Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

RECORD automata ajtók

Nyílászárók 2012. 05. 18.
RECORD automata harmonika ajtó
RECORD automata harmonika ajtó

1. Felhasználási terület

Sokan gondolják még ma is, hogy az automata ajtó luxus, kicsit „flancos”, de mindenképpen drága dolog, mely mára már tévhitnek számít. Ma már a legtöbb esetben az ajtók olyan helyekre kerülnek, ahol azokkal szemben menekülési útvonali-, füstelvezetési-, speciális biztonsági-, vagy beléptetési igények merülnek fel, mely esetekben már sokszor nemhogy drágábbak, hanem olcsóbbak, mint a speciális felszereltségű kézi megoldások.

Az automata ajtók éppúgy használhatók magán- és középületek, szállodák, üzletek, bankok, repterek, pályaudvarok, gyógyszertárak kis- és nagy forgalmú bejárataként, mint belső tereket elválasztó átjárókban, kórházakban folyosói elválasztó- és műtőajtókhoz, hűtőterekhez - és még rengeteg olyan helyen, ahol valamilyen oknál fogva problémás az ajtók kézi használata, az elegancia, vagy éppen a higiénia lényeges szempont, vagy bármiért kiemelt jelentőséggel bír, hogy az ajtók - az emberek áthaladása után - mindenképpen visszazáródjanak.

2. Nyitásmódok

Sok esetben az automata ajtók kizárólag oldalra elcsúszó tolóajtók képében jelennek meg a tervezők előtt, pedig azoknak sok típusa létezik. Minden gyártónál mások a típusjelzések, de alapvetően mozgási módjuk a meghatározó. Ezek a következők - a RECORD zsargonjában szereplő jelölésekkel:

 • Hagyományos tolóajtók/teleszkópos tolóajtók – STA/TSA: Egy- és két irányba mozgó, két, vagy négyszárnyú, hosszú távon is rendkívül csendes- és megbízható tolóajtók, melyek minden helyre alkalmasak, ahol van elég hely az ajtószárnyak mozgásához. A hagyományos ajtók maximális nyitásszélessége 3.000mm, míg a teleszkóposoké 4.000mm.
 • Harmonika ajtó – FTA: folyosókra, vagy kétszárnyú automata nyitó automatikák alternatívájaként, illetve akár szegmens ívbe is helyezhető. Minimális helyigényű, speciális mozgató mechanizmusának köszönhetően extrém nagy teherbírású automata ajtó. Maximális mérete 2.000x2.500mm.
 • Íves-, félköríves-, körajtók RST, BST, IBST ABST: Íves-, félköríves-, kör alakú ajtók, melyek kiemelkedően elegáns megjelenést kölcsönöznek épületének. Minden pozitívummal rendelkezik, mellyel a hagyományos tolóajtó, s maximális nyitási szélessége 3.000mm.
 • Szögben záródó tolóajtók – PST: speciális kialakítású 90-270o-os szöget bezáró kialakítási lehetőségükkel akár az épületek sarkaira való elhelyezést is lehetővé teszik – egy(!) automatikával. Kis méretben felettébb praktikus, nagy méretben lenyűgöző megjelenésű.
 • Ajtónyitó automatika – DFA: hagyományos felnyíló ajtókra (akár tűzgátlóra is) szerelhető nyitó automatika, mely szélességét tekintve 600-1.400mm-es ajtószárnyakra használható, melyek súlya akár 600kg(!) is lehet. E típus hang- és olaj(!) nélkül működik, van csúszó sínes- (automatika a nyitási oldalon van) és toló karos megoldása - illetve létezik a DFA INVERS típus, mely menekülési útvonalakra is használható. Az elektromosság megszűnésekor, vagy tűzjelre a Full Power (FP) típus becsuk és úgy marad, míg az Invers (IN) kinyit és úgy marad.
 • Biztonsági ajtók: Hagyományos tolóajtók, speciális profilrendszerrel és üvegszerkezettel. E típusok profilrendszerébe épített függőleges rúdzárak nehezítik meg a behatolni készülők dolgát. Padlósínnel és „B” fokozatú biztonsági üveggel szinte áthatolhatatlan. Méretei az STA típussal megegyezők.
 • Füstgátló automata ajtók: E speciális szerkezetek ránézésre kicsit robusztusabbnak látszanak hagyományos társaiknál. Erősebb profilrendszerük, megnövelt biztonsági fokú dupla motoros automatikájuk és speciális – alul-felül gumizárást nyújtó - kialakításuk miatt tudják útját állni a füstnek. Maximális méretük 2.000 x 2.500mm.
 • Blue Motion technika: A RECORD kiemelt fontosságúnak tartja az energia megtakarítást. Vadonatúj profilrendszere már hőhídmentes, bár e profil az energia megtakarításának mindössze 7-8 százalékáért felel. A maradék 83-85% a speciális, láthatatlan – motoros záródású gumi- és speciális automata küszöbös - kialakítás, melynek köszönhetően a füstgátló ajtóhoz hasonlóan - bár jóval kedvezőbb áron – képes biztosítani az ajtó zárt állapotában a maximális hőszigetelést és légzárást, mely értékei már erősen megközelítik a körülötte lévő portálszerkezetét! E technológiának köszönhetően biztosítható a 90-93%-os légzárás, mely az automata szerkezeteknél eddig ismeretlen és kivitelezhetetlen fogalom volt.

3. Rögzítési, beépítési szükségletek

A minőségi automata szerkezetek általában önhordók. A legfontosabb pont a beépítésekkor az ajtó mozgató automatikájának rögzítése. Amennyiben nyílás fölé kerül az automatika, úgy e falszerkezetnek kell viselnie az automatika- és az ajtólapok súlyát, mely valójában nem vészes: egy vastagabb gipszkarton szerkezet is elégséges egy átlagos méretű - 1.500 x 2.100mm - ajtó megtartásához. Ennél nagyobb ajtók esetén azonban vagy dupla kartonszerkezet, vagy komolyabb teherbírású falazat szükséges. (A harmonika ajtónál – a tolóajtótól eltérően – annak függőleges profiljai viselik a terhet, így e típusnál még a falszerkezet minősége sem igazán lényeges.)

Amennyiben nyílásba építjük az ajtót, úgy ne feledjük, hogy az automatika magassága még levonódik a nyíláséból (típustól függően 108-150-200mm, harmonika esetén 180mm). Ebben az esetben a teherhordás az automatika jobb és bal oldalán, a nyílás belsejében valósul meg. Ilyenkor például érdemes egy lyukacsos téglaszerkezetnél a téglák elhelyezésére odafigyelni, hogy a rögzítés megoldható legyen.

Beépítés szempontjából kiemelt fontosságú, hogy a padló a teljes mozgási szélességben sík legyen és - amennyiben az ajtólapok fal elé csúsznak el – a falszerkezeten ne legyen semmilyen kiálló elem. Javaslom, hogy automatika magasságnál a 100mm alá lehetőség szerint ne menjen a tervező, mert ebben az esetben erősebb tartószerkezeti szükséglet (kisebb szerkezeti felfekvés) mellett, általában drágább, ám rövidebb élettartamú ajtó építhető csak be annak kisebb- és gyengébb alkatrészei miatt.

RECORD automata ajtó

4. Vezérlési lehetőségek

Az ajtók energiaellátás szempontjából egyformák. 230V váltóáram szükséges működtetésükhöz, általában 2-2,5A lomha biztosítékok használata mellett.

5. Néhány érdekesség

mely automata ajtóknál általában nem standard, ám a RECORD megoldásai között megtalálhatók:

 1. Fénysorompó (rácsukódás elleni védelem) nélküli működés, az ajtószárnyak között átlátó, speciális technológiájú RECORD érzékelőknek köszönhetően. Megnövelt biztonság - kevesebb műszaki elem felhasználásával.
 2. Az ajtó függőleges profiljaiba integrált igen esztétikus, kívülről-belülről használható kampószár, melyből csak a cilinder-betét látszik ki. Ezzel akár 5 pontos zárás is megvalósítható, így szétfeszíthetőség kizárva, esztétikum megemelve.
 3. Nyomógombos (mozgásérzékelők nélküli) üzem esetén, az ajtót nyitó nyomógombokat szintén az ajtószárnyon - süllyesztve - helyezzük el, mely esztétikusabb az eddigi fali kapcsolós módszereknél, s kivitelezésekor nem kell külön kábelezés.
 4. Beléptető rendszer esetén a proxy kártyaolvasót szintén e profilba integráljuk, mely olcsóbb megoldás a korábbiaknál és szintén igen esztétikus. Itt sem kell külön kábelezés.

6. Konklúzió:

Egy modern, jól használható, gazdaságosan üzemeltethető épület ma már elképzelhetetlen automata nyílászárók nélkül. Amennyiben nem kívánja ellátni az épületet az ajtó- és a hő- és füstelvezető rendszerrel szükséges kapcsolat miatt speciális kábelezéssel (a 230V központi megszakításával azok nyithatók), nem akarja a menekülési útvonalakat extra nyílászáró-kiegészítőkkel megtervezni (mint az előző pont), az épület szellőztetését központilag kívánja megoldani (mint az előző pontok), vagy az épület különböző nyílászáróinak pozícióját, állapotát kontrollálni kívánja (központi elhelyezésű kezelő egység), úgy mindenképpen az automata ajtók a megfelelőek. A RECORD ajtók alacsony fenntartási költségei és rendkívül hosszú élettartama, illetve a RECORD Kft. részéről mind az előkészítéskor, mind az utánkövetés ideje alatt nyújtott nagyfokú rugalmasság- és segítség miatt az egyik legjobb választás lehet egy előrelátó tervező, de akár kivitelező számára is.

Jámbor Árpád

ügyvezető

RECORD Ajtó

 

RECORD Ajtó Kft.

MINDIG BIZTOSAN – MINDIG MEGBÍZHATÓAN

www.record.hu 

< >

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?