Utolsó frissítés: 2021-10-25

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Megalakult a Visegrádi Négyek Építészeti Társulás

Hírek 2008. 03. 11.

Együttműködési nyilatkozatot írtak alá az épített környezet méltó alakításáért tenni akaró szövetségek elnökei

A Tavaszi Építészeti Fesztivál nyitóeseményére, az utazó Mies van der Rohe kiállítására a Visegrádi4 országának Építőművész Szövetségeinek Magyarországra érkező elnökei március 8-án egy Dunai hajón együttműködési nyilatkozatot írtak alá, és ezzel életre hívták a Visegrádi Négyek Építészeti Társulását.

A Magyar Építőművészek Szövetségének kezdeményezésére aláírt nyilatkozattal most létrehozott Visegrádi Négyek Építészeti Társulása az egyes tagországok Építőművész Szövetségeinek együttműködési szervezete, közös egyeztető fóruma, szakmai tanácsadó testülete, amely a 2008. február 23-án az UIA II. Régió Isztambuli konferenciáján tett kezdeményezésnek megfelelően az életminőség javítása érdekében tűzött maga elé célokat.

A Társulást létre hozó szövetségek elnökei összhangban az UIA a Nemzetközi Építőművészek Szövetségének, a Visegrádi Csoportnak (Visegrad Found), az Európai Unió Tanácsának és az Európai Építészek Tanácsának dekrétumaival és ajánlásaival fontosnak tartják, hogy a civil szakmai szervezetek és az épített környezet méltó alakításáért tenni akaró szakemberek összefogjanak, javaslataikkal hozzájáruljanak az együttműködő nemzetek építészetének minőségi alakításához, folyamatos formálásához és céljainak megvalósításához.

A Társulás tagjai az épített környezet minőségének javítása és a fenntartható fejlődés elveinek érvényre juttatása érdekében, a közösen megfogalmazott célok eléréséért fejtik ki tevékenységüket és fogalmazzák meg véleményüket az építésügy területén működő szervezetek és intézmények, valamint a széles szakmai közösség és a társadalom számára. Ezek között az épített és természeti környezet minőségének javítását, az építészeti kultúrák egymás közötti társadalmi elismertségének szélesítését, a vizuális kultúra színvonalának emelését, a környezettudatos gondolkodás kialakítását, az Európai Uniós csatlakozásuk során jelentősen megnövekedő építési-beruházási feladatok magas színvonalú megvalósításának elősegítését - különös tekintettel közös geopolitikai adottságukra - tűzték zászlajukra.

A dokumentumot a visegrádi országok szövetségei nevében Oleg Haman, a Cseh Építész Szövetség elnöke, Štefan Šlachta, a Szlovák Építész Szövetség (SAS) elnöke, Jerzy Grohulski, a Lengyel Építész Szövetség (SARP) elnöke és Kálmán Ernő DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) elnöke írták alá. Az együttműködési nyilatkozatot kézjegyével látta el Gaetan Siew, az Építészek Nemzetközi Szövetsége (UIA) elnöke és Martin Drahovsky, az Építészek Nemzetközi Szövetsége (UIA) II. régió alelnöke, amelyhez a visegrádi országok is tartoznak, valamint jelen volt Fegyverneky Sándor, Országos Főépítész is.

A nyilatkozat teljes szövege letölthető a www.meszorg.hu  oldalról.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

A nyári korrekció ellenére is negyedéves rekordok dőltek meg

Ingatlan 2021. 10. 12.

Valós tranzakciók alapján, a piacon legelsőként mutatja a Duna House országos lakásárindexe a lakásárváltozás irányát, mértékét és ütemét. Folytatódik a növekvő tendencia, az idei harmadik negyedévben is tovább emelkedett a teljes átlagot mutató országos lakásárindex nominál értéke, ami 209 ponton zárt. A reálérték 137 pontja ezzel szemben korrekciót mutat, köszönhetően a fogyasztói árindex növekedésének. Lakástípusok szerint, míg a panel árindex 6 pontot esett, addig a tégla esetében újabb rekordot döntött: 186-ról 195 pontra nőtt nominálértéke három hónap alatt. Ugyanez a tendencia figyelhető meg mindkét mutató esetében az ország különböző régióiban is. A Duna House keresletindexe 74 ponton állt szeptemberben, amely kiegyensúlyozott vevői aktivitást mutat

Szakkönyv

Unokáink is látni fogják - Portrék három évtized televíziós műsoraiból

Építészet 2021. 10. 13.

Osskó Judit 1973-tól 2007-ig volt a Magyar Televízió építészeti műsorainak szerkesztője, műsorvezetője. Az Unokáink is látni fogják c. sorozat a televízió leghosszabb életű műsorfolyama volt. 2007-ben jelent meg ezzel a címmel egy riportkötet tíz építészről, azokról a kiváló mesterekről, akik nagy hatást gyakoroltak a következő nemzedékekre. Az Unokáink is látni fogják. Portrék három évtized televíziós műsoraiból c. új kötet ennek a portrésorozatnak a folytatása, a hazai kortárs építészet kiválóságaival készített filmek nyomtatásban való megjelenítése 


Szakcikk

Mire kell figyelni a tetőtér hőszigetelése során?

Hőszigetelés 2021. 10. 12.

A tetőtér hőszigetelésével rengeteg hőenergiát tarthatunk bent a hideg időben és a nyári hőség idején is élhetőbbé tehetjük a padlásteret, tetőteret. Spórolhatunk a fűtésköltségen és a klímára kiadott rezsiköltségen. Van azonban néhány szempont, amire figyelni kell a hőszigetelés tervezése, kivitelezése során. Többek között el kell dönteni azt is, hogy hagyományos szigetelőanyaggal vagy fújható szigetelőanyaggal dolgozunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?