Utolsó frissítés: 2023-03-23

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

<

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
Szegi Ködfátyol terasz
Szegi Ködfátyol terasz

A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt.

Építészeti koncepció

A Szegi Ködfátyol terasz piknikpontjai a Hello Wood által kialakított koncepció alapján valósultak meg a Turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatás fejlesztése című pályázat keretében, melynek célja a Tokaj borvidék világörökségi értékeinek a kádármester és a fa kapcsolatán keresztül történő bemutatása volt.

A térség szellemiségéhez igazodva a formailag dézsára (sutulóra) hajazó kör alaprajzú épületek 4 évszakos turisztikai funkciót látnak el, ahol a gasztronómiai programoknak egy kisebb méretű fedett-nyitott kóstoló pavilon ad helyet, asztalokkal, székekkel, nagyobb méretű közösen is használható munkafelülettel, és vízvételi lehetőséggel. Az új fejlesztés a kültéri sütő/főző és rekreációs turisztikai funkciók hiányát hivatottak pótolni a területen. A különleges megjelenésű, de tájba illeszkedő épületek a helyi borkultúrát és gasztronómiát népszerűsítő önkormányzati, közösségi és magán rendezvényeknek adnak helyet, különös hangsúllyal a komoly hagyományokkal rendelkező és egyre népszerűbb szabadtéri sütés-főzésre, és a helyi hagyományos és korszerű borkészítés bemutatására.

Az épületek a vízi turizmus időszakában a vízi turisták számára rekreációs, pihenő térként szolgálnak, ahol a szabadtéri sütő-főző eszközökön friss alapanyagokból készíthetik el ételeiket. A tetőterasz a téli időszakban kilátóként, és madárlesként funkcionál. Az időszakosan vissza-visszatérő és folyamatosan jelenlévő különböző fajú és fajtájú madár populáció vonulása a magas mellvédnek köszönhetően észrevétlenül megfigyelhető.

Építészeti kialakítás

A  Ködfátyol terasz fantázianevű installatív építmény a Bodrog-parton megépült élménypont, ahol a 2614 m²-nyi területen elhelyezkedő két építmény közül az egyik egy fedett-nyitott, árnyékolt, eső- és szélvédett kóstoló pavilon. A kisebbik épületben egy akadálymentesített vizes helyiség található.

Szegi Elmenypont

Piknikpont a Bodrog partján

Pihenőpont

A dézsára (sutulóra) utaló köralaprajzú, faszerkezetű pavilonban egy nagyméretű munkapult kapott helyet mosogatóval, mellette egy kb. 20m²-es fogyasztótér mobil bútorozással. A pavilonnak két bejárata van, egyik kényelmesen megközelíthető a parkoló irányából, a másik a telken létesített szabadtéri tűzrakó helyek megközelítésére szolgál. A kóstoló térből a nagyméretű kijáraton keresztül kellemes kilátás nyílik a Bodrog-partra. A homlokzati lamellákon keresztül folyamatosan érzékelhető a szép természeti környezet jelenléte, ugyanakkor ezek az építészeti elemek kellő védettséget nyújtanak az időjárás elemeivel szemben (napsugárzás, szél, csapadék).

Szegi Elmenypont

A homlokzat szimbolikus jelentéssel is bír, struktúrája, a sűrűből ritkába tartó, áttört falszerkezet finoman idézi a vízparti pára időszakos jelenlétét, ami a Tokaji borok aszúsodásában szerepet játszó hármas hatás egyik alapeleme. A pavilon tetején panorámás tetőterasz kerül kialakításra - rálátással a Bodrogra.  

A projekt a GINOP-7.1.9-17-2018-00025 Élménypontok létesítése Tokaj-Hegyalján (Szegi, Erdőbénye, Hercegkút) című pályázat keretében valósult meg.

Forrás: Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács


 

<

Legújabb cikkek

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Mire kell figyelni a tetőtér hőszigetelése során?

Hőszigetelés 2021. 10. 12.

A tetőtér hőszigetelésével rengeteg hőenergiát tarthatunk bent a hideg időben és a nyári hőség idején is élhetőbbé tehetjük a padlásteret, tetőteret. Spórolhatunk a fűtésköltségen és a klímára kiadott rezsiköltségen. Van azonban néhány szempont, amire figyelni kell a hőszigetelés tervezése, kivitelezése során. Többek között el kell dönteni azt is, hogy hagyományos szigetelőanyaggal vagy fújható szigetelőanyaggal dolgozunk

Szakkönyv

A Miskolci Építész Műhely

Építészet 2023. 03. 01.

A könyv a máig egyedülálló élet- és munkaközösség, a Miskolci Építész Műhely (MÉM, 1979-1990) történetét és szellemi hatásait, illetve a MÉM alapját adó Kollektív Ház szerveződését és működését mutatja be

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?