Utolsó frissítés: 2023-08-04

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Az Iró Gergely Alapítvány kiadványának bemutatója

Ma érkezett hír egy szakmai rendezvényről:

Helyszín, időpont: Kortárs Építészeti Központ, 2006. október 18. 17 óra 

Az Író Gergely Alapítvány fiatalok, elsősorban a felsőoktatásban tanulók részére szervez kulturális, tudományos és közéleti rendezvényeket valamint kiadja a Politikai elemzések c. negyedévente megjelenő folyóiratot, amely egy-egy tematikus számában különbözően gondolkodó szerzők véleményfelülete kíván lenni, amely a mai közéletből hiányzó párbeszéd előmozdítását tűzte ki céljául. (bővebben ld. még: www.iroga.hu). A címadás így jóval szélesebb körű, mint csupán a politika napjainkban talán sokszor negatív kicsengésű primér jelentése, azzal sokkal inkább a polisz ügyeivel való foglalatosságra kívántunk utalni.

A megjelentetendő kiadványról: az Alapítvány céljaiban és tevékenységében országos hatókörű, napi operatív működése alapvetően mégis a fővároshoz köti. Ez adta az ötletet egy tematikus Budapestről, a város fejlesztésével kapcsolatos projektekről szóló különszám megjelentetéséhez, amihez a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottságát és az Antall József Alapítványt nyertük meg támogatónak.

A téma már napjainkban is aktuális az Európai Unióhoz való csatlakozásunk után, de az elkövetkezendő évtizedek során folyamatosan napirenden maradhat, amelyben azonban már egy új generáció tervezői, kutatói hozhatják meg a végső döntést. Érdeklődésre tarthat igényt, hogy mit gondolnak ma a városról a várható későbbi értelmiségi elit tagjai, akik ma még csak tanulmányaik végén járnak.

Ezzel összefüggésben, ezúttal a kötet szerzői nem történész vagy politológus hallgatók, hanem egy olyan szellemi műhely, a Budapesti Műszaki Egyetem Urbanisztika Tanszékének már végzett vagy még tanuló hallgatói, akiket háttér ismeretük predesztinál arra, hogy megszólalhassanak a téma ismerőiként. Itt megjelenő írásaikat rendre az elmúlt évek alatt végzett kutatásaik alapozták meg. Ők lehetnek azok, akik kialakíthatják a XXI. század végének Budapestjét a XXI. század első felében. Mai ötleteik, az itt megjelenő írásaik könnyen válhatnak 10-15 év múlva létrehozható projekté, elemzéseik a későbbi időkben kiinduló ponttá.

Az ezeket a terveket bemutató tanulmányokat összefoglaló aktuális folyóiratszámunk bemutatójára 2006. október 18-án 17 órakor kerül sor a szerkesztők és a szerzők részvételével, stílusosan a még kialakítás alatt álló Kortárs Építészeti Központ épületében.

Kiss Gábor főszerkesztő

További információ: Pavlics Tamás szerkesztő, 20/431-4445

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Így takarít meg jelentős mennyiségű energiát egy irodaház

Energia megtakarítás 2023. 08. 02.

Helyiségenként külön szabályozható, intelligens épületautomatikai rendszerek teszik energiahatékonnyá az angyalföldi Pillar Irodaházat.

Az ExxonMobil hazai székházaként működő, 29 ezer négyzetméteres és a díjnyertes ZDA-Zoboki Építésziroda Kft. által tervezett, különleges formákban hullámzó Pillar Irodaház a XIII. kerületi Váci út és Dózsa György út találkozásánál még az irodanegyed többi modern épülete közül is kiemelkedik – nem csupán sokszínű formatervezési megoldásaival

Szakkönyv

A kertészkedés öröme

Kertépítés 2023. 05. 08.

"Kötelező olvasmány minden lelkes organikuskert-művelő számára" Alan Titchmarsh, A kertész leszek népszerű szerzője

Monty Dont, A kertész kertje című sorozat szenvedélyes kertművelőjét és szemet gyönyörködtető birtokát a magyar tévénézők is jól ismerik. A neves brit kertész hosszú pályafutása során mindvégig arra törekedett, hogy a természettel összhangban, vadon élő állatokkal körülvéve nevelgesse csodálatos növényeit

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?