Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Akár 20% energia-megtakarítás kondenzációs technológiával

Energia megtakarítás 2008. 10. 07.

A fűtőkészülékek között találhatunk álló- illetve fali kazánokat. A nagy készülékgyártók fejlesztéseikkor a fali készülék kínálatnak szentelnek nagyobb figyelmet elsősorban a helytakarékosság miatt. A fali készülékek kínálata további altípusokra bontható. Az egyik nagy csoport a hagyományos kialakítású (zárt vagy nyílt égésterű) fali kazán család, melyeknek ideális működési hőmérséklet tartománya 60-80°C között van. Amennyiben a hagyományos kazánokat alacsonyabb hőmérsékleten üzemeltettük, a rendszerben káros kondenzáció alakult ki. A kondenzátum a füstgázból, mint telített vízgőzből alakul ki, amikor a meleg füstgáz (130-150°C), relatív hideg felületen lecsapódik. A kondenzáció jelenléte a hagyományos kazánoknál kerülendő volt, hiszen az égőre és a hőcserélőre visszafolyó savas közeg tönkretette azokat, ezért a kazánt magasabb előre illetve visszatérő vízhőmérséklettel használták. Az emelkedő gázárak segítik elő a fali kazánok másik csoportjának az ún. kondenzációs kazánoknak a térnyerését. A kondenzációs kazánok ideális működési tartománya a hagyományos készülékekhez képest tágabb határok között tartható, hiszen itt már nem kell kerülnünk a kondenzációt, sőt a rendszer jobb hatásfoka érdekében kívánatos a minél alacsonyabb előremenő és visszatérő hőmérsékletalkalmazása illetve a füstgáz lecsapatása. A kondenzációs készülékek a gáz alsó fűtőértékéhez képest akár 108%-os hatásfokkal is képesek működni.

A hagyományos fűtőkészülékekkel ellentétben a kondenzációs készülékek az égéstermékek hőjének legnagyobb részét felhasználják a fűtés során. Ennek következtében a kondenzációs készülékek hatásfoka kb. 20%-kal magasabb a hagyományos fűtőkészülékekénél, azaz minden ötödik m3 földgázfelhasználásáért nem kell fizetnünk. Ez a jelentős energia-megtakarítás rendkívül alacsony károsanyag-kibocsátással párosul.

A Junkers termékeit teljes rendszerként kínálja, így komplett megoldást kínál a fűtési-rendszer és melegvíz igények kiszolgálására is. Az új generációs kondenzációs technológia alkalmazásán alapuló Cerapur készülékek, a hatékony, napenergia hasznosító rendszerek, melegvíz előállítására szolgáló berendezések és az új kapcsoló modulok a lehetőségek széles skáláját kínálják. A rendszermegoldások középpontjában az új Junkers szabályzók állnak, melyek segítségével a fűtés rendszer egyúttal szolár kompatibilis hőközponttá is válik. A Junkers kondenzációs készülékei a szolár-optimalizálással rendelkező szabályozóknak köszönhetően kitűnően alkalmasak a szolár berendezéssel történő kombinálásra.

A Junkers első beépített tárolós kondenzációs falkazánja, a Cerapur Acu 42 liternyi rétegtárolót tartalmaz. Ez a rétegtároló térfogat 3 db 14 literes kis tárolóból áll. A három darab tároló a hagyományos kazán rész mögött található. Az ilyen rendszerű melegvíz készítést a nagy mennyiségű és gyors működés jellemzi. A elrendezés további előnye, hogy a kazán mélysége alacsony szinten tartható, hiszen a három darab kis tároló jó elrendezéssel kevesebb helyet foglal, mint az egy db 42 literes. A készülék két darabban kerül szállításra. A tároló rész 23, a kazán rész 38 kg tömegű. A kazán szerelését egy ember könnyedén el tudja végezni, szemben a piacon kapható készülékekkel, ahol a hasonló kazánok súlya akár a 75 kg-ot is elérheti. A felszereléskor először a tárolót tartalmazó kazánrész kerül a falra, majd a kazán rész már a felszerelt tárolós részre csatlakozik. A két rész összeszerelése kb. 10 percet vesz igénybe két hidraulikus kötést és egy elektromos kötést létrehozva. A Cerapur Acu a cirkulációs rendszert is újszerűmódon kezeli. A piacon kapható kazánok külön cirkulációs szivattyú alkalmazásával tudják a kényelmes melegvíz ellátást biztosítani. A Cerapur Acu egy beépíthető csatlakozó csonk segítségével a tároló töltő szivattyút használja cirkulációs szivattyúként is, így további helyet és költséget spórol a kivitelezés során.

A Cerapur Acu készülék bátran alkalmazható készülékcserék esetén is ahol a régi hagyományos kombi készülék helyére felszerelve, minőségi változást érhetünk el a használati melegvíz készítés terén, és jelentős gázmennyiséget spórolhatunk meg a régi túlméretezett, akár radiátoros rendszerünkön is. A kondenzációs kazánok óriási előnye, hogy a készülékekbe szerelt füstgázventilátor a készülékek elhelyezésére rugalmas lehetőségeket biztosítanak, így  felújítások során a régi kéményakna jelentősebb bontás nélkül felhasználható akár a levegő utánpótlására és a füstgáz elvezetésére is.

Az alábbi táblázat egy 100 m2-es ingatlan éves gázmegtakarítását követi nyomon (1600m3/év gázfogyasztás esetén):

 

Földgáz ára

Éves gázszámla

Éves megtakarítás kondenzációs kazánnal

Összes megtakarítás (Ft)

Év

(Ft/m3)

(Ft)

20% (Ft)

 

1

108

173 580

34 716

34 716

2

119

190 937

38 187

72 903

3

131

210 031

42 006

114 910

4

144

231 034

46 207

161 117

5

159

254 138

50 828

211 944

6

175

279 552

55 910

267 854

7

192

307 507

61 501

329 356

A táblázatból kiderül, hogy egy átlagos 10%-os gázáremeléssel számolva már 7 év alatt megtérül egy kondenzációs kazán ára.

Forrás: Robert Bosch Kft.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Kazánok
Fűtés
Újdonságok

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?