Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Épületfelújítás és műemlékvédelem terméskő szerkezeteknél

Épületfelújítás 2012. 11. 21.
A Mátyás templom felújítása
A Mátyás templom felújítása

A szakemberek körében megoszlanak a vélemények abban a kérdésben, hogy a műemlékek, vagy műemlék jellegű épületek felújításánál a terméskő szerkezetek javítása kőpótló javítóhabarccsal vagy terméskővel történjék-e. A gyakorlat azt mutatja, hogy a javító kőzethabarcsok, az ún. restaurátorhabarcsok alkalmazása egyre nagyobb teret nyer és sok esetben egyedüli megoldást jelent a műemlékek felújításánál.

A szakmában alkalmazott anyagrendszerek közül az alábbi három a legjelentősebb:

  1. Ásványi restaurátorhabarcsok - ezek gyárilag előkevert szárazhabarcsok, melyek ásványi kötőanyagból, adalék- és töltőanyagokból állnak.
  2. Polimerrel módosított restaurátorhabarcsok, amelyek a szervetlen kötőanyag, adalék- és töltőanyag mellett még polimert is tartalmaznak.
  3. Reaktív műgyanta restaurátorhabarcsok, olyan keverékek, amelyek az ásványi adalék- és töltőanyag mellett egyedüli kötőanyagként reaktív műgyantát is tartalmaznak.

Mind a három típusú anyagnak megvan a létjogosultsága meghatározott alkalmazási célra. Egy kristályos márvány kiegészítésére célszerű műgyanta kötésű habarcsot használni, egy mészkő, homokkő homlokzatnál viszont inkább javasolható az ásványi restaurátorhabarcs, mert az a felújítandó szerkezet vízháztartásában is részt vesz.

Az ásványi javítóhabarcsok előnye, hogy széles körben alkalmazhatók, míg a polimerrel módosított, illetve reaktív műgyanta kötésű habarcsok felhasználása speciális alkalmazási területekre korlátozódik.

A Techno-Wato Kft. elsősorban az ásványi, valamint a polimerrel módosított javítóhabarcsok alkalmazását támogatja, melyek évek óta számtalan műemlék felújításával nyertek bizonyítást:

  • TERZITH termékcsalád - ásványi kőkiegészítő habarcs
  • MONULIT kemény mészkövek kőkiegészítő javító habarcsa
  • KESTON saját fejlesztésű, hazai gyártású javító anyagok

Kőpótlás, felújítás

Felső kép: Kőpótlás csillag-dűbel alkalmazásával;

Alsó kép: Rácz-fürdő - felújított oszlopfő

Az épület- és műemlék-felújítás egyes fázisai a javítóhabarcsok alkalmazásával:

  • Állapotvizsgálat és dokumentálás - az építmény felújítás előtti mechanikai, fizikai állapotának és szennyezettségének felmérése helyszíni és laboratóriumi vizsgálatokkal, szöveges és ábrázolt jegyzőkönyvezéssel
  • Tervezés - a felújítás optimális anyagainak és technológiai műveleteinek meghatározása az építmény tervezett funkciójára és várható igénybevételére való tekintettel, építész, statikus, épületkémikus és -fizikus, valamint műemlékvédelmi szakemberek bevonásával.
  • Tisztítás - optimális fogadó alapfelület kialakítása a későbbi felújító műveletek számára olyan tisztítási módszerekkel, amelyek sem mechanikailag, sem kémiailag nem károsítják tovább a felületet. Pórusos, szívóképes, kötőanyag-hiányos, mállott anyagnál szükség lehet a javítandó szerkezet szilárdítására megfelelő kőszilárdító bejuttatásával.
  • Habarcsfelhordás - a károsodott helyet a hiba kiterjedési határát szorosan követve kell körülvésni, a peremet fogas vésővel kb. 2 cm mélyen és a felületre merőlegesen kialakítva. Az ún. vágó- vagy sarokcsiszoló kisgépek használatát mellőzzük, mivel igen nagy az ép felületrészek felsértésének veszélye. Ezután következik az alapfelület beiszapolása homogén, nagy tapadó szilárdságú kapcsolat létrehozására.
Mélyebb hibahelyeknél, nagyobb rétegvastagságú felhordás esetén szükséges lehet egy rozsdamentes anyagból készült erősítő/tartó elem, pl. csillag-dűbel elhelyezése. Mélyebb pótlásokhoz magképzésre a Terzith KA vagy KAL könnyített típusból kell bedolgozni. Fontos a mag felületének feldurvítása és ismételt beiszapolása a fedőrétegként tervezett Terzith A típus felhordása előtt, amelynek minőségét a környező, ép kőzetével kell egyeztetni. A restaurátorhabarcsot keskeny spatulyával kell felhordani, csak így lehet elkerülni az üregek, fészkek képződését.

Ezt az utolsó réteget nem szabad nullára besimítani, a felületsíkból túlnyúlóan kell bedolgozni, majd a szilárdulás kezdetén megmintázni, vagy a szilárdulás után kőfaragó eszközökkel felületkezelni.

Mátyás templom párkányzat - Rácz fürdő

1. kép: a Mátyás templom párkányzata;

2. kép: Rácz-fürdő - Ismétlődő díszítőelemek Terzithből kiöntve

Gödöllői királyi váró, timpanon felújítása

Gödöllői királyi váró, timpanon felújítása

Kiegészítő tevékenységek: Fugázás, impregnálás, hidrofobizálás, felületvédelem kőszerkezethez alkalmas anyagokkal. 

< >
TECHNO-WATO Kereskedőház Kft.
http://www.technowato.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Műemlék felújítás
Épületfelújítási munkák

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?