Utolsó frissítés: 2022-05-27

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Fókuszban a zöld energiák

Szakcikk 2008. 07. 14.
ROTO Energiatető
ROTO Energiatető

Napenergia hasznosítás

Ketyeg az ökológiai bomba

A világ energiaigénye - az IEA (Nemzetközi Energia Ügynökség ) becslése szerint - évi 1,8 százalékkal nő, miközben a fogyatkozó fosszilis energiahordozók elégetésével már ma is évente  27 gigatonna (1 gigatonna= 1 milliárd tonna) széndioxidot juttatunk a légkörbe. Ma már egyértelmű, hogy az energetika mai helyzete nem fenntartható, hisz a klimatikus katasztrófát elkerülendő kevesebb szén-dioxidot kibocsátásával kellene több energiát termelnünk. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete szerint ahhoz, hogy kívül maradjunk a veszélyzónán - ami a 2 fokosnál kisebb általános felmelegedés – az összes energiatermelés körülbelül 75 százalékát megújuló energiaforrásból (nap- és szélenergiából, bioenergiából, vízenergiából) kellene biztosítani.  

Jelentős zöld energia potenciál

Magyarország jelentős potenciálokkal rendelkezik a zöld energiatermelés területén, a legnagyobb arányú kihasználatlan kapacitás a napenergia felhasználás területén áll rendelkezésre. Az MTA becslése szerint a hazai besugárzási viszonyok alapján mintegy 1852 PJ napenergiát lehetne a mai technológiákkal évente hasznosítani, (az ország teljes energiafogyasztása 1153,2 PJ/év), ennek ellenére a Magyarországon megtermelt energia mindössze 0,039 százaléka származik a napenergiából.  

A szolárberuházások megtérülése

Pedig a folyamatosan növekvő energiaárak, és az egyre korszerűbbé váló napenergia hasznosító berendezések megjelenésével hosszú távon egyértelműen kifizetődő az épület energiaigényének minél nagyobb hányadát házilag megtermelni.  

A szolárrendszerekbe való befektetés megtérülési idejét nagymértékben befolyásolja a kiváltott energia fajtája, az épület elhelyezkedése, hőtechnikai tulajdonságai, valamint a megtermelt energia felhasználása (pl. vízmelegítés, fűtésrásegítés, medencefűtés), ennek megfelelően a megtérülési idő 5 és 15 év között mozoghat. Egy átlagos négy fős család esetén, megfelelő hőszigetelés mellett a napkollektoros rendszer kiépítésére és működtetésére ( viszonylag magas egyszeri beruházási költség, a fenntartási költségek elenyészők) költött pénz kb. 6-8 év alatt térül meg, ugyanakkor, ha figyelembe vesszük a növekvő kereslet és a csökkenő kínálat miatt egyre növekvő fosszilis energiaforrások várható árnövekedését, ez az idő lényegesen csökkenhet.

A napelemek elterjedését segítheti, hogy 2005 óta már nálunk is törvény kötelezi az energiaszolgáltatókat a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia átvételére, melynek átvételi árát törvény szabályozza.

Emellett ma már állami segítség is igénybe vehető a megújuló energiafelhasználási beruházásokra, idén 25%-os támogatás, és (e támogatás igénybevétele nélkül) akár a 100%-os kedvezményes hitel is felvehető ezekre a beruházásokra.  

A zöld energia hatékony hasznosítása

Érdemes tudni, hogy a rossz hőtechnikai tulajdonságokkal rendelkező, nem megfelelően szigetelt épületek fűtését nem lehet jelentős mértékben napenergiából fedezni, hisz ehhez túl nagy és költséges rendszert kellene kiépíteni. A napkollektoros rendszer kiépítése előtt ezért célszerű az épület megfelelő hőszigetelését biztosítani, s csak utána hozzáfogni a szolár rendszer kiépítésének.

Ha a napenergiát fűtéstámogatásra is szeretnénk használni, a legalkalmasabb fűtési mód a padló- és/vagy fal- és mennyezetfűtés, mert míg radiátorokban 70-80 C°-os vizet kell keringetni a megfelelő hőmérséklet eléréséhez,  ezen rendszerek esetén elegendő a vizet 40-50 C°-ra felmelegíteni. Ezt a hőmérsékletet még akkor is képes a szolár rendszer produkálni, amikor éppen nem süt a nap. Ennek ellenére a fűtés nagy energiaigénye (a lakossági energiafelhasználás 70%-a), és az energiatermelés ingadozása miatt, egy épület fűtését kizárólag napenergiával ma még nem lehet biztosítani. Ezért a szolár rendszert kombinálni kell más fűtési módokkal, például bioenergiát hasznosító, faaprítékkal, vagy pellettel működő kombinált kazánokkal.

Mi kell a rendszerbe?

Egy szolárrendszerhez három komponensre van szükség: kollektor mezőre, tartálycsomagra (ami tartalmazza a szolártartályt, a szabályozót, a vezérlést, a tágulási tartályt és a fagyálló folyadékot) és a rendszer kiépítéséhez szükséges szolárflexcsövekre. Ma már léteznek olyan cégek, melyek komplett rendszert kínálnak a napenergia hasznosítására, a ROTO által forgalmazott Sunroof szolárrendszer például minden, a napenergia hasznosításához szükséges kelléket tartalmaz a pincétől a padlásig, a kollektoroktól a vezérlésen át a tartályokig.  

Bemutatkozik a ROTO Energiatető

Az épület energiaigényének nem csekély, akár 70%-a is fedezhető a vízmelegítésére és a fűtés támogatására alkalmas Sunroof szolár-rendszerekkel, amelyek photovoltikus modulokkal történő kialakítás esetén akár áramtermelésre is alkalmasak.  

A napenergia gazdaságos hasznosításának és a tetőszerkezet védelmének kombinációja a Magyarországon még újdonságnak számító energiatető, amelynek napkollektorait és a szolár kollektorait közvetlenül a lécezésre építik, így az kiválthatja a szokásos tetőfedő anyagokat. Az energiatető legfőbb előnye a hagyományos napkollektorokkal szemben, hogy kiküszöböli a kollektorok felszerelése következtében előforduló tetőkárosodást, a cserepek meglazulását, az esetleges beázásokat.

A vékony burkolókeretek miatt az elkészült tető homogén, egységes és a külső hatásoknak ellenálló, akár a tető teljes, akár részleges lefedéséről van szó. A beépülő modulok súlya mindössze 45 kg, nagy előny ez a beépítéskor, mivel a kollektorok felhelyezéséhez nincs szükség darura. A könnyen oldható csatlakozásoknak köszönhetően a karbantartás is egyszerű, az egyes modulok könnyedén kicserélhetőek.  

További információ a www.roto.hu oldalon

Forrás: Build & Invest Kft. - 2008.07.08.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Így kerülhetjük el, hogy problémát okozzon a légkondink

Gyártói hírek, cikkek 2022. 06. 23.

Jön a nyári kánikula, sokba kerülhet a hanyagság

Bár már kaptunk ízelítőt a kánikulából, a nyár legmelegebb napjai még előttünk állnak. Ezzel elrajtol az intenzív légkondihasználati szezon is, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen karbantartási feladatokat célszerű elvégeztetniük klímaberendezéseiken ahhoz, hogy azok problémamentesen és úgy működjenek, hogy az egészséget is támogassák. Az alábbiakban a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott tudnivalókat és az LG szakértőjének tanácsait gyűjtöttük össze

Szakkönyv

The Home Edit - Rendrakás rendesen - Hogyan rakjunk rendet, és varázsoljunk lakhelyünkből álomotthont

Lakberendezés 2022. 04. 21.
Bármennyire is zűrzavaros és zsúfolt otthonunk, ott van benne a lehetőség az igazi álomotthonhoz - csak hagyni kell kibontakozni magunkat, és megfogadni a The Home Edit: Rendrakás rendesen szerzőpárosa útmutatásait, ahogyan a hírességek is teszik

Szakcikk

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?