Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Blog

< >

Változó alaprajz

Tervrajz készítés 2017. 10. 31.
Étkező-nappali-konyha 50 m2 alapterülettel
Étkező-nappali-konyha 50 m2 alapterülettel

Frissítés: 2020. 06. 23.

A családiház alaprajzok alig változnak, gondoltam korábban, és sokáig valóban így is volt. Az utóbbi években azonban már észrevehetőek a változások.

A napokban belenéztem pár, évtizedekkel ezelőtt készült családi ház tervembe. Én magam is meglepődtem. A helyiségek funkciója, csoportosítása, alapterülete, tájolása gyakorlatilag megfelel azoknak a szempontoknak, amelyeket ma is figyelembe veszünk a tervezésnél. Az egyterű étkező-nappali-konyha, a hálószoba-blokk a szülői hálóval és inkább kisebb, de több gyerekszobával, a dupla garázs, mosóhelyiség, szauna, kondiszoba, gépészeti (korábban kazán) helyiség nem mai találmányok.

Természetesen csak az elvi alaprajzi rendszerre, a funkcionális kialakításra gondolok, mert a mai alaprajzok, - követve az építészeti stílust – sokkal kevésbé tagoltak, lényegesen letisztultabbak a korábbiaknál, és a hőszigetelés miatt a falak is sokkal vastagabbak.

Kétségtelen, hogy az alaprajz a családiház tervek legidőtállóbb eleme. A mindenkori építészeti divatot követő külső megjelenés sokkal gyorsabban avul, mint egy jól funkcionáló alaprajz.

Az utóbbi évek jellemző alaprajzi változásaiból most két olyan dolgot emelnék ki, amit az építtetőnek érdemes előre átgondolkodnia, mielőtt építészhez fordulna.

Az egyterű konyha-étkező-nappali korábban többnyire azt jelentette, hogy az egyes helyiségek - de leginkább a konyha - saját, lehatárolt területtel rendelkeznek, csak éppen össze vannak nyitva, nincsenek falakkal, ajtókkal elválasztva. Ezt a teret egyidőben több családtag, több célra is használhatja, ami például zajjal jár: főzés, TV nézés, vendégfogadás, munka, játék, zenehallgatás, vagy akár a közlekedés is, mivel számos további helyiség innen közelíthető meg. Így könnyen elképzelhető, hogy a családtagok zavarják egymást. A konyha sem mindig úgy néz ki, mint a lakberendezési magazinokban.

Ez a fajta kialakítás magában rejtette azt a lehetőséget, hogy ha egy családnál a használat során mégsem vált be az egyterű megoldás, a későbbiekben viszonylag egyszerűen meg tudták oldani a leválasztást.

Ma számos alaprajzon egyértelműen látszik az a törekvés, hogy mindhárom funkció ugyanabban a térben - egy szabályos téglalap, vagy „L” alakú helyiségben - helyezkedjen el, mindenféle lehatárolás nélkül. Igény a divatos konyhasziget is, ami többnyire azzal jár, hogy a főzőlap és a vízvételi hely nincs azonos konyhapulton.

Ez az elrendezés kétségtelenül nagyvonalúbb, látványosabb térélményt nyújt, mint az előző. Az építtető döntése, ismerve saját életvitelét, hogy ezt választja-e, vagy a másik, biztonságosabb megoldást. Kérdés persze, hogy ha valaki fiatalon építkezik, mennyire képes mindezt előre látni.

A másik a szülői háló.

Korábban a szülői háló a hálószobák előtti közlekedőből nyílt, és jellemző volt a gyerekszobákkal közös fürdőszoba is. A ruhák tárolása leginkább a hálókban elhelyezett gardrobszekrényekben történt. Ma már gyakori - hasonlóan, mint egy szállodai szobánál -, hogy a szülői háló előtt van egy plusz előtér. Ebből nyílik a saját fürdőszoba, illetve egy különálló gardrobhelyiség. A gyerekszobákhoz pedig külön zuhanyzó vagy fürdőszoba tartozik. Ha van rá hely és anyagi lehetőség, akkor ezzel maximálisan egyet tudok érteni.

Hálószoba-zuhanyzó-előtér 23 m2 alapterület

Szülői háló előtérrel és zuhanyzóval 23 m² alapterülettel

Van azonban egy másik, terjedő szokás is ezzel kapcsolatban, ami azért eléggé megkérdőjelezhető: a szülői háló rész, a hozzá tartozó fürdővel és gardrobbal együtt átkerül a lakás egy, a gyerekszobáktól távol eső pontjára. Ez egy nehéz kérdés, van, ami mellette szól, van, ami ellene. Van olyan életkor, mikor a gyerekek igénylik a szülők, később a nagyszülők közelségét, a kamaszkor és az otthon lakó felnőtt gyerek viszont már eléggé próbára tudja tenni a szülők tűrőképességét.

Nekem ez utóbbi megoldás nem szimpatikus. Szerintem a külön előtér és fürdő kellően szeparálja a szülői hálót a gyerekek minden életkorában, de természetesen ez is egy olyan dolog, amit az építtetőnek kell átgondolnia. Használat közben aztán kiderül, jól döntött-e.

Szabó Adrienn okl. építészmérnök


 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Tervrajz készítés, háztervezés

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Árpád-kori építészeti hagyományok Szepes és Sáros megyében I-II.

Építészettörténet 2023. 11. 27.

A kötet első része a Szepes és Sáros megyei építészeti emlékek részletes bemutatását és elemzését tűzi ki célul. A kötet második része az egyes emlékek szakszerű katalógusát tartalmazza, feltüntetve a releváns írott forrásokat, a szakirodalmi hivatkozásokat, az egyes épületek leírásával és datálásával

A kertészkedés öröme

Kertépítés 2023. 05. 08.

"Kötelező olvasmány minden lelkes organikuskert-művelő számára" Alan Titchmarsh, A kertész leszek népszerű szerzője

Monty Dont, A kertész kertje című sorozat szenvedélyes kertművelőjét és szemet gyönyörködtető birtokát a magyar tévénézők is jól ismerik. A neves brit kertész hosszú pályafutása során mindvégig arra törekedett, hogy a természettel összhangban, vadon élő állatokkal körülvéve nevelgesse csodálatos növényeit

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?