Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Ecose Technology - az egészséges szigetelés a Knauf Insulation-tól

Hőszigetelés 2010. 07. 01.
A hőszigetelés anyaga az új Ecose® technológiával készült üveggyapot
A hőszigetelés anyaga az új Ecose® technológiával készült üveggyapot

A Knauf Insulation széles termékskálájából az építőipar minden ágazatához tudunk kiváló minőségű szálas hő- és hangszigetelő anyagokat ajánlani.

Kiemelkedő újításunk az öt éves kutatómunka eredményeként tavaly ősszel bevezetett Ecose® Technology, amely a hatékony hő- és hangszigetelés mellett nagy előrelépés a környezet és az egészség védelmében is. Az üveggyapot gyártásához a korábbi fenol-formaldehid gyanta helyett forradalmian új, növényi alapanyagú kötőanyagot használunk, amelynek jellegzetes, barna színéről a termék már első pillantásra felismerhető. Az új technológiának köszönhetően a piac egyetlen természetes kötőanyagú, akril- és formaldehidmentes szálas hőszigetelő termékcsaládját kínáljuk a felhasználóknak. Beltéri alkalmazás esetén ennek kiemelt jelentősége van.

Az új technológiával készülő üveggyapot nem szúr, könnyebben vágható, puhább, nem porzik – és nem utolsósorban az ára is változatlan.

Az Ecose® termékek leggyakoribb alkalmazási területei:

1. Magastetők szigetelése

Fűtetlen padlástérben a hőszigetelő anyagot csak le kell teríteni, majd járófelülettel lefedni. Ilyen célra, vízszintes felületre könnyebb, olcsóbb anyagot is használhatunk (λ = 0,44 W/mK). Tetőtérbeépítésnél a szarufák közötti részt kell kitöltenünk szigetelőanyaggal, de szükség lehet a szarufa alatt vagy felett egy második vagy akár harmadik réteg keresztirányú szigetelőanyagra is. Illesztéseknél fokozottan ügyeljünk a szigetelés folytonosságára, ami eltolt hézagok alkalmazásával megvalósítható. A szigetelés összeroskadásának megelőzése céljából itt a ferde felületekhez ajánlott termékeket javasoljuk (λ = 0,42 W/mK).

2. Hangszigetelés

Az épületek hőszigetelése mellett kiemelten fontos célként kezeljük a környezeti zaj csökkentését, melyre hatékony módszer a szálas szigetelőanyagok alkalmazása. Gyors, termelékeny munkavégzést tesz lehetővé, ugyanakkor a hagyományos szerkezetű, szilikát anyagú falakkal egyenértékű akusztikai tulajdonságokat kínál. Szerelt válaszfalakban, lakáselválasztó falakban, födémekben általánosan elterjedt a használatuk. Válaszfalaknál rögzítőtüskékkel vagy más módon szintén meg kell előzni az üveggyapot összeroskadását. Ilyen területeken – különböző hőmérsékletű helyiségek válaszfalai kivételével – nem a hőszigetelő képesség a fontos, hanem az „α” hangelnyelési tényező és az áramlási ellenállás. Az akusztikai célra készülő termékek esetében ezeket a tulajdonságokat a gyártók közlik a CE jelöléseken. A falszerkezeteket és szálas szigetelőanyagokat az MSZ 15601-1.2007 szabványban előírt hangszigetelési követelmények figyelembe vételével kell kiválasztani.

A szigetelés vastagságán azért sem érdemes spórolni, mert a szigetelőanyag ára a szigetelés teljes beruházási költségének általában az egyharmada. A többit az állványozás, a munkadíjak, egyéb anyagok teszik ki. Néhány centivel vastagabb anyag nem fogja számottevően megdrágítani a szigetelést, viszont jelentősen csökkenti gázszámlánkat.

A Knauf Insulation hosszú évek óta munkálkodik azon, hogyan lehetne a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni az épületek fűtésére használt energiaszükségletet - amint tudjuk, a világ energia fogyasztásának jelentős részét erre fordítják. Azt valljuk, hogy a fel nem használt energia a legolcsóbb – tehát minél jobban hőszigeteljük épületeinket, annál kevesebb tüzelőanyagot használunk. Ez a hozzájárulásunk a globális felmelegedés elleni harchoz.

< >
Knauf Insulation Kft.
http://www.knaufinsulation.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?