Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

A vízelvezetés fontossága

Építőanyagok 2011. 03. 18.
Pontszerű vs. Vonalmenti vízelvezetés
Pontszerű vs. Vonalmenti vízelvezetés

Burkolt felületek vízelvezetésének megoldása nagyon fontos feladat. A vízelvezetés megtervezése az alábbi szempontrendszerek összehangolása folyamán alakul ki.

KIALAKÍTÁS (Pontszerű vs. Vonalmenti)

Elsődlegesen tisztázni kell, hogy pontszerű, vagy vonalmenti vízelvezetést érdemes alkalmazni. Pontszerű vízelvezetés esetén a burkolt felületet négy lejtésirányban kell kialakítani. A vonalmenti vízelvezetés esetén maximum két lejtésirány kialakítása szükséges csak. Tapasztalatból tudjuk, hogy több lejtésirány kialakítása esetén nő a kivitelezés költsége, és a tömörítési nehézségek később kellemetlenséget okozhatnak. További költségnövelő tényező a pontszerű vízelvezetés esetén a mélyebb földmunka, illetve a felszín alatti csövezés költségei. Épületszerkezetek esetében (teraszok, erkélyek, többszintes teremgarázsok, stb.) nem csak költségszempont a mély felszín alatti munka, hanem a szűk rétegrendeknek köszönhetően alapvető feladat, hogy minél alacsonyabb rétegrendbe tudjuk elhelyezni a vízelvezető rendszert. A folyóka esetében nyitott gerincű rendszerről van szó, és ezáltal a folyókarendszert egyszerűbb tisztítani, mint a víznyelőket.

RÉTEGREND:

Mélyépítésben ritkán szempont, főként épületek vízelvezetésekor téma a rétegrend. Egyik esetben a födémben nincs technológiai vízszigetelés. A másik esetben pedig egy vagy több technológiai vízszigetelés van a födémben. Ekkor a padlóösszefolyó felső része, illetve a folyóka test a technológiai szigetelés fölött helyezkedik el. A szigeteléshez az összefolyó egység csatlakozik ragasztó, vagy szorító szigetelő karimával. Gyakran kérdésként merül fel, ha egy folyókának nincs fenékesése, akkor hogyan folyik ki belőle a víz. A folyókába kerülő víz szintje el kezd emelkedni a folyókatestben, majd a csőkivezetésnél (a víz ismeri a fizikát) a könnyebb ellenállás irányába megindul az áramlás. Ettől kezdve egy szívó hatás alakul, ki mely biztosítja a víz áramlását vízszintes folyásfenék esetében is.

Horganyzott acélból, vagy rozsdamentes acélból készül perforált oldalkialakítással a Profiline típusú speciális folyóka családot Ezek olyan teraszok, erkélyek vízelvezetésére alkalmas vízelvezető rendszerek, ahol a terasz burkolata vízáteresztő, így a lehullott csapadék egy része a felszínen áramlik, de egy jelentős része a vízszigetelésen folyik. Két struktúra létezik:

  1. Az egyikben a felületet és a vízszigetelést is a folyóka felé lejtetjük, így a folyókába a felső rácson és a perforált oldalon keresztül is bejut a víz. A folyóka pedig egy födémátvezetésen keresztül juttatja a vizet a lefolyó rendszerbe.
  2. A másik esetben a felszínről a folyókába jutó vizet a perforációkon keresztül a vízszigetelésre engedjük. A vízszigetelés van pontra lejtve, ahol szintén egy födémátvezetésen keresztül juttatjuk a vizet a lefolyó rendszerbe.

TERHELÉSI OSZTÁLY:

Következő feladat a terhelési osztály tisztázása. Az alábbi terhelési osztályokat különböztetjük meg épületen kívül, az MSZ EN 1433 szerint: A15, B125, C250, D400, E600, F900.

A terhelési osztályok értelmezése alapvetően jelenti a folyóka, rács, és a beépítési környezet együttes állapotát. Rácsok készülhetnek öntöttvasból, horganyzott acélból, rozsdamentes acélból, és kompozitból.

KIALAKÍTÁS:

Folyókák kialakításánál megkülönböztetünk három fő családot:

  1. Az egyrészes folyókák (Monoblock) esetében a folyókatest és a rács egy egységet alkot. Utak keresztirányú vízelvezetésére, extrém nagy terhelésre minden esetben a Monoblock rendszert érdemes alkalmazni. A színesfém gyűjtőknek sem kínálunk kísértést a rácsokkal. 
  2. A kétrészes folyókák a klasszikus vonalmenti vízelvezetők, folyókatestből és rácsból állnak. Különböző mélységűek és lejtéskialakításúak lehetnek. Épületek járható tető felületeinél, teraszoknál, erkélyeknél a vízszigetelés felett jellemzően csak 10-15 cm áll rendelkezésre a vízelvezető rendszer részére. Ezen okok miatt jellemzően épületszerkezetek vízelvezetésére lejtés (fenékesés) nélküli, alacsony beépítési magasságú folyókákat kell beépíteni. Ezek jellemző beépítési magasságai 6-8-10-12 cm. Vízelvezetési biztonságot növeli, ha a folyóka szélességét nagyobbra vesszük. Tipikus folyókaszélességek a 100, 150, 200 és 300 mm.
  3. A résfolyókák előnye, hogy a felszínen nem jelenik meg a rács, hanem csak egy általában 20mm széles rés. Építészeti szempontból kínál esztétikus, rejtett műszaki megoldást. Az egyrészes és résfolyókák esetében a tisztíthatóság tisztító aknák segítségével történik. Jellemzően térburkolattal, terméskővel burkolt felületek vízelvezetésére alkalmazzák. A rendszer gyakorlatilag ugyanolyan, mint a kétrészes folyókák, hisz folyókatest és réskeretből állnak. A folyókatest lehet 100 és 150 mm szélességű standard, vagy alacsonybeépítési magasságú Multi V típusú folyóka lejtéssel, vagy lejtés nélküli változatban. A réskeret magassága típustól függően 105-108 mm, készülhet horganyzott vagy rozsdamentes acélból.

ALAPANYAG:

Kültéri folyókák esetében a leggyakrabban alkalmazott a polimerbetonból készült folyókarendszer. A polimerbeton kötőanyaga nem cement, hanem műgyanta, így olyan anyagot kapunk, amely tökéletesen egyesíti a beton és a műanyag minden előnyös tulajdonságát. Nagyon jó fizikai-szilárdsági tulajdonságai mellett tökéletesen ellenáll a sós lé maró támadásainak, illetve a fagyveszélynek is. A polimerbeton egyik leglényegesebb fizikai tulajdonsága, hogy szerkezete nem vízfelvevő. Ez az egyik alapfeltétele, hogy víztömör vízelvezető rendszert alakíthassunk ki. A folyókák egymáshoz csatlakozásánál tömítő horony van a folyókatestekben. Ezeket műgyanta bázisú tömítő anyaggal kitömítve tökéletesen vízzáró folyókarendszert alakíthatunk ki. Épületszerkezetek esetében ez alapvető fontosságú feladat. Ne engedjük, hogy olyan folyókára váltsa ki a kivitelező a vízelvezető rendszert, amely nem tehető teljesen víztömörré.

LEJTÉS:

Folyókák alkalmazása esetén feltétlenül említést kell tenni a folyókák lejtésének kialakításáról. Alapvetően négy lejtési viszonyt különböztetünk meg. Az egyik lehetőség szerint a terep esésével együtt van lehetőség a folyóka lejtésének kialakítására. Ebben az esetben terepesésről beszélhetünk. Ha a rétegrend korlátozott, akkor alacsony beépítésű folyókákat alkalmazunk, lejtés nélkül. Ha van lehetőségünk mélyebb folyókaelemek alkalmazására, akkor van mód a folyóka fenekének lejtésére. Egyik lehetőség a lépcsős fenékesés, amikor több méteres szakaszokat 5 cm fenékszint különbséggel szerelünk egymásután, és ezek az 5 cm-es lépcsők biztosítják a lejtést a kivezetésig. A legideálisabb megoldás természetesen a beépített fenékesés, mely polimerbeton folyókák esetében 0,5%-ot jelent. Ebben az esetben a folyókák sorszámozottak.

< >
ACO Kereskedelmi Kft.
http://www.aco.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Felszíni vízelvezető rendszerek, folyókák

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?