Utolsó frissítés: 2023-03-23

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

GTC Magyarország: 2023-tól csak tiszta energiával

Energia megtakarítás 2023. 02. 23.
Duna Tower
Duna Tower

100 százalékban zöldenergiára váltott a vezető ingatlanfejlesztő vállalat; átfogó korszerűsítési projektje 20 százalékkal csökkenti hazai energiafelhasználását

Budapest, 2023. február 23. – Energiagazdálkodási és fenntarthatósági stratégiájának egyik fontos lépéseként, 2023 elejétől a GTC Magyarország minden üzemeltetett kereskedelmi ingatlanjában 100 százalékban zöld villamos energiát használ. A vezető ingatlanfejlesztő vállalat jelenleg éves szinten 40 GWh megújuló forrásból beszerzett, illetve megújuló megoldásokkal előállított energiamennyiséget vásárol. A zöldenergiára való átállás mellett ugyancsak folyamatban van a GTC hazai épületeinek energetikai korszerűsítése, ami 2025-ig várhatóan 20 százalékkal csökkenti a vállalat energiafelhasználását.

Az energiatakarékosság és a környezetterhelés csökkentése ma már minden ingatlanfejlesztő és -bérlő számára a gazdaságos működést meghatározó, elsődleges szempont, illetve a hatékonysági elvárások között egyre markánsabban jelenik meg az az igény, hogy a felhasznált energia minél nagyobb arányban megújuló forrásból származzon. Ezt az igényt felismerve a magyar kereskedelmi ingatlanpiac egyik meghatározó szereplője, a GTC Magyarország 2023 elejétől – az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-vel kötött megállapodásnak köszönhetően – valamennyi általa üzemeltetett ingatlanban kizárólag megújuló forrásokból származó energiát biztosít bérlőinek.

A megállapodás eredményeként mára a GTC Magyarország összes ingatlanja megkapta a kizárólagos zöldenergia-felhasználást igazoló ZÖLD100 tanúsítványt.

A fenntartható energiagazdálkodás érdekében a GTC az erre lehetőséget adó épületekben saját napelemekkel is kiveszi részét a környezetbarát áramtermelésből: az irodaházak tetején elhelyezett hatékony napelemtáblákkal egy-egy ingatlan villamosenergia-igényének akár 10 százaléka is biztosítható.

Gárdai János, a GTC-csoport regionális operatív igazgatója a hír bejelentésekor elmondta, hogy az átlag feletti energiafogyasztású bérlők esetében eddig is volt lehetőség a zöldenergia igénybevételére, az idei változással a GTC Magyarország a teljes portfólióra számítva évi mintegy 40 GWh villamosenergia-igényt fedez tiszta forrásból.

„A zöldenergiára való átállás egy újabb markáns lépés a fenntartható, költséghatékony és kiszámítható működés és üzemeltetés irányába. Ezzel és az épületeink átfogó energetikai korszerűsítésével egyértelmű üzenetet küldünk a bérlőink felé: hosszú távra tervezünk, és ők is bátran tervezhetnek velünk hosszú távon” – fogalmazott Gárdai János.

Az idén felpörgő energiahatékonysági beruházásoktól portfóliószinten a GTC 20 százalék energiamegtakarítást vár. Mivel a Duna Tower irodaház esetében már 2019-ben sikerült elérni a fogyasztás ilyen arányú csökkenését, reális cél, hogy 2025-re az összes ingatlan esetén ötödével mérséklődjön az energiafelhasználás.

Ezt elsődlegesen a hűtés-fűtés rendszerek, a liftek korszerűsítésével, hőszivattyúk alkalmazásával, az épületek világítási és épületszabályozási rendszereinek intelligens vezérlésével éri el az ingatlankezelő. Ezzel nemcsak a bérlők számára mérsékelhetők érzékelhetően az üzemeltetési költségek, de a korszerűsítés az elvárt zöldenergia-felhasználás minimálisan magasabb beszerzési árát is kompenzálja.

Forrás: PR-ego Kommunikációs Ügynökség

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Napelem, fotovillamos elem
Hőszivattyú

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Kisebb épületek IoT-megoldása a Siemens Connect Box

Gyártói hírek, cikkek 2023. 03. 23.
A most bejelentett Connect Box nyílt és könnyen kezelhető IoT-megoldást ad kis- és középméretű épületek felügyeletéhez. A teljesítmény felhasználóbarát monitorozásával és optimalizálásával lehetővé teszi az energiahatékonyság akár 30 százalékos növelését, valamint a beltéri levegőminőség jelentős javítását olyan létesítményekben, mint az iskolák, kiskereskedelmi üzletek, lakások és kis irodák

Szakkönyv

A Miskolci Építész Műhely

Építészet 2023. 03. 01.

A könyv a máig egyedülálló élet- és munkaközösség, a Miskolci Építész Műhely (MÉM, 1979-1990) történetét és szellemi hatásait, illetve a MÉM alapját adó Kollektív Ház szerveződését és működését mutatja be

Szakcikk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?