óta fertőtlenítő-szerként is használják az ezüstöt. Az antibakteriális hatás tehát mindenféle vegyszer használata nélkül érhető el, hiszen az ezüstionok blokkolják a sejtcella-osztódást, és megszakítják az enzimek anyagcseréjét. Az első védelmi vonal, azaz a nanoezüst alkalmazásával a baktériumok ugyan elpusztulnak, de a felületen maradva ezek egy „biofilmet” képezhetnek, mely viszont táptalaja lehet új baktériumok növekedésének.

Ezt akadályozza meg a második védelmi vonal, a nanotitán-dioxid, amely fotokatalitikus, azaz fénnyel történő aktiválás révén fejti ki hatását, vagyis hasonló elven működik, mint a növények klorofilja.  A Titán-dioxid hatására lejátszódó kémiai oxidációs folyamat a kórokozókat valamint a szerves szennyeződéseket ártalmatlan összetevőikre bontja. Ennek eredményeként a felületről eltűnnek, eloxidálódnak a kórokozók, és nem csak a kórokozók, hanem a szerves szennyeződések is. Tehát a Grabo Silver Knight nagy előnye, hogy nem csak a baktériumokat semmisíti meg, hanem „öntisztuló” felületet is képez.

A fotokatalitikus öntisztuló felületek viszonylag új jelenségnek számítanak, amelyek felülmúlják az „easy-to-clean” / könnyen takarítható tulajdonságot. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a padlóburkolót egyáltalán nem kell takarítani, megfelelő karbantartás, tisztítás továbbra is szükséges, viszont könnyebbé válik a felület tisztán tartása. Elegendő fény hatására ugyanis a nanoméretű TiO2 megnöveli a felületi feszültséget, így a felszín hidrofil tulajdonságúvá válik. Más szóval a burkolat nem taszítja a vizet, így az nem cseppformában jelenik meg, hanem szétterül rajta, ezáltal a felületen a szennyeződések kevésbé tapadnak meg, könnyebben eltávolíthatók. A folyamathoz mindössze normál nappali fényre, oxigénre és a levegőben lévő páratartalomra van szükség. Az öntisztuló felület a fentiek alapján a következőket jelenti:

  • jelentősen könnyebb tisztítás
  • kevesebb tisztítószer használata
  • a környezeti egyensúly fokozása 
  • meghosszabbodott tisztítási időintervallum
  • a legmagasabb fokú tisztaság a termék környezetében.

A Grabo Silver Knight öntisztuló tulajdonsága következtében az egészségügyi intézmények takarítási ciklusai jelentősen meghosszabbodnak, kevesebb tisztítószer használata mellett a padlóburkolatok is kevésbé használódnak el.

A nano Titán-dioxid használata további pozitív tulajdonsággal ruházza fel a Grabo Silver Knight-ot, lehetővé teszi ugyanis a levegő minőségének javítását is, hiszen a fotokatalízis segítségével a kellemetlen szagok, vagy pl. a nikotin és a formaldehid is semlegesíthetők.

A Grabo Silver Knight speciális padló teljesen új utat nyit az egészségügy területén, hatékonyságát laboratóriumi vizsgálatok sora bizonyította. Kórházi eredetű baktériumok, vírusok és gombák következtében évente közel százezer ember hal meg szerte a világon. A Grabo Silver Knight padlóburkoló alkalmazásával kevesebb betegekre fordítandó költség mellett, rövidebb kórházi tartózkodással, alacsonyabb kórházi halálozási kockázatot, vagyis biztonságosabb kórházi környezetet tudunk teremteni.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Burkolatok

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?