Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

A Helopal ablakpárkány szerepe az épület szigetelésében

Homlokzat 2014. 04. 29.
Helopal Classic kültéri ablakkönyöklő
Helopal Classic kültéri ablakkönyöklő

A rossz minőségű, vagy helytelenül beépített ablakpárkány könnyen semmissé teheti azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az épület vízszigetelése és hőszigetelése terén végeztünk. A nem megfelelően illeszkedő párkány bevezetheti a nedvességet, és beázást okozhat. Egyúttal a hőszigetelést is tönkre teheti, mert hőhidat alkot. Bár az ablakpárkány az épület egészéhez képest kicsiny elemnek tűnik, mégis fontos szerepe van műszaki, esztétikai szempontból egyaránt.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a párkányok pontos, egyedi felmérését, hiszen nincs két egyformán kialakított káva, minden párkányról egyesével, külön-külön szükséges méretet venni. A szakszerű felméréssel és beépítéssel kapcsolatban a gyár ügyfélszolgálata készséggel ad szaktanácsadást.

További fontos kívánalom, hogy a beépítés a gyári előírásoknak megfelelően, szakszerűen legyen elvégezve. Jó tudni, hogy a Helopal öntöttmárvány ablakpárkányok mérete helyszíni megmunkálással általában könnyen hozzáigazítható a többi elemhez.

Mivel a párkány anyaga nem vehet fel nedvességet, a Helopal gyártása során is ez az egyik alapvető szempont. A gyártás során úgy alakítják ki a Helopal anyagát, hogy az felvehesse a versenyt a legpazarabb természetes kövekkel, a gránittal és a márvánnyal is, kinézetre és tartósságra egyaránt.

Leginkább egy dologra vigyáznak az öntési technológia során, hogy a terméken ne legyenek olyan apró, szemmel szinte nem is érzékelhető repedések, mint amilyeneket a természetes köveken mindig megtalálhatunk. Az öntöttmárvány egynemű, tömör, pórusmentes felületű anyag. Így a nedvesség nem juthat be a párkány anyagába és nem tehet kárt benne. A Helopal tehát egy speciálisan feldolgozott természetes kő, amelyet aztán tetszés szerinti mintázattal, színnel lehet ellátni, és végső formája is pontosan szabályozható.

A termék időtállósága, strapabíró képessége alkalmassá teszi a kültéri felhasználásra extrém időjárási körülmények között is. A Helopal Exclusív párkány profilos kialakítású, így eleve megoldott a vízelvezetése. A profil nélküli Classic termékek kültéri felhasználás esetén vízorr-bemarást kapnak.

A Helopal termékek egyedi előnye, hogy bár speciális természetes kőként kezelhetjük őket, műszaki szempontból egységes rendszerként működnek. A helyesen felmért és gondosan beépített, saját műanyag élzárójával ellátott Helopal rendszert alkot.

Helopal Classic beltéri ablakkönyöklő

Helopal Classic beltéri íves ablakkönyöklő

Ugyanakkor esztétikai erényei miatt a beltéri felhasználása is indokolt. Napjainkra a nemzetközi trend felülírta azt a korábbi gyakorlatot, amely szerint a beltéri könyöklő színének meg kell egyeznie a nyílászáró színével. Hiszen éppen az eltérő színek és árnyalatok adják meg a belső dizájn egyedi dinamikáját, amelyben az ablak ismét fontos szerepet kaphat a lakóterület összképének kialakításában. Erre a célra szolgálnak a gazdag színválasztékban gyártott korszerű Helopal termékek.

A napjainkban egyre népszerűbb minimál stílus kihívásainak is megfelelnek a Helopal termékek. A Puritamo könyöklők tökéletesen igazodnak a stílus követelményeihez. Forma- és színviláguk egyaránt alkalmassá teszi őket, hogy egy minimál lakás hasznos elemei lehessenek. Akik pedig jobban kedvelik a fa alapanyagú könyöklőket, választhatnak a gyár Helolit és Trend márkanevű, profilos kialakítású termékei közül.

Szintén meg kell említeni a kültérbe szánt Helotop tüzihorganyzott és műanyaggal felülkezelt, majd lakkozott acél ablakpárkányt, amely kiegészítőivel együtt tökéletes rendszert alkot, és szintén megfelel valamennyi hazai és nemzetközi előírásnak.

Végül a leggyakoribb hibák, amik miatt veszélybe kerülhet az épület víz- és hőszigetelése:

 • Felmérési hanyagságok, helytelenül felvett gyártási méretek
 • Nem a gyári előírásoknak megfelelő beépítés
 • Túl kevés kilógás a homlokzattól
 • A műanyag élzárók hiánya
 • Rossz rögzítés a kávákhoz és a nyílászáróhoz
 • A párkányfogadó profil használatának mellőzése
 • Nem megfelelő dőlésszögbe állított párkány
 • Az anyag hőtágulásának figyelmen kívül hagyása

A Helopal fizikai tulajdonságai:

 • Nyomószilárdság: 104 N/mm²
 • Hajlítószilárdság: 2,25 N/mm²
 • Hőmérséklettűrés: -40 °C-tól +80 °C-ig
 • Hővezetési tényező: 0,373 W/mK
 • Vízfelvevő képesség: 0,2 súlyszázalék alatt
 • Sűrűség: 2018 kg/m³
< >
MARMORIT Öntöttmárványgyártó Kft.
http://www.helopal.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?