Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig.

A Covid-járvány, az energiaválság és a magas infláció súlyosbították a megélhetési és lakhatási gondokat, egyúttal az önkormányzatok mozgásterét is jelentősen korlátozták, miközben a lakosság még gyakrabban fordult hozzájuk segítségért. A Habitat azokat az önkormányzatokat keresi, amelyek ennek ellenére sem hagyták cserben lakosaikat és a lehetőségekhez mérten példamutató erőfeszítéseket tettek és hiánypótló jó gyakorlatokat valósítottak meg.

A kiválasztásra kerülő önkormányzatok – vagy az általuk megjelölt helyi intézmények/szervezetek – különböző mintaprogramok megvalósítására kapnak pénzügyi és szakmai támogatást. Három, településméret szerinti kategóriában lehet nevezni; mindegyikben egy pályázót díjaznak:  

  1. Nagy- és középvárosok, kerületek: A 20 ezer fő feletti városok és budapesti kerületek rezsitámogatási és adósságkezelési alapra pályázhatnak, 2 millió Ft értékben. 
  2. Kisvárosok: Az 5-20 ezer fős városok nyílászárócserére pályázhatnak nyolc lakásban, 4 millió Ft értékben. 
  3. Községek: Az 5 ezer fő alatti települések tűzifa támogatási alapra és tároló építésére pályázhatnak, 7,5 millió Ft értékben.

A pályázatok értékelését a Habitat munkatársai és egy háromfős szakmai zsűri végzi: Kőszeghy Lea szociológus, Rácz Béla közösségszervező, valamint Dr. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató. A pályázatok szociális, intézményi, környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok szerint kerülnek elbírálásra, az intézkedések jellege és a települések eltérő adottságainak figyelembevétele mellett.

A szervezet jelentkezésre biztat minden olyan önkormányzatot, amely elkötelezett a lakhatás ügye mellett, hogy minél többekhez eljusson az inspiráló kezdeményezések híre! A Habitat a pályázat lezárulta után egy kiadványt tervez megjelentetni a beérkező jó gyakorlatokból.

2024. április 2. kedd éjfélig várják a jelentkezéseket. A pályázati kiírás, a részletes szabályzat és az űrlap előnézete megtalálható és letölthető a Habitat honlapján, a rövid pályázati adatlapot pedig ezen az online felületen lehet kitölteni és beküldeni. A felmerülő kérdéseket a palyazat@habitat.hu címen várják.

A Habitat for Humanity Magyarország munkájáról bővebben a szervezet honlapján olvashatnak.

A Lakhatási Koalíció által 2024-es választásokra összeállított Önkormányzati Lakhatási Minimum című javaslatcsomag pedig itt érhető el »

Forrás: Habitat for Humanity Magyarország

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?