Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

ThyssenKrupp Építőelemek Kft. - Additív Födém

Szerkezeti rendszerek 2011. 02. 21.
Hoesch Additív födém szerkezeti kialakítása - ThyssenKrupp Építőelemek Kft.
Hoesch Additív födém szerkezeti kialakítása - ThyssenKrupp Építőelemek Kft.

A ThyssenKrupp Építőelemek Kft. által forgalmazott termékek egyik speciális fajtája a Hoesch Additív födém. Nagy fesztávok. gyors födéme, ami egyesíti a hagyományos acél és a vasbeton építmények előnyeit.

A tervezők manapság különösen kedvelik teherhordó födémlemezként a trapézprofilokat. Ez lehetővé teszi a teljes födémkonstrukció acélszerkezetek építésére jellemző gyors szerelését anélkül, hogy a betonozás alatt  az építést zavaró alátámasztó állványzatra szükség lenne. Az így létrejövő nagy fesztávokkal a teljes szerkezet igen gazdaságossá válik.

Formailag a tetőelem a Hoesch TRP 200 profillal megegyező keresztmetszetű. A tényleges 205 mm profilmagasság jelentős hajlítási határteherbírást eredményez, és lehetőség van betonozás közben 5,5 m fesztávig közbenső megtámasztás nélküli áthidalásra.

A vasbetonlemez kialakításával alulbordás födémnek megfelelő szerkezetet kapunk.  

Additiv Fodem 

A magas gerinc statikailag jelentős, hasznos szerkezeti magasságot ad, amivel kis vasalási hányad érhető el.

A Hoesch Additív födém ca. 5 kN/m2 hasznos terhelésig gyakorlatilag nyírási vasalást nem igényel. A födém és a tartó kapcsolata egy speciális, egyedi fektetéssel, „befüggesztéssel” jön létre. A Hoesch Additív födém egy tömör négyszög-keresztmetszetű rúdra fekszik, ami a teherhordás irányára merőleges tartó felső övére van hegesztve, oldalirányban konzolosan kilógatva. Ezen konzolok hívatottak a lemezek befüggesztését biztosítani és viselik a betonozás közbeni terheket. A TRP 200 profilok  tartószerkezeti síkba vannak süllyesztve, mivel a már említett konzolokon fekszenek fel. A tartó felső övén a hegesztett acéldübelek  problémamentesen elhelyezhetők, a befüggesztett lemezek  ezt nem akadályozzák. Az acélrudak ferdén  is felhegeszthetők, lehetővé téve olyan födémgeometria kialakítását, ahol a teherhordás, valamint a tartószerkezet tengelyének szöge a derékszögtől eltér. Ezek az acél dübelek együttdolgozást biztosítanak a vasbeton lemezzel.

A klasszikus vasbeton építészetben megvalósuló parkolóházak, valamint a többszintes épületek pl. vásárcsarnokok, irodaházak, középületek kivitelezése különösen előnyös felhasználási területet biztosít a Hoesch Additív födém számára. Összehasonlítva a monolit vasbeton födémmel, a gyors, jellegzetesen könnyűszerkezetes építési mód mellett, kis szerkezeti magasság adódik, jelentős súlymegtakarítást lehet elérni. A beton mennyisége ca. 60% az azonosan megfelelő vasbeton szerkezethez képest.

A parkolóházak építésénél különösen kedvező, hogy a betonozás alatti közbenső megtámasztás elhagyása rendkívül kedvezően hat a betonrepedések kialakulásának csökkentésére. Előnye továbbá, hogy szerelése daruzást nem igényel, a profilból adódó hosszanti bordák a szükséges installációk elhelyezésére kitűnően alkalmasak.

Méretezését két állapotban kell elvégezni. Az első a betonozás közbeni állapot. Ekkor a lemez (mint zsaluzat) (TRP 200) viseli a fellépő terheket közbenső megtámasztás nélkül. A második az üzemi állapot, ahol az igénybevételeknek megfelelően méretezett vasalással kialakított monolit födém veszi át döntően a teherhordó szerepet. Valójában a két teherhordó szerkezet hajlítási teherbírása egyszerűen összeadódik. (A profillemez teherbírása teljes mértékben kimerül, a maradék  igénybevétel a vasbetonlemezt terheli)

A Hoesch Additív födém tartozékai a négyszög keresztmetszetű acélkonzolok, a műanyag profillezáró sapka  amit 10°-os szögben kell a profilvégekre helyezni, megakadályozva a beton kifolyását, és a „z” tömitőprofil.

A fentieket összegezve a ThyssenKrupp Építőelemek Kft. termékpalettáján a Hoesch Additív födém a mai kor magas elvárásainak megfelelő termék mely biztosítja korszerű épületek  gyors, igényes és minden szempontból gazdaságos kivitelezését.

ThyssenKrupp Építőelemek Kft.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Födémek

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?