Utolsó frissítés: 2023-11-27

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Az Iró Gergely Alapítvány kiadványának bemutatója

Ma érkezett hír egy szakmai rendezvényről:

Helyszín, időpont: Kortárs Építészeti Központ, 2006. október 18. 17 óra 

Az Író Gergely Alapítvány fiatalok, elsősorban a felsőoktatásban tanulók részére szervez kulturális, tudományos és közéleti rendezvényeket valamint kiadja a Politikai elemzések c. negyedévente megjelenő folyóiratot, amely egy-egy tematikus számában különbözően gondolkodó szerzők véleményfelülete kíván lenni, amely a mai közéletből hiányzó párbeszéd előmozdítását tűzte ki céljául. (bővebben ld. még: www.iroga.hu). A címadás így jóval szélesebb körű, mint csupán a politika napjainkban talán sokszor negatív kicsengésű primér jelentése, azzal sokkal inkább a polisz ügyeivel való foglalatosságra kívántunk utalni.

A megjelentetendő kiadványról: az Alapítvány céljaiban és tevékenységében országos hatókörű, napi operatív működése alapvetően mégis a fővároshoz köti. Ez adta az ötletet egy tematikus Budapestről, a város fejlesztésével kapcsolatos projektekről szóló különszám megjelentetéséhez, amihez a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottságát és az Antall József Alapítványt nyertük meg támogatónak.

A téma már napjainkban is aktuális az Európai Unióhoz való csatlakozásunk után, de az elkövetkezendő évtizedek során folyamatosan napirenden maradhat, amelyben azonban már egy új generáció tervezői, kutatói hozhatják meg a végső döntést. Érdeklődésre tarthat igényt, hogy mit gondolnak ma a városról a várható későbbi értelmiségi elit tagjai, akik ma még csak tanulmányaik végén járnak.

Ezzel összefüggésben, ezúttal a kötet szerzői nem történész vagy politológus hallgatók, hanem egy olyan szellemi műhely, a Budapesti Műszaki Egyetem Urbanisztika Tanszékének már végzett vagy még tanuló hallgatói, akiket háttér ismeretük predesztinál arra, hogy megszólalhassanak a téma ismerőiként. Itt megjelenő írásaikat rendre az elmúlt évek alatt végzett kutatásaik alapozták meg. Ők lehetnek azok, akik kialakíthatják a XXI. század végének Budapestjét a XXI. század első felében. Mai ötleteik, az itt megjelenő írásaik könnyen válhatnak 10-15 év múlva létrehozható projekté, elemzéseik a későbbi időkben kiinduló ponttá.

Az ezeket a terveket bemutató tanulmányokat összefoglaló aktuális folyóiratszámunk bemutatójára 2006. október 18-án 17 órakor kerül sor a szerkesztők és a szerzők részvételével, stílusosan a még kialakítás alatt álló Kortárs Építészeti Központ épületében.

Kiss Gábor főszerkesztő

További információ: Pavlics Tamás szerkesztő, 20/431-4445

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Harmadával többet érnek a piacon a szigetelt, zöld irodák

Energia megtakarítás 2023. 10. 26.

Sokszor a vállalkozás sikere is múlhat a munkakörülményeken

A kihívásokkal teli ingatlanpiaci környezet az irodapiacon is nyomot hagyott, derül ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép közös adatelemzéséből, mely azt vizsgálta, hogyan alakulnak a trendek, és milyen hatások mozgatják azokat. A szeptemberi piaci adatokat elemezve az látszik, hogy a fővárosban a most bérelhető irodák átlagos bérleti díja négyzetméterenként 9,2 euró az euróban hirdetett, és 3700 forint a forintban hirdetett irodaépületek esetében. Az átlagárhoz képest azonban nagyon nagy eltérések is lehetnek, hiszen a piacon az irodaház besorolásától függően éppúgy találunk 5 eurós és 23 eurós ajánlatot, sőt, egy-két szélsőséges esetben ennél még jóval drágább bérelhető iroda is akad a hirdetések között

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?