Utolsó frissítés: 2024-07-02

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Új esélyt kapnak a lakásvásárlók - újra elérhető a lakástakarék

Ingatlan 2023. 03. 10.

Budapest, 2023. március 10.Két piaci szereplő által kínált, öt különböző lakástakarékpénztári konstrukcióból választhatnak az otthonteremtést tervező ügyfelek március 1-től. Az elérhető megtakarítási termékek bár alapjaiban megegyeznek, mégsem egyszerű közülük a választás. A Credipass pénzügyi szakértői összeszedték a legfontosabb különbségeket, így a takarékoskodók igényeinek és hosszú távú céljainak megfelelően segítik a döntéshozást.

Újraindította lakástakarékpénztári szolgáltatását március 1-től az OTP Lakástakarék, így a Fundamenta által kínált háromfajta lakáscélú megtakarítás mellett további kettő módozat közül választhatnak a lakásvásárlást tervező ügyfelek. Első pillantásra úgy tűnhet, hogy minimális a különbség az öt elérhető típus között, azonban a takarékoskodók igényeinek és hosszú távú céljainak függvényében változhat, hogy melyik konstrukcióra éri meg jobban szerződni.

„Azért is jó hír, hogy újra elérhető ez a lehetőség, mivel a lakástakarékpénztár az öngondoskodás egyik alappillérének tekinthető, amellyel napról napra közelebb kerülhetünk álmaink otthonához. A jelenlegi konstrukcióknak köszönhetően pedig, már akár havi 10 ezer forintos összeg ráfordítása esetén rendszeresen és módszeresen takarékoskodhatunk – kezdte Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. „Az ügyfelek egyedi igényei, lehetőségei és távoli céljai meglehetősen különbözőek lehetnek. Van, aki a gyermekének szeretne kiindulási alapot adni a későbbi otthonteremtéshez, van, aki a meglévő, magas kamatozású hitelét szeretné kedvezőbbre váltani, elő- vagy végtörleszteni, de azok számára is létezik megoldás, akik a megtakarított összeg hozamának nagyságát tekintik fő szempontnak. A piacon elérhető termékek közötti különbségek értelmezésében és a végső döntéshozásban mindenképp tanácsos segítséget kérni a témában jártas pénzügyi szakértőktől” – tette hozzá a szakértő.

Az elérhető, kifejezetten lakáscélú megtakarítási formák közös jellemzője, hogy a választott takarékoskodási idő végén kedvező és a teljes futamidő alatt végig fix kamatozású lakáshitel is igényelhető mellé, amellyel kiegészítve elérhető cél az otthonteremtés, de akár egy nagyobb korszerűsítési munkába is belefoghat a tulajdonos. Az elérhető kamat a lakástakarékot nyújtó intézménytől, a megtakarítás futamidejétől és a választott termékmódozattól is függ, a jelenlegi piaci környezetben igen kedvező, 3,9-7,9% közötti kamatszint befolyásolhatja a termékek között vacillálók döntését. Akár lakásvásárláshoz, akár meglévő hitel kiváltásához pénztárcabarát lakáshitelre pályázók körében a Fundamenta kínálatából érdemes válogatni, hiszen itt érhetőek el a legalacsonyabb hitelkamatok (3,9-5,5%).

A Fundamenta ugyanakkor a kedvezőbb hitelkamatok mellett rugalmasabb konstrukciókat is kínál, hiszen az OTP-vel ellentétben nem csak 4 vagy 8 éves futamidejű megtakarításra lehet szerződni, így azokat az ügyfeleket is meg tudja szólítani, akik a meglévő hitelük kamatperiódus-fordulójához igazítanák az LTP-ben összegyűlt megtakarítás kifizetését és így csökkentenék lakáshitelük terheit.

Számottevő különbség jelentkezik azonban a termékek között az elérhető hozam tekintetében. A befizetésekre szóló betéti kamat mértéke megegyező (0,1%), ugyanakkor a szolgáltatók által kínált prémium vagy bónusz 5-30%-ig terjedhet. Ha a spórolás célja a rövid idő alatt elérhető minél magasabb hozam, akkor az OTP megoldásai között érdemes válogatni, hiszen megtakarítási oldalról duplán kedvezőbb, mint a Fundamenta által kínált változatok. A Fundamentánál 5 év megtakarítás 5%-os kamatbónuszt ér, míg az OTP a negyedik év végével 10% prémiumot fizet, tehát rövid távon, ha nincs szükség hitelfelvételre, akkor az OTP a nyerő.

Ha a 30%-ot tekintjük hívószónak, akkor az OTP szintén duplán veri a Fundamentát, hiszen utóbbinál a 30%-os bónuszhoz ún. Gyerek Lakásszámlát kell indítani, ahová hosszú ideig, 16,5 évig kell fizetni minden hónapban a vállalt összeget és a gyermeknek is szerepelnie kell kedvezményezettként a szerződésben.  Ezzel szemben az OTP-nél fele annyi idő alatt (8 év) a 30%-os prémium bárki számára elérhető és még gyermek sem szükséges hozzá.

Újdonság, hogy az összegyűjtött összeg lakáscélú felhasználásáról elegendő mindössze nyilatkozatot tenni, nem szükséges számlával igazolni a teljesítést, továbbá fontos újítás az is, hogy bármelyik szolgáltató mellett dönt is az ügyfél, bármennyi megtakarítási szerződést megköthet, sőt, akár az OTP-nél és a Fundamentánál is takarékoskodhat egyszerre.

„A korábbival ellentétben nem az állam biztosítja a hozamot, hanem teljes egészében pénzintézeti megtakarítási termékekről beszélhetünk, ami ad egyfajta kiszámíthatóságot a lakásvásárlást tervező ügyfeleink számára. Mindenképpen érdemes lecsapni a lehetőségre és mihamarabb belevágni a takarékoskodásba, hiszen ennek segítségével az ügyfél már néhány éven belül élvezheti is „a munkája gyümölcsét”, és arra fordíthatja az összeget, ami a legfontosabb számára: a jövőjére, az otthonára.” – tanácsolta Fülöp Krisztián.

Forrás: Duna House Nyrt.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ingatlan

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

A lakhatási szegénység ellen küzdő VIII. kerülettel fog együttműködni a Habitat lakásfelújítási programjában

Hírek 2024. 07. 02.
A IV. kerület mellett már a VIII. kerülettel is együttműködik a Habitat for Humanity Magyarország Második Esély programja keretében, a Fővárosi Szolidaritási Alap támogatásának köszönhetően. A szervezet már tervezte a program kiterjesztését, melyben önkormányzati szociális bérlakásokat újítanak fel önkéntesek segítségével, ahová családok átmeneti otthonából költözhetnek be a kiválasztott családok. Az építési munkálatokban az érintett családok és önkéntesek is részt vesznek, akik között influenszerek és előadóművészek is vannak

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?