Utolsó frissítés: 2021-07-06

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Blog

< >

Mekkorák legyenek a hálószobák?

Tervrajz készítés 2017. 11. 21.

Még a kisebb méretű családi házak tervezésénél is jellemző az igény arra, hogy legyen fekhelymentes nappali, szülői hálószoba, illetve a gyerekeknek egy-egy külön szoba.

Kérdés, hogy abban az esetben, ha takarékoskodni kell az alapterülettel, mekkora legyen a hálók minimális alapterülete?

A minimális alapterület meghatározásánál nem elég abból kiindulni, hogy milyen bútorokat szeretnénk elhelyezni a hálóban, illetve abból, hogy a mai jogszabályok szerint a szoba minimális alapterülete 8 m². Az OTÉK 253/1997 Korm. rendelet) ugyanis szabályozza a helyiségek légtérfogatát is:

A 85§  (4) a) szerint a szobákban 15m³ légtérfogat biztosítandó személyenként. Tehát a kétszemélyes hálóban 30 légköbmétert kell biztosítani, ami például annyit jelent, hogy a gyakran alkalmazott 2,70 m-es belmagasság esetén a szülői hálónak legalább 11,12 m² alapterületűnek kell lennie, hogy megfeleljen a vonatkozó építési jogszabálynak. Értelemszerűen, ha nagyobb a belmagasság, csökkenhet az alapterület, míg ha kihasználnánk azt a lehetőséget, hogy a hálószoba minimális belmagassága elvileg 2,20 m is lehetne, akkor ehhez legalább 13,64 m² alapterület tartozik. Egyfős gyerekszobáknál viszont csak 15 légköbmétert kell biztosítanunk, ami annyit jelent, hogy ennél a helyiségnél még a 2,20-as belmagasságnál is megfelelne a minimális, 8 m²-es szobaméret (természetesen csak elvileg, mert ez nem egy túl kényelmes méret).

Felmerül persze a kérdés a légtérfogattal kapcsolatban, hogy mi a helyzet a ma már gyakori rekuperátor alkalmazása, tehát a mesterséges szellőztetés esetén, ez esetben is betartandó ez az előírás? Erre az OTÉK nem ad választ.

Gyerekszoba

Nézzük először, mit tud egy 8,00 m²-es gyerekháló:

Gyerekháló 8 m2

Gyerekháló 8,00 m² alapterülettel

A képen látható hálónál úgy választottam meg a méreteket, hogy minden falfelület bútorozható legyen, de még egy ilyen ideális esetben is látszik, hogy ez a szoba elég szűkös, csak a legfontosabb berendezési tárgyaknak jut benne hely. Ha van rá lehetőség, ennél mindenképpen nagyobb gyerekszobát építsünk, hiszen a gyerekek itt nemcsak alszanak, hanem játszanak, tanulnak, itt fogadják a barátaikat.

Gyerekháló 10,5 m2 alapterülettel

Gyerekháló 10,5 m² alapterülettel

Egy 10,5 m² körüli alapterületű gyerekszoba már sokkal élhetőbb, marad hely a játékra, illetve a későbbiekben akár egy kihúzható ágy is elfér benne.

8 és 12 m2-es háló

Sokat számít 2,5 m² - egymás mellett a 8 és a 10,5 m²-es gyerekháló

Tolóajtóval összenyitott gyerekszobák

A kisméretű gyerekszobák tolóajtóval összenyithatók - több hely lesz a játékra

Szülői háló

Induljunk ki az előzőek szerint meghatározott minimális, a belmagasságtól is függő alapterületből, illetve a szoba berendezéséből. Bár vannak 1,60 m széles ágyak is, a kétszemélyes ágynál, ha csak egy mód van rá, inkább az 180x200 cm matracszélességet vegyük figyelembe. Az ágykeret mérete gyártótól függően különböző lehet, én a matracnál 5-5 cm-rel nagyobb ágykeret méretet vettem figyelembe.

Hálószoba 11.50 m2 Szülői háló 11,50 m² körüli alapterülettel

A minimálisnál alig nagyobb alapterületű, de megfelelő szélességű közlekedő sávokat tartalmazó hálóban csak egy gardrobszekrény és a dupla ágy elhelyezésére van mód, a falfelületek üresen maradnak. Probléma, hogy ennyi szekrény két fő részére nem elég, a lakás más részein további kiegészítő ruhatárolás szükséges. Ha több tárolási lehetőséget szeretnénk a hálóban, két módunk van rá: 

  • Ha a hálónk nagyjából akkora, mint a fenti képen, kompromisszumok árán tehetjük meg - keskenyebbre vesszük a közlekedő területeket, és/vagy 1,80 m helyett 1,60 m széles az ágy. Ha megfelelőek a helyiség arányai, az így nyert alapterületen elhelyezhető még egy keskenyebb tároló felület.
  • A másik lehetőség, hogy növeljük a szoba alapterületét. A következő képen jól látszik, hogy elég plusz 2,5 m² ahhoz, hogy maradjanak a kényelmes közlekedők, és valamennyi falfelület hasznosítható legyen.

 Hálószoba 14,50 m2

Szülői háló 14,5 m² körüli alapterülettel

Végül nézzük azt az évek óta terjedő, számos előnnyel járó, de nem kifejezetten helytakarékos megoldást, mikor a szülői háló nem közvetlenül a hálók előtti folyosóról nyílik. Kellő szeparáltságot biztosít a külön kis előtér, amit egy gardrobszoba és egy saját fürdő egészít ki. Nézzük, nagyságrendben mekkora terület szükséges ehhez:

Hálószoba külön előtérrel, fürdővel, gardrobbal Szülői háló külön gardrobbal, fürdővel, 22,5 m² körüli alapterületen

Háló-gardrob-zuhanyzó

A szoba méretét vegyük itt is legalább akkorára, mint ami a szükséges légtérfogat szerint minimum szükséges. Ehhez adódnak hozzá a kiegészítő helyiségek, ezek alapterülete együttesen nagyjából annyi, mint maga a szoba.

Ha van rá anyagi lehetőség, természetesen érdemes a méreteket növelni. Fontos azonban, hogy ezt mindig a berendezés, bútorozás ismeretében tegyük meg, hogy ne a felesleges, hanem a jól kihasználható négyzetméterek számát növeljük.

A fentiek olyan hálószobákra vonatkoznak, amelyek nem tetőtérbeépítésben találhatóak, tehát nincs ferde tetőtéri mennyezetük. Ha egy helyiség, jelen esetben hálószoba tetőtérben található, az 1,90 m alatti területek – amelyeket a hasznos alapterületbe nem kell beszámítani - további bútorozási, tárolási lehetőségeket biztosítanak, így négyzetmétereket nyerhetünk. Egy 8 m²-es hasznos alapterületű tetőtéri gyerekháló, kiegészítve az alacsonyabb belmagasságú területekkel, lényegesen tágasabb, mintha ezt az alapterületet vízszintes mennyezettel építjük meg.

Igaz, a vonatkozó jogszabály nem tér ki arra sem, hogy a szükséges légköbméter számításánál figyelembe lehet-e venni tetőtéri hálószoba esetén az 1,90 m-nél alacsonyabb belmagasságú területek feletti légteret, azonban nem is zárja ki azt. Így elvileg a szülői háló is kisebb lehet az előzőekben kiszámolt alapterületnél, ha a tetőtérben épül meg. Tapasztalatom szerint azonban jó pár éve már, hogy a tetőtérbeépítés kevésbé népszerű, ezért az ebben rejlő lehetőségekre most nem is tértem ki.

Szabó Adrienn építész

 

Kapcsolódó cikkek:

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Lakberendezés

Szakkönyv

Régi házból új otthon - Praktikus tanácsok és tanulságos történetek házfelújítóknak

Építkezőknek 2021. 06. 18.
Biztosan nem vagyok egyedül a régi házak iránti rajongásommal. Mivel ez a tevékenység kikapcsol, akkor is keresem az eladó, felújítandó gyöngyszemeket, ha egyáltalán nem szándékozunk házat venni. Időről időre megdöbbent, mennyi csodás épület van hazánkban, amely mind arra vár, hogy valaki meglássa benne leendő otthonát, és rombolás helyett megpróbálja visszaállítani régi, megkopott fényét

Épületrehabilitáció - Tartószerkezetek helyreállítása, átépítése és megerősítése

Felújítás 2021. 05. 26.

A kötet elsősorban szakembereknek készült, de építeni, felújítani vágyók és készülők is sok ötletet meríthetnek belőle. A szerző tárgyalja az építési módokat az 1800-as évektől kezdve 1980-ig, szisztematikusan végigveszi az alapvető tartószerkezeteket, részletesen tárgyalja az épület-felújítások során a legtöbb feladatot adó tipikus szerkezeteket, végül két gyakori feladatkört jár körül, az emeletráépítést és a tetőtér-beépítést

Miért ott van a szék?

Lakberendezés 2021. 05. 19.
TÉR-LÉLEK-TAN című sikerkönyve után Trom Kata ezúttal a fizikai és lelki tereink közötti átjárásról árul el számunkra izgalmas összefüggéseket. Mit mesél az otthonunk? Miért épp oda tettük a bútorokat, ahol most vannak? Milyen a különböző helyiségek alaprajza, berendezése, és milyen e helyiségekben a mozgásterünk? Mi alakítjuk ki a tereinket, vagy azok is alakítanak minket?

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?