Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Szintetikus pályák

Az 1968-as mexikói és az 1972-es müncheni olimpiai versenyeket már szintetikus pályákon rendezték meg. A müncheni pályákat a Rekortán GmbH gyártotta. Ez az elnevezés ma is - a cég megszűnése ellenére - a szintetikus pályák gyűjtőfogalmaként, közkeletű elnevezéseként működik.

Manapság több tucat cég gyárt anyagot és épít pályát saját maga vagy képviselői, felhasználói útján. A legnagyobb alapanyaggyártók a teljesség igénye nélkül: Polytan, Sika, Conica, stb. Magyarországon gyakorlatilag valamennyi gyártó jelen van, termékeivel, helyi képviselőivel, felhasználóival.

Egy dolog közös, a kialakult pályaépítési technológia. A sportági szövetségek szabályai, minősítési eljárásai egymáshoz nagyon hasonló vagy szinte azonos pályaépítési anyagok és technológiák létrejöttét eredményezték.

A szintetikus pályák aszfaltra vagy beton alapra, esetleg aszfalthelyettesítő szintetikus alapra épülhetnek. Az alap sík: 4m-es léc alatt 4 mm-nél nagyobb ék nem szabad, hogy elférjen. Az alap lehet vízzáró vagy vízáteresztő, ami attól függ, hogy milyen a pálya szintetikus részének a szerkezete.

A kialakult technológiák szerint a szintetikus pályák többfélék lehetnek: 

PUR tiszta poliuretán anyagú pályák - pl. Polytan PUR

A vízzáró alapra elterítjük a folyékony poliuretánt és a színezőanyagát, majd reciklált gumi granulátumot szórunk a még folyékony anyagba, amely elsüllyed benne. Az anyag megkötése után a kívánt vastagságnak megfelelően megismételjük a rétegek hízlalását. A pur jellemzően erősen igénybevett felületek - pl. atlétikai pályák - anyaga.

Szendvics szerkezetű pályák - pl. Polytan M

Un. finischerrel reciklált fekete gumi granulátum és poliuretán keverékéből 10mm vastag réteget képezünk lehetőleg vízáteresztő aszfalton, amelyet a felület réseit lezáró anyag elsimításával vízzáróvá teszünk. Erre 3,5-4mm vastagságban PUR réteget viszünk fel. Az elkészült pálya főleg atlétikai pálya, de lehet nagy igénybevételnek kitett multifunkcionális sport felület is.

Multifunkcionális egyrétegű pályák - pl. Polytan SE EPDM

Gumi granulátum és poliuretán keverékéből 8-25mm vastagságú réteget terítünk finischerrel. Az alap lehetőleg vízáteresztő aszfalt.

Multifunkcionális kétrétegű pályák - pl. Polytan S

Lehetőleg vízáteresztő aszfaltra kell építeni. Az alsó réteg fekete újrahasznosított gumi granulátum, a felső EPDM és poliuretán keverékéből finischerrel készül, 15-25mm vastagságban. Takarékossági okból használunk fekete granulátumot. Vízáteresztő szerkezet, sportjátékok, testnevelés általános céljainak megfelelő UV stabil, időjárásálló felület.

Spray Coating  szórt felületű pályák - pl. Polytan WS

A pályaalap fekete gumi granulátum és poliuretán, finischerrel terítve a kívánt vastagságban. Majd egy speciális szórógéppel poliuretán és gumi granulátum keveréket juttatunk a felületre. Vízáteresztő szerkezet, sportjátékok, testnevelés általános céljainak megfelelő UV stabil, időjárásálló felület.

Természetesen az ismertetett általánosan elterjedt módszereken túl egyéni technológiák és megoldások is léteznek, amelyek általában nem felelnek meg a nemzetközi sportszervezetek szabályainak.

A műfű

Az ember már a Holdon járt, amikor 1975-ben Nyugat-Berlinben az első műfüves pálya megépült. A műfüves pályák kialakulásának a füves sportágak által támasztott igények megfogalmazódása volt a motorja és gerjesztője: tartósság, időjárástól független minőség, stb.

A műfű a szőnyeggyártásban ismert hurkolási technológiával készül. A műfű szálak mennyisége az egy csomóban levő szálaktól, illetve a csomók számától függ. A műfüvek beazonosítására a műfű adatlap szolgál, amely a fenti adatokon kívül kitér a szálanyag súlyára, az 1 m²-ben lévő szálak és csomók számára, a műfű vízáteresztő képességére stb.

A füves sportágak - labdarúgás, gyeplabda, rögbi - mára kidolgozták és engedélyezték, hogy a sportág versenyei milyen feltételek esetén bonyolíthatók le műfüves pályán, illetve milyen minőségi elvárások vannak a műfű alkalmazása esetén. Ennek ellenőrzését független minőségvizsgáló szervezetekre bízták, amelyek pozitív szakvéleménye feltétele a versenyek műfüvön történő lebonyolításának.

A műfű pálya alapja lehet: beton, aszfalt, döngölt kőalap. A műfű anyaga korábban PP, manapság PE. A szálak lehetnek un.

  • fibrilált (a PP vagy PE fóliát 10-20mm szélességűre hasítják és ezt megsodorva vagy anélkül alkalmazzák, mint szálat)  vagy
  • monofil (extrudált szálak).

A szálak keresztmetszetének formája a gyártótól függően különbözik. A műfű vastagsága,  szálhossza szintén gyártóspecifikus tulajdonságok. A műfű esztétikai kategória, mivel a játék a műfű töltésén történik. Kezdetben a pályák csak homok töltést kaptak (0,3-1,2mm), azaz a játék a betömörödött homokon történt. A következő lépés a hosszabb szál, a homok és a 0,5-2mm gumi granulátum töltés. A homok a pálya lesúlyozására szolgál, a granulátumon folyik a játék. Világossá vált, hogy a pálya rugalmasságát a műfűbe töltött gumi granulátummal nem lehet tovább növelni. A megoldást a rugalmas (elasztikus ) alap adja, ami a műfű alapra egy 15-35mm vastagságban terített reciklált gumi granulátumból és poliuretánból készült, finischerrel terített réteg.

Landscaping: környezet formálás. Ez a műfű újra teret nyerő felhasználása, amely a mai technológia mellett tökéletes, szemet megtévesztő felületek kialakítását teszi lehetővé olyan fokozottan igénybevett helyeken, amelyek a természetes növényzet számára alkalmatlanok.

< >

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?