Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

A Helopal ablakpárkány szerepe az épület szigetelésében

Homlokzat 2014. 04. 29.
Helopal Classic kültéri ablakkönyöklő
Helopal Classic kültéri ablakkönyöklő

A rossz minőségű, vagy helytelenül beépített ablakpárkány könnyen semmissé teheti azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az épület vízszigetelése és hőszigetelése terén végeztünk. A nem megfelelően illeszkedő párkány bevezetheti a nedvességet, és beázást okozhat. Egyúttal a hőszigetelést is tönkre teheti, mert hőhidat alkot. Bár az ablakpárkány az épület egészéhez képest kicsiny elemnek tűnik, mégis fontos szerepe van műszaki, esztétikai szempontból egyaránt.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a párkányok pontos, egyedi felmérését, hiszen nincs két egyformán kialakított káva, minden párkányról egyesével, külön-külön szükséges méretet venni. A szakszerű felméréssel és beépítéssel kapcsolatban a gyár ügyfélszolgálata készséggel ad szaktanácsadást.

További fontos kívánalom, hogy a beépítés a gyári előírásoknak megfelelően, szakszerűen legyen elvégezve. Jó tudni, hogy a Helopal öntöttmárvány ablakpárkányok mérete helyszíni megmunkálással általában könnyen hozzáigazítható a többi elemhez.

Mivel a párkány anyaga nem vehet fel nedvességet, a Helopal gyártása során is ez az egyik alapvető szempont. A gyártás során úgy alakítják ki a Helopal anyagát, hogy az felvehesse a versenyt a legpazarabb természetes kövekkel, a gránittal és a márvánnyal is, kinézetre és tartósságra egyaránt.

Leginkább egy dologra vigyáznak az öntési technológia során, hogy a terméken ne legyenek olyan apró, szemmel szinte nem is érzékelhető repedések, mint amilyeneket a természetes köveken mindig megtalálhatunk. Az öntöttmárvány egynemű, tömör, pórusmentes felületű anyag. Így a nedvesség nem juthat be a párkány anyagába és nem tehet kárt benne. A Helopal tehát egy speciálisan feldolgozott természetes kő, amelyet aztán tetszés szerinti mintázattal, színnel lehet ellátni, és végső formája is pontosan szabályozható.

A termék időtállósága, strapabíró képessége alkalmassá teszi a kültéri felhasználásra extrém időjárási körülmények között is. A Helopal Exclusív párkány profilos kialakítású, így eleve megoldott a vízelvezetése. A profil nélküli Classic termékek kültéri felhasználás esetén vízorr-bemarást kapnak.

A Helopal termékek egyedi előnye, hogy bár speciális természetes kőként kezelhetjük őket, műszaki szempontból egységes rendszerként működnek. A helyesen felmért és gondosan beépített, saját műanyag élzárójával ellátott Helopal rendszert alkot.

Helopal Classic beltéri ablakkönyöklő

Helopal Classic beltéri íves ablakkönyöklő

Ugyanakkor esztétikai erényei miatt a beltéri felhasználása is indokolt. Napjainkra a nemzetközi trend felülírta azt a korábbi gyakorlatot, amely szerint a beltéri könyöklő színének meg kell egyeznie a nyílászáró színével. Hiszen éppen az eltérő színek és árnyalatok adják meg a belső dizájn egyedi dinamikáját, amelyben az ablak ismét fontos szerepet kaphat a lakóterület összképének kialakításában. Erre a célra szolgálnak a gazdag színválasztékban gyártott korszerű Helopal termékek.

A napjainkban egyre népszerűbb minimál stílus kihívásainak is megfelelnek a Helopal termékek. A Puritamo könyöklők tökéletesen igazodnak a stílus követelményeihez. Forma- és színviláguk egyaránt alkalmassá teszi őket, hogy egy minimál lakás hasznos elemei lehessenek. Akik pedig jobban kedvelik a fa alapanyagú könyöklőket, választhatnak a gyár Helolit és Trend márkanevű, profilos kialakítású termékei közül.

Szintén meg kell említeni a kültérbe szánt Helotop tüzihorganyzott és műanyaggal felülkezelt, majd lakkozott acél ablakpárkányt, amely kiegészítőivel együtt tökéletes rendszert alkot, és szintén megfelel valamennyi hazai és nemzetközi előírásnak.

Végül a leggyakoribb hibák, amik miatt veszélybe kerülhet az épület víz- és hőszigetelése:

 • Felmérési hanyagságok, helytelenül felvett gyártási méretek
 • Nem a gyári előírásoknak megfelelő beépítés
 • Túl kevés kilógás a homlokzattól
 • A műanyag élzárók hiánya
 • Rossz rögzítés a kávákhoz és a nyílászáróhoz
 • A párkányfogadó profil használatának mellőzése
 • Nem megfelelő dőlésszögbe állított párkány
 • Az anyag hőtágulásának figyelmen kívül hagyása

A Helopal fizikai tulajdonságai:

 • Nyomószilárdság: 104 N/mm²
 • Hajlítószilárdság: 2,25 N/mm²
 • Hőmérséklettűrés: -40 °C-tól +80 °C-ig
 • Hővezetési tényező: 0,373 W/mK
 • Vízfelvevő képesség: 0,2 súlyszázalék alatt
 • Sűrűség: 2018 kg/m³
< >
MARMORIT Öntöttmárványgyártó Kft.
http://www.helopal.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?