Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

A 21. század felvonórendszere

GeN2 gépháznélküli felvonó -  ReGen (visszatápláló) hajtás
GeN2 gépháznélküli felvonó - ReGen (visszatápláló) hajtás

Az OTIS Elevator Company fejlesztette ki és forgalmazza a felvonóipar 150 éves történetének egyik legnagyobb áttörését jelentő GeN2 felvonórendszert, amely egyesíti az 21. század technológiáit a 21. század céljaival: energia-megtakarítás, környezetvédelem, biztonság és hosszú élettartam.

    Laposkötél – hosszú élettartam

    A GeN2 rendszer az első olyan felvonórendszer, mely nagy kopásállóságú és jó tapadást biztosító poliuretánba ágyazott, laposan kiterített, nagy szilárdságú acél pászmákat - más néven lapos kötelet - használ a fülke emeléséhez. Ez a gyökeres újítás, ill. a motor, a vezérlés és a hajtás hasonlóan eredeti megoldása egy tartós és gazdaságos rendszert eredményez.

     A speciálisan kialakított laposkötél szélessége 30 mm, vastagsága pedig 3 mm. A felvonó teherbírásához igazodva 3 vagy 5 kötelet alkalmaznak, amelyek egyenként 3600kg tömegű terhet képesek megtartani. A hagyományoshoz képest 20%-kal könnyebb laposkötelek kétszer-háromszor hosszabb élettartamúak és csendes, nyugodt járást biztosítanak. A poliuretán bevonat nagyobb tapadást (vonóerőt) biztosít, ezáltal hatékonyabb energiaátvitelt tesz lehetővé.

     Helytakarékos megoldás

     A laposkötél pászmáinak kis átmérője folytán a hajtótárcsa átmérője 100 mm-re - az eddigieknek mintegy az ötödére - csökkenhetett, ezzel együtt csökkent a hajtás nyomatékigénye is. A speciálisan kialakított hajtótárcsa - hajtómű nélkül - közvetlenül a motor tengelyére került. Az új motor korábbi hajtóműves felvonógépeknek által elfoglalt hely 30%-án elfér. A kis méret lehetővé tette, hogy a hajtómű az aknafejben kerüljön elhelyezésre, ezáltal nincs szükség géphelyiségre.

A tervező emellett annyira lecsökkentette a vezérlőszekrény méreteit is, hogy az szintén elhelyezhető a felvonóakna felső részében. A géphelyiség elhagyása az építésztervezőknek nagyobb szabadságot, az üzemeltetőknek megnövekedett kihasználható teret biztosít.

     Energia-megtakarítás, környezetbarát megoldások

     A GeN2 felvonók radiális légrésű motorja 15%-kal jobb hatásfokú az axiális légrésű motoroknál és 50%-kal a hagyományos hajtóműves rendszereknél. A frekvenciaszabályzott hajtás lehetőséget ad az ún. készenléti módra az energiafelhasználás csökkentése érdekében. A beágyazott permanens mágneses szinkronmotor a hőveszteség csökkentésével további energia-megtakarítást tesz lehetővé.

     A GeN2 felvonórendszer egyedülálló, poliuretánnal bevont laposköteleinek nincs szükségük további kenőanyagokra, ezzel is hozzájárulnak környezetünk megóvásához. E környezetkímélő szemléletmód szellemében született meg az Otis ReGen hajtás, mely egy energiatakarékos és költséghatékony megoldás az alacsony és középmagas épületekben létesítendő GeN2 típusú felvonókhoz.

     Az Otis GeN2 hajtómű nélküli permanens mágneses motorjának és ReGen (visszatápláló) hajtásának köszönhetően akár 75%-kal csökkenhet felvonóink villamos energia felhasználása a hagyományos hajtóműves felvonókkal összehasonlítva. Egy nem visszatápláló hajtással rendelkező, teljes fülketerheléssel le irányban, vagy kis fülketerheléssel fel irányban közlekedő felvonók esetében a fékezéskor felszabaduló energia ellenállásokon keresztül hővé alakul. Ezzel szemben az Otis ReGen hajtás a felszabaduló mozgási energiát villamos energiává alakítja és visszatáplálja az épület villamos rendszerébe újrafelhasználásra. A ReGen hajtás a hálózati áram szinusz hullámait minimális mértékben torzítja, így a harmonikus torzítása névleges terhelés esetén 5% vagy annál kevesebb, összehasonlítva a nem visszatápláló hajtások 80%-os értékével. Így a visszatápláló hajtás jóval kisebb mértékben zavarja az épület egyéb, érzékeny villamos berendezéseit. A ReGen hajtás jelentősen csökkenti az elektromágneses és rádiófrekvenciás interferenciát. Gyakorlatilag egyáltalán nem zavarja az épület egyéb villamos berendezéseit, megfelelve ezzel a szigorú nemzetközi előírásoknak.

     Biztonság, megbízhatóság

     Az új technológia alkalmazásával megnövekedett a berendezések megbízhatósága. A GeN2 fejlett biztonságtechnikai jellemzői egyaránt védelmet nyújtanak az utasok és a karbantartó személyzet számára. A felvonóajtók, azonnal újra kinyílnak, ha a láthatatlan fényfüggöny sugarait megszakítják. Ha a fülke nem ajtózónában áll meg, a kimászást megakadályozó mechanikus reteszelés gátolja meg a fülkeajtó kinyitását. A fülkeajtó kézzel való kinyitásakor a karbantartási vezérlés automatikusan bekapcsolódik, megakadályozva ezzel az aknába esést. A legfelső állomáson, az aknaajtó-tokba beépített kezelőtablóról valamennyi ellenőrzési funkció, vészmentés, illetve az esetleges hibakód leolvasása biztosítható anélkül, hogy a szerelőnek az aknába be kelljen menni.

< >

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?