Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Munkahelyek megmentése és gazdaságélénkítés - a lakásépítések ösztönzése nélkül nem megy

Ingatlan 2008. 11. 05.

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület állásfoglalása a KSH 2008. I-III. negyedévi lakásadat jelentése kapcsán

A KSH által közzétett 2008. I-III. negyedévi lakásadatok szerint a használatba vett lakások száma 1 %-al, az új lakásépítési engedélyek száma 4%-al volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. Az építési engedélyek számának további visszaesése alátámasztja, hogy a lakásépítésekkel kapcsolatban új állami szerepvállalásra van szükség.

A hazai munkahelyek megmentésével és a gazdaságélénkítéssel kapcsolatos országos célokat a lakásépítések ösztönzése nélkül nem lehet elérni. A több mint 100 ezer embernek munkát adó és a GDP jelentés részét megtermelő építőiparnak szüksége van forrásokra.

Akár évi 7 milliárd forint költségvetési többlet támogatás vállalásával 100 milliárd forintos nagyságrendű megrendelés állomány keletkezne 2009 évben a lakásépítési szektorban. Ebből az összegből közelítőleg 10.000 bérlakást lehetne építeni. Ez a jelenlegi körbetartozások, kifizetetlen alvállalkozók, megszűnő vállalkozások képe helyett valós előrelépést és a konszolidáció lehetőségét jelentené a lakásépítési ágazatnak. Az intézkedés egyben konzervatív finanszírozási célt adhatna a magyar bankoknak.

A lakásépítések támogatása ráadásul jelentős adó-és járulék bevétellel jár a központi költségvetés számára, a fennmaradó munkahelyek pedig biztosítják, hogy nem kelljen munkanélküli ellátásra fordítani jelentős költségvetési forrásokat.

A 2009 évi költségvetési törvényben a lakásépítések támogatását az eddigiekhez képest növelni kellene, hiszen ez a szektor a leginkább kitett a jelenlegi negatív gazdasági hatásoknak. 

A kkv-knek bejelentett 1000 milliárd forintos vállalkozás ösztönző csomag felhasználásának egyik hatékony területét jelenthetné az állam által koordinált és felügyelt bérlakás építési program.

A bérlakás építés ösztönzésével az állam egy olyan gazdaság szabályzó eszközhöz jutna, amellyel mód lenne az építőipari ciklusok kiegyenlítésére. Ez ipari és társadalmi érdek is, hiszen ez szolgálja a kapacitások egyenletes kihasználását és a stabil munkahelyteremtést.

Az állami szerepvállalásra más országokban már konkrét lépések történetek. Franciaországban például az állam 30.000 lakást vásárol 5 Mld. euró értékben, valamint kamatmentes hitellel támogatná az első lakáshoz jutást, Szlovákiában pedig a korábbinál többet fordítanak bérlakásépítésre.

A hazai bérlakás építési szektor kialakításával kapcsolatban készült megvalósíthatósági tanulmány megtekinthető az Egyesület weboldalán.

További információ:  Tel: 464-7049 vagy a tarsasag@lakasepitesert.hu címen kérhető.

Forrás: Társaság a Lakásépítésért Egyesület

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?