Utolsó frissítés: 2020-06-23

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Magaságyások

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

A 21. század felvonórendszere

GeN2 gépháznélküli felvonó -  ReGen (visszatápláló) hajtás
GeN2 gépháznélküli felvonó - ReGen (visszatápláló) hajtás

Az OTIS Elevator Company fejlesztette ki és forgalmazza a felvonóipar 150 éves történetének egyik legnagyobb áttörését jelentő GeN2 felvonórendszert, amely egyesíti az 21. század technológiáit a 21. század céljaival: energia-megtakarítás, környezetvédelem, biztonság és hosszú élettartam.

    Laposkötél – hosszú élettartam

    A GeN2 rendszer az első olyan felvonórendszer, mely nagy kopásállóságú és jó tapadást biztosító poliuretánba ágyazott, laposan kiterített, nagy szilárdságú acél pászmákat - más néven lapos kötelet - használ a fülke emeléséhez. Ez a gyökeres újítás, ill. a motor, a vezérlés és a hajtás hasonlóan eredeti megoldása egy tartós és gazdaságos rendszert eredményez.

     A speciálisan kialakított laposkötél szélessége 30 mm, vastagsága pedig 3 mm. A felvonó teherbírásához igazodva 3 vagy 5 kötelet alkalmaznak, amelyek egyenként 3600kg tömegű terhet képesek megtartani. A hagyományoshoz képest 20%-kal könnyebb laposkötelek kétszer-háromszor hosszabb élettartamúak és csendes, nyugodt járást biztosítanak. A poliuretán bevonat nagyobb tapadást (vonóerőt) biztosít, ezáltal hatékonyabb energiaátvitelt tesz lehetővé.

     Helytakarékos megoldás

     A laposkötél pászmáinak kis átmérője folytán a hajtótárcsa átmérője 100 mm-re - az eddigieknek mintegy az ötödére - csökkenhetett, ezzel együtt csökkent a hajtás nyomatékigénye is. A speciálisan kialakított hajtótárcsa - hajtómű nélkül - közvetlenül a motor tengelyére került. Az új motor korábbi hajtóműves felvonógépeknek által elfoglalt hely 30%-án elfér. A kis méret lehetővé tette, hogy a hajtómű az aknafejben kerüljön elhelyezésre, ezáltal nincs szükség géphelyiségre.

A tervező emellett annyira lecsökkentette a vezérlőszekrény méreteit is, hogy az szintén elhelyezhető a felvonóakna felső részében. A géphelyiség elhagyása az építésztervezőknek nagyobb szabadságot, az üzemeltetőknek megnövekedett kihasználható teret biztosít.

     Energia-megtakarítás, környezetbarát megoldások

     A GeN2 felvonók radiális légrésű motorja 15%-kal jobb hatásfokú az axiális légrésű motoroknál és 50%-kal a hagyományos hajtóműves rendszereknél. A frekvenciaszabályzott hajtás lehetőséget ad az ún. készenléti módra az energiafelhasználás csökkentése érdekében. A beágyazott permanens mágneses szinkronmotor a hőveszteség csökkentésével további energia-megtakarítást tesz lehetővé.

     A GeN2 felvonórendszer egyedülálló, poliuretánnal bevont laposköteleinek nincs szükségük további kenőanyagokra, ezzel is hozzájárulnak környezetünk megóvásához. E környezetkímélő szemléletmód szellemében született meg az Otis ReGen hajtás, mely egy energiatakarékos és költséghatékony megoldás az alacsony és középmagas épületekben létesítendő GeN2 típusú felvonókhoz.

     Az Otis GeN2 hajtómű nélküli permanens mágneses motorjának és ReGen (visszatápláló) hajtásának köszönhetően akár 75%-kal csökkenhet felvonóink villamos energia felhasználása a hagyományos hajtóműves felvonókkal összehasonlítva. Egy nem visszatápláló hajtással rendelkező, teljes fülketerheléssel le irányban, vagy kis fülketerheléssel fel irányban közlekedő felvonók esetében a fékezéskor felszabaduló energia ellenállásokon keresztül hővé alakul. Ezzel szemben az Otis ReGen hajtás a felszabaduló mozgási energiát villamos energiává alakítja és visszatáplálja az épület villamos rendszerébe újrafelhasználásra. A ReGen hajtás a hálózati áram szinusz hullámait minimális mértékben torzítja, így a harmonikus torzítása névleges terhelés esetén 5% vagy annál kevesebb, összehasonlítva a nem visszatápláló hajtások 80%-os értékével. Így a visszatápláló hajtás jóval kisebb mértékben zavarja az épület egyéb, érzékeny villamos berendezéseit. A ReGen hajtás jelentősen csökkenti az elektromágneses és rádiófrekvenciás interferenciát. Gyakorlatilag egyáltalán nem zavarja az épület egyéb villamos berendezéseit, megfelelve ezzel a szigorú nemzetközi előírásoknak.

     Biztonság, megbízhatóság

     Az új technológia alkalmazásával megnövekedett a berendezések megbízhatósága. A GeN2 fejlett biztonságtechnikai jellemzői egyaránt védelmet nyújtanak az utasok és a karbantartó személyzet számára. A felvonóajtók, azonnal újra kinyílnak, ha a láthatatlan fényfüggöny sugarait megszakítják. Ha a fülke nem ajtózónában áll meg, a kimászást megakadályozó mechanikus reteszelés gátolja meg a fülkeajtó kinyitását. A fülkeajtó kézzel való kinyitásakor a karbantartási vezérlés automatikusan bekapcsolódik, megakadályozva ezzel az aknába esést. A legfelső állomáson, az aknaajtó-tokba beépített kezelőtablóról valamennyi ellenőrzési funkció, vészmentés, illetve az esetleges hibakód leolvasása biztosítható anélkül, hogy a szerelőnek az aknába be kelljen menni.

< >

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?