Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Szigeteléssel teremt 168.000 munkahelyet Barack Obama

Energia megtakarítás 2010. 03. 25.

Egészségügy után energiahatékonyság: 3 millió családi ház leszigetelése a cél az Egyesült Államokban

Budapest, 2010. március 25. – Szigetelőanyag-gyártókkal és forgalmazókkal, köztük a Knauf Insulation észak-amerikai vezérigazgatójával folytatott egyeztetést Barack Obama. Az amerikai elnök a HOMESTAR, az új amerikai energiahatékonysági és felújítási program indításával kapcsolatban egyeztetett az iparág meghatározó szereplőivel. A 6 milliárd dollár (mintegy 1.200 milliárd forint) keretösszeggel útnak induló HOMESTAR program különböző kedvezményekkel ösztönzi majd az amerikai ingatlantulajdonosokat energiahatékonysági beruházások - szigetelés, nyílászárócsere és energiahatékony háztartási berendezések beszerzése – megvalósítására. A program megvalósítása révén az Egyesült Államokban várhatóan 3 millió családi ház utólagos szigetelése valósulhat meg, célja pedig az, hogy 168.000 munkahelyet teremtsen a jelenleg 24,7 százalékos munkanélküliségi mutatóval küzdő amerikai építőiparban. A Knauf Insulation szakembereinek számításai szerint, ha a 2,8 milliós magyarországi családi ház állomány 10%-át leszigetelnénk, az 10 éven keresztül mintegy 80.000 embernek adna munkát a magyar építőiparban. A Klímabarát Program jelenlegi, évenkénti 28 milliárd forintos keretösszegének felhasználásával a teljes hazai családiház állomány leszigetelése azonban csak 30 év alatt volna megvalósítható.

Az amerikai építőiparban, csakúgy, mint a magyarországi társszektorban 24-25%-os a munkanélküliség, az energiahatékony berendezéseket és termékeket gyártó vállalatok kapacitásainak pedig 35-40%-a kihasználatlan, mivel a gazdasági válság hatására az új ingatlanok építése és az ingatlan-beruházások volumene drasztikusan csökkent. Az Obama adminisztráció ennek a problémának az orvoslására alakította ki a középosztálybeli családokat megcélzó HOMESTAR programot, amelytől azt várja, hogy lendületet ad a recesszióban lévő iparágnak, havi szinten 200-500 dollárral csökkenti majd a családok energiaszámláját, javítja otthonaik kényelmét és komfortfokozatát, miközben csökkenti az amerikai gazdaság olajfüggőségét.

„Obama Elnök Úr nemrégiben azt mondta, hogy „a szigetelés szexi”. Az iparág képviselői erre úgy felelnek, hogy itt az ideje annak, hogy a családiház tulajdonosok ne csak elkötelezzék magukat a szigetelés mellett, de mint egy jó házasságban, 30-40 évre hűséget is fogadjanak annak” – mondta Mark Andrews, a Knauf Insulation Észak-Amerika Régiójának ügyvezető igazgatója. „A szigetelés nemcsak a leggyorsabb, de egyben a leghatékonyabb eljárás is arra vonatkozóan, hogy a családiház tulajdonosok 20-40% százalékkal csökkenthessék fűtés és hűtés számlájukat” – tette hozzá a vezérigazgató.

A HOMESTAR program ezt az elköteleződést különböző kedvezményekkel / visszatérítéssel kívánja előmozdítani. A családi házak tulajdonosai 1.000-1.500 dollár értékű kedvezményt / visszatérítést kaphatnak abban az esetben, ha egyszerűbb energiahatékonysági fejlesztéseket – szigetelés, csőcserék, nyílászárócsere, hőszivattyúk beszerzése – valósítanak meg. Azok, akik otthonaik teljes kőrű, legalább 20%-os energiafelhasználás csökkentést eredményező energiahatékonysági felújítását vállalják, 3.000 dollár értékű kedvezményt / adó visszatérítést kaphatnak.

A Knauf Insulation számításai szerint egy hasonló léptékű energiahatékonysági fejlesztéseket ösztönző programmal a teljes magyarországi családi ház állomány utólagos hőszigetelése megvalósítható lenne.

Hazánkban a 4 milliós lakásállomány közel 70%-a, azaz mintegy 2,8 millió ingatlan családi ház (800 ezer otthon pedig iparosított technológiával épített lakás), amelyeknek csak egy elenyésző hányada, a 2007 után épültek tekinthetők energetikailag megfelelőnek. Korábban épült társaik összességében sajnos kétszer több energiát használnak fűtésre, mint egy nyugat-európai ingatlan, miközben energiafogyasztásuk ¾-ét a fűtés teszi ki. Látható tehát, hogy a legnagyobb megtakarítást otthonaink hőszigetelésével lehetne elérni, de ehhez az ingatlantulajdonosok széles köre által elérhető, valóban ösztönző támogatási rendszer kialakítására van szükség, annak érdekében, hogy a recesszióban lévő hazai építőipar 2011-12-ben már szerény növekedést produkálhasson.

„A magyar családi házak energiahatékonysági beruházásait elősegíteni hivatott Klímabarát Otthon program a jó irányba tett szükséges, de nem elégséges lépésnek tekinthető, mert a program által nyújtott 30%-os támogatás nem jelent elegendő ösztönző erőt. A családiházak utólagos hőszigeteléséhez is igénybe vehető támogatás egyszerűen alacsony mértékű az érdemi változás eléréséhez energiahatékonyság javítása terén” – mondta Aszódy Tamás a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

A Knauf Insulation kalkulációi szerint, ha a 2,8 milliós magyarországi családi ház állomány 10%-át leszigetelnénk, az 10 éven keresztül mintegy 80.000 embernek adna munkát a magyar építőiparban. A Klímabarát Program jelenlegi, évenkénti 28 milliárd forintos keretösszegének felhasználásával a teljes hazai családiház állomány leszigetelése azonban csak 30 év alatt volna megvalósítható, ami jelzi egy az ingatlantulajdonosok saját forrásainak bevonását jobban/nagyobb mértékben ösztönző kedvezményrendszer kialakításának szükségességét.

Forrás: Premier Kommunikációs Iroda

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?