Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Élménybeszámoló, Monte Rosa expedíció Erőss Zsolttal

Hírek 2011. 02. 15.

Szakmai előadássorozat keretében mutatják be a magyar Monte Rosa expedíció résztvevői az egyedülálló építészeti megoldásokat rejtő, svájci autonóm menedékházat

Pécs/Budapest – 2011. február 15. 

Élménybeszámolót indít a Holcim Hungária Zrt., a magyar Monte Rosa expedíció szervezője. Az expedíció tagjai bemutatják a svájci Alpokban épült, Zürichi ETH Egyetem diákjai által tervezett autonóm menedékházat, mely az élelmiszereken és a főzéshez használt gázon kívül mindent képes előállítani. Fény derül a Hegyikristály titkaira, a kis szobák nagy előnyeire, és megtudhatjuk, miért óriási lehetőség a hazai építészeknek a 2011. március 23-án záródó, 2 millió USD összdíjazású Holcim Awards nemzetközi építészeti verseny.

Az élménybeszámoló második állomása Pécs, ahol a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karán Martinkó József, építészkritikus és Márta Irén, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Építészetért Közhasznú Egyesület alelnöke, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója tartanak előadást 2011. február 17-én.

A február tizedikén indult élménybeszámoló sorozattal motiválni szeretnék a fiatal építészeket, hogy benevezzenek a Holcim Awards világversenyre.

A Zürichi ETH Egyetem oktatói és hallgatói négy szemeszteren át tervezték a minden szempontból korszakalkotó fenntartható menedékházat, mely elnyerte a Holcim Awards 2008-as Európai regionális döntőjének bronzérmét. A Holcim Awards olyan innovatív építészeti projekteket és elképzeléseket támogat, melyek szélesítik a fenntartható építészetről kialakított hagyományos felfogást.

Az épület a svájci Monte Rosa csúcsnál, 120 férőhellyel 2009-től várja a túrázókat és a hegymászókat. A Monte Rosa menedékházat úgy alakították ki, hogy energiaszükségletének mintegy 90%-át a Napból nyerje. Az ivóvizet a gleccser olvadó jégtömbjeiből nyerik, és egy nagy víztározóban tárolják 40 méterrel a menedékház felett.

Az 5 szintes kristály formájú épület rozsdamentes acél alapokra épült, a spirális belső kialakítás teljes egészében fából készült, kívülről pedig ezüstszínű alumínium lemezekkel burkolták. Az épület formája és színe miatt a Hegyikristály becenevet kapta.

Az expedíció során az, épület műszaki megoldásainak tanulmányozása után Martinkó József a következőképpen nyilatkozott: „Városlakó emberként lenyűgöző volt szembesülni a természet hihetetlen dimenzióival. A Monte Rosa menedékház építészetileg és működését tekintve is tökéletesen belesimul környezetébe.”

Lehetőség a hazai építészek előtt

2010. augusztus 15-én, indult el a Monte Rosa expedíció Magyarországról azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a Holcim Awards nemzetközi verseny 3. fordulójának kiírására, a fenntartható építészetre, valamint hogy bemutassa az egyik nyertes projektet. Az expedícióban részt vett Erőss Zsolt is, minden idők legeredményesebb magyar hegymászója. A csapat augusztus végén tért vissza Budapestre és tagjai azóta több fórumon is lehetőséget kaptak arra, hogy beszámoljanak élményeikről és bemutassák a passzívház természetbarát és fenntartható működési mechanizmusát. A Holcim Awards fontosságát Márta Irén, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója is hangsúlyozta miután az expedíció tagjaként hazatért Svájcból: „Döbbenetes volt szembesülni azzal, hogy a gleccser szintje 300 métert csökkent az 1800-as évek vége óta, amikor az eredeti menedékház felépült. Nagyon időszerű, hogy hasonló példaértékű projektek szülessenek és a Holcim Awards segítségével elterjedjenek világszerte. Nekem ez az út a kitartásról és összefogásról szólt. Nem csak a miénkről, hanem azokéról, akik éven át tervezték, majd megvalósították ezt a teljesen önellátó, fenntartható épületet.”

Hegyikristály – Érdekességek

  • Az építkezés során a legnagyobb kihívást az előre elkészített faszerkezet szállítása jelentette, mivel ennek összsúlya több, mint 200 tonna.
  • 2883 méterrel a tengerszint felett az autonóm ház energiaszükségletének 90%-át saját maga tudja előállítani, mely egyedülálló teljesítmény a hasonló technika alapján épült építmények közt is.
  • Az energiaszükséglet 90%-át napenergiából fedezik, a fel nem használt energia pedig akkumulátorokban tárolódik.
  • A megújuló energiák felhasználásával tárolják és újrahasznosítják a vizet, ezáltal a menedékház vízellátása nem függ egész évben a hóolvadástól.
  • A házban kizárólag víztakarékos szanitereket helyeztek el, így garantálható a gazdaságos vízfelhasználás.
  • A hőenergiát a napenergia aktív (napkollektor, napelem) és passzív hasznosításából nyerik; ilyen eljárás például az összes hulladékhő hasznosítása hőcserélőkkel és hőszivattyúkkal.
  • Gyakorlatilag nincs derékszög az épületben, mivel az alaprajz elrendezése a kör logikus sugárirányú felosztását követi; a 18 hálótermes szobák egymás mellett, cikkelyszerűen sorakoznak.

http://www.neuemonterosahuette.ch

Forrás: Grayling

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?