Utolsó frissítés: 2021-09-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

VELUX Atika - Új intelligensház-koncepció: légkondicionálás napkollektorokkal

Hírek 2006. 10. 09.

A spanyolországi Bilbaoban október 10-én kerül először bemutatásra a VELUX megbízásából készült Atika házkoncepció, amely a magas színvonalú kortárs építészet, a ideális belső klíma és az energiatakarékosság ötvözését példázza. A házat később több mediterrán városban is felépítik.

A VELUX Atika megalkotását a jelenleg hatályos európai szabályozások ösztönözték, melyek a lakások hűtésére, fűtésére és szellőztetésére irányuló energiafelhasználás csökkentését irányozzák elő. Ugyanakkor a koncepció mintát is nyújt a mediterrán éghajlatra és életstílusra hangolt jövőbeli otthonokhoz érdekes építészetével, innovatív energiaforrásokkal és a természetes megvilágítás újszerű megoldásaival.

– A 100 m2-es családi házban amerikai konyhás nappali, egy hálószoba, valamint egy abból nyíló fürdőszoba és gardrób van. A mediterrán építészeti hagyományokat alapul véve, a helyiségek egy sevillai típusú átrium köré szerveződnek. A különböző hajlásszögű tetősíkok a dombtetőkre épült tipikusan mediterrán falvakra asszociálnak, míg a ház maga hipermodern. Az ablakok elhelyezését következetesen a helyiségek funkciója és tájolása határozta meg. A VELUX Atika váza acélszerkezet, amelyet további könnyűszerkezeti elemek egészítenek ki. A tetőben és a falakban egyaránt 160 mm hőszigetelés helyezhető el, télen-nyáron azonos belső klímát biztosítva – mondja Javier Aja Cantalejo, a VELUX Atikát tervező IDOM spanyol építésziroda projekt menedzsere.

Hűtés napelemekkel

A ház a kiváló energiahatékonyságát az elemi szerkezetek kialakításának, valamint egy új szolártechnológiának és elektronikus vezérlési rendszernek köszönheti. A fűtési rendszer mellett az épület abszorpciós hűtése is a VELUX napkollektorokból származó hőenergiával üzemel. A használati melegvíz ellátást szintén a napkollektorok biztosítják.

Automatikus épület-felügyelet

A VELUX Atika az integrált épületüzemeltetés legújabb technológiai vívmányait alkalmazza. Valamennyi ablak, árnyékoló, redőny stb. elektromos irányítású, és az előre beállított hőmérséklet, páratartalom, napszak, évszak stb. alapján automatikusan nyílik/záródik. Az épület-felügyeleti rendszer alapja az io-homecontrol® elnevezésű vezeték nélküli kommunikációs protokoll, amelyet a szabályozástechnológia vezető cégei: a Honeywell, a Somfy, valamint a VELUX fejlesztettek ki. Az épület automatikus működtetése energiatakarékos, amellett, hogy állandó optimális belső klímát nyújt.

Utazó ház

A VELUX Atikát először a bilbaoi Getxo kikötőben építik fel, ahol a VELUX 5 Oceans egyéni földkerülő vitorlásverseny rajtjára és az építészhallgatók számára kiírt Nemzetközi VELUX-díj átadására látogató vendégek fogadóközpontja lesz. A ház 2007 júniusáig marad Bilbaoban, majd 2007 és 2010 között más spanyol városokban, valamint Olaszországban, Franciaországban és Portugáliában mutatják be, főként építészeknek.

Az alkotók

A koncepciót a 2005-ös spanyol VELUX-díj nyertese, egy fiatal építész, Roberto Aparicio fogalmazta meg. Magát a tervezést az ACXT/IDOM spanyol építész- és mérnökiroda végezte, ők dolgoztak együtt korábban Frank Gehry-vel a bilbaoi Guggenheim Múzeum megalkotásában is. Az épület kivitelezője a Modultec cég volt: az előre gyártott elemeket a helyszínen szerelték össze.

VELUX és Atika

– A VELUX tetőtéri ablakok egyik alapvető funkciója a természetes szellőztetés megoldása, és hosszú távú célunk, hogy olyan fejlesztéseket támogassunk, amelyekkel a „tetőn keresztül” növelhetjük az emberek lakókomfortját. A VELUX Atika projekttel olyan lehetőségeket tártunk fel, amelyekkel csökkenthető a háztartások hűtésre-fűtésre fordított energiafelhasználása, ráadásul a VELUX gyártotta napkollektorok felhasználásával – nyilatkozta Johannes F. Kjellgren a VELUX Magyarország kereskedelmi és marketing igazgatója.

Miért Atika?

Az Atika név a földközi-tengeri térséghez kapcsolja a projektet. A szó görög eredetű, és Görögország egyik régióját hívják így, melyben Athén is fekszik. A görög „atica”, az angol „attic” és a spanyol „atiko” szó ugyanakkor a ház legmagasabb szintjén, a tető alatt található lakóhelyet írja le, vagyis az Atika a mediterrán házak lapostetőin kialakított bővítési elképzelések egyike.

További információ:

Budai Henrietta - PR koordinátor Tel: (1)437-0899, (30)257-3133 budai.henrietta@velux.com

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Megkezdte működését Magyarország első napelemes tetőcserepet gyártó üzeme

Gyártói hírek, cikkek 2021. 09. 21.

2021. szeptember 21-én üzembe helyezték Pécsett a több mint 100 éves építőipari nagyvállalat egyedülálló, Terrán Generon napelemes tetőcserép gyárát. Ezzel a cég egy újabb lépést tett a gazdasági növekedés és a fenntartható jövő elkötelezett támogatása felé. Az ünnepélyes gyáravatón Varga Mihály pénzügyminiszter is tiszteletét tette

Szakkönyv

Szenes István belsőépítész

Építészet, művészet 2021. 09. 10.
A sorozat legújabb kötetében Dvorszky Hedvig értő tolmácsolásában Szenes István változatos életútjának meghatározó mérföldköveit ismerhetjük meg. A személyes hangvételű kötetben a pályatársak mellett maga az alkotó is szót kap

Szakcikk

Mennyire éri meg napelemes rendszerbe fektetni Magyarországon?

Megéri-e napelemes rendszert tervezni egy családi házra, vagy ez inkább a nagyobb épületek, irodák, raktárak számára térül meg? Cikkünkben utánajártunk, mennyi idő alatt hozza be az árát – lakossági felhasználás esetén

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?